Vodič za vlasnike pasa: Šta nam donosi prelazni period?

30.11.2022.

Ovo doba godine, sve dok dani pozne jeseni ne postanu previše hladni, još uvek može biti odlično za boravak napolju i različite aktivnosti sa psima, kao što je zabavno trčanje po gomilama šuštavog zlatnog lišća. Međutim, mogu se javiti i neke “sitnice” koje neopaženo mogu da pokvare uživanje u ovim danima. Na šta sve treba da obratite pažnju, kao savesni vlasnici? Nastavite sa čitanjem i saznajte.
 

Uvek lako uočljivi

 
Jeste jednostavnije šetati psa pre mraka, ali kako su dani sve kraći tokom jeseni, nemate mnogo izbora sem da se prilagodite novonastalim okolnostima. Kako biste ostali vidljivi svim učesnicima u saobraćaju – vozačima i biciklistima, ali i drugim ljudima koji šetaju, razmislite o nabavci visoko vidljive odeće za psa i istih dodataka vašoj odeći. Takođe, reflektujuće ogrlice ili one sa LED svetlima mogu da pomognu da psa lakše držite na oku kada ste napolju po mraku.
 

Borba sa parazitima ni sada ne prestaje!

 
Topla kuća koja se stalno greje - odlično okruženje za dosadne buve. Kako napolju postaje hladnije, buve pokušavaju da se uvuku na toplo i udobno se smeste - a to čine baš na krznu vašeg psa, gde će početi da polažu jaja. Tako će se buve lako nastaniti u kući, po krevetima, foteljama i tepisima, ispod ostalih delova nameštaja i u pukotinama na parketu.
 
Zato, ako vaš ljubimac dobije buve, ne preostaje vam ništa drugo nego da počnete sa temeljnim čišćenjem kuće i dezinsekcijom. Srećom, ovo se može sprečiti tako što ćete redovno štititi svog psa od buva različitim preparatima.
 
Krpelji su naročito aktivni u periodu od proleća do jeseni, i tek sa prvim niskim temperaturama koje idu ispod 0 stepeni Celzijusovih, može se reći da smo bezbedni. Ovi paraziti se najčešće nalaze u šumovitim, travnatim i planinskim predelima, ne lete i ne skaču već se polako penju na domaćina, sve dok se ne pričvrste za njegovu kožu.
 
 
 
 
Krpelji su prenosnici različitih bolesti, čije lečenje može biti skupo i dugotrajno. Nakon šetnje, uvek pregledajte svog psa, a posebno obratite pažnju na regiju glave, prepona, pazuha i šapa.
 
Ako vam je potrebna pouzdana preporuka i savet o preparatima protiv buva i krpelja, ili sredstvima koja se koriste preventivno, najsigurnije je obratiti se svom veterinaru.
 

Sezona deratizacije – oprez!

 
U ovom periodu godine miševi i pacovi počinju da ulaze u kuće tražeći toplija mesta za prezimljavanje. Otrovi koji se koriste za suzbijanje glodara imaju primamljiv miris i ukus, ali kako je privlačan ovim štetočinama, tako je privlačan i psima. Ako koristite rodenticide ili psa šetate na mestima gde bi moglo da ih bude, držite oči širom otvorene jer trenutak vaše nepažnje može da bude dovoljan da pas pojede nešto od ovih opasnih preparata.  
 
Najčešći tipovi otrova za pacove i miševe utiču na pravilno zgrušavanje krvi. Zato je krvarenje prvi simptom, koji se može javiti kod psa koji je pojeo otrov. Ono se najčešće uočava kao krvarenje iz desni i nosa, a krvi može biti i u izmetu i urinu psa. Pored ovoga, otrovani psi mogu početi iznenada da kašlju i da ispoljavaju znake slabosti i umora, a često im se po telu mogu pojaviti podlivi i modrice.
 
Koliko će otrov naškoditi vašem psu, zavisi od veličine psa i od količine i vrste otrova koji je pojeo. Ako je vaš pas pojeo rodenticid, važno je da ga odmah odvedete kod veterinara. Da biste veterinaru pomogli da utvrdi stepen trovanja i da bi psu odredio adekvatnu terapiju, verovatno ćete morati da mu date informacije o vrsti otrova (ukoliko je pas pojeo otrov, koji ste vi postavili), o njegovoj količini i kada ga je pas pojeo, kao i detalje o zdravstvenom stanju i navikama psa.
 

Upomoć - pas presađuje prolećne lukovice!

 
Ako u ovom periodu sadite lukovice biljaka koje cvetaju u proleće, trebalo bi da pažljivo pratite svog psa dok ste zauzeti kopanjem. Lukovice narcisa, lala, zumbula i ljiljana su vrlo toksične i mogu ozbiljno da naštete psu. Lukovice obično sadrže veću koncentraciju toksina nego što je to u drugim delovima biljke, tako da mogu izazvati ozbiljnije posledice. Težina tegoba, koje pas može da ima zavisi od vrste lukovice koju je pojeo, ali većina njih uključuje iritaciju usne duplje i pojačano lučenje pljuvačke, smetnje u radu gastrointestinalnog trakta - povraćanje i dijareju.
 
 
 
 
Pojedine lukovice su toliko štetne, da mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme, kao što su promene u srčanom ritmu, telesnoj temperaturi i krvnom pritisku, kao i poteškoće sa disanjem.
 

Pazite na antifriz!

 
Ukoliko živite u urbanim sredinama u kojima ima mnogo automobila, onda je antifriz nešto o čemu treba da povedete računa. Vrlo se često dešava da antifriz iscuri iz hladnjaka automobila ili se prospe prilikom dolivanja i tako završi na tlu odakle će ga pas lako polizati.
 
Neke vrste antifriza lepo mirišu i imaju sladak ukus, pa zato ovo sredstvo može biti neodoljivo pojedinim psima. Konzumiranje i najmanjih količina antifriza može biti veoma opasno. Brzo nakon toga, pas će postati nestabilan na nogama i nesigurnog hoda.
 
Posle otprilike 12 sati, može vam se učiniti da se pas oporavlja, međutim nakon 2-3 dana bubrezi polako prestaju da rade i pas postaje letargičan, bezvoljan, prestaje da jede. Stoga je ishod ovakvog stanja vrlo često fatalan.
 
Ukoliko sumnjate da je vaš pas popio antifriz, kontaktirajte svog veterinara bez odlaganja. Prognoza postaje lošija što je duži period između konzumacije antifriza i početka lečenja.
 

Održavajte idealnu težinu vašeg psa

 
U ovom periodu kada brzo padne mrak i napolju je hladno i kišovito, šetnje su obično mnogo kraće. Ovaj nedostatak aktivnosti vrlo lako može da dovede do povećanja telesne težine psa. Da biste to sprečili, držite se preporučene količine hrane koja se nalazi u tabeli na pakovanju i izbegavajte da psu dajete poslastice i ostatke vaših obroka. Takođe, pogledajte savete o ishrani pasa u zimskom periodu. 
 
Probajte da nadoknadite ovu smanjenu aktivnost igranjem sa psom u kući. Sasvim je sigurno da ćete se i vi i pas zabaviti.
 

Toplo obucite psa

 
Bez obzira na to da li ste protivnik ili zagovornik oblačenja pasa, važno je da znate da je male pse i one sa kratkom dlakom u hladnim danima zaista potrebno dodatno utopliti. Ovo naročito važi za pse koji su stariji, mršaviji ili prosto zimogrožljivi i kada temperatura padne ispod nule.
 
 
 
 
Takođe, kada se vratite kući iz šetnje, obavezno dobro osušite psa i očistite mu šape – prvo vlažnom krpom ili maramicom kako biste uklonili svu nečistoću, a potom ih osušite suvom, kako ne bi došlo do bakterijskih i gljivičnih infekcija.
 
Podsetili smo se na sve opasnosti koje vrebaju vašeg krznenog prijatelja u hladnijem periodu godine. Ali ne brinite, ukoliko budete vodili računa i jačali imunitet vašeg psa uz najkvalitetniju Premil hranu, pred vama je sjajna zima. Uvek je dobro da budete na oprezu, ali nemojte da zaboravite i da se dobro zabavite sa svojim psom kada krene prvi sneg!