Premil saveti: Ishrana pasa u zimskom periodu

25.12.2020.

Da li jedva čekate zimu ili biste je ipak najradije prespavali i probudili se na proleće? A šta o zimi misli vaš voljeni ljubimac? Voleli je ili ne, ona neminovno dolazi i sa sobom nosi promene na koje je potrebno da se svi priviknemo. Zbog toga, ishrana pasa u zimskom periodu je vrlo aktuelna tema. Ukoliko ste u nedoumici na koji način da prilagodite ishranu svog psa zimi, pripremili smo vam nekoliko korisnih saveta.

Ishrana pasa zimi – kućni psi

 

Ako delite udobnost i toplinu doma sa svojim psom, obratite pažnju na to koliko je zaista aktivan tokom dana u ovom periodu godine. Ishrana pasa zimi trebalo bi da bude prilagođena svakodnevnom nivou aktivnosti i realnom utrošku energije. Sada verovatno manje vremena sa svojim ljubimcem provodite u šetnji i inteznivnoj igri, u poređenju sa vremenom kada su napolju temperature bile više.

 

Usled smanjenih potreba za energijom jer je i manje razigranih aktivnosti, tokom zime smanjite količinu hrane koju dajete svom psu. Preporuka je da dnevni unos hrane smanjite za 10% što zaista nije mnogo, tako da nema bojazni da će vaš pas biti gladan. Na taj način preventivno delujete protiv neželjenog povećanja telesne mase vašeg psa do kojeg lako može doći usled sniženog metabolizma i manjka fizičke aktivnosti.

 

Kada ste prilagodili količinu hrane, ono što je takođe važno jeste sastav iste. Za razliku od ostalih godišnjih doba, ishrana pasa zimi trebalo bi da se bazira na hrani koja sadrži što manji procenat masti u svom sastavu kada su kuce koje žive u zatvorenom u pitanju. Kao što ste do sada sigurno zaključili – bitno je da se izbegne gojaznost psa koja može usloviti dalje zdravstvene probleme, a to nikako ne želite.

 

Održavanje težine pasa

 

Ako zimske temperature remete vaše planove za dugu šetnju ili aktivnu igru napolju, trudite se da redovno podstičete svog ljubimca da troši nakupljenu energiju, pa makar to bilo i u zajednička 4 zida. Uz prilagođenu ishranu i optimalan nivo fizičke aktivnosti tokom zime, vaš pas imaće sve preduslove da bude zdrav i da uživa u lepim stranama ovog godišnjeg doba.

 

Ishrana pasa zimi – psi koji žive napolju, lovni i radni psi

 

Kao i psi koji žive u zatvorenom, i psi koji svoje dane provode na otvorenom imaju nešto drugačije potrebe za hranom u ovom dobu godine. Zbog okruženja u kome se nalaze, u većoj ili manjoj meri izloženi su vremenskim prilikama koje imaju veliki uticaj na njihov metabolizam i utrošak energije. Ovo se posebno odnosi na pse koji idu u lov, ili na radne pse, kod kojih je utrošak energije i inače na visokom nivou. Pravilna ishrana u zimskom periodu kod ovih pasa podrazumeva nešto veću količinu dnevnog unosa hrane kako psi ne bi gubili na kilaži i da bi ostali jaki i zdravi.

 

Samim tim što su na snegu, vetru i na nižim temperaturama, psima je potrebno više energije čak i ako nisu preterano fizički aktivni. Zašto je to tako? Kao i ljudi kada im je hladno, i psi se zimi dodatno zagrevaju podrhtavanjem, a ono zahteva dodatnu energiju. Prema tome, savetujemo da malo pojačate dnevnu porciju hrane svom psu ukoliko živi u dvorištu. Biće sasvim dovoljno ako mu najpre dnevno date za 10% više hrane nego inače. Redovno pratite njegovo stanje. Ako je kilaža optimalna, zadržite se na toj meri, ali ako uočite da je počeo da slabi, povećajte mu količinu hrane uz konsultaciju sa veterinarom.

 

Ishrana pasa zimi

 

Kvalitetna ishrana bogata proteinima i mastima je od presudnog značaja za zdravlje psa u zimskom periodu. Poželjno je da hrana sadrži omega 3 i omega 6 masne kiseline, kao i neophodne vitamine. Na taj način jačate i dlačni pokrivač psa. Poput toplog plašta, on čuva psa od spoljašnjih nepovoljnih uticaja, on je termoizolator. Da bi vaš pas imao gusto i zdravo krzno, uvrstite u njegovu ishranu najbolju hranu. Tako će imunitet vašeg ljubimca biti siguran i u najhladnijim danima zime, a on veseo i spreman za zabavu na snegu!

 

Spomenimo još jednu važnu stavku koja se odnosi na optimalnu hidriranost pasa zimi. Zimski meseci znaju biti veoma suvi pa je psima potrebno da uvek imaju dostupnu pijaću vodu da ne bi dehidrirali. Zato se potrudite da vašem psu uvek sipate mlaku vodu u plastičnu posudu. Na taj način voda će se teže lediti na niskim temperaturama, a pas će biti bezbedan od eventualnih promrzlina koje se nesrećno mogu desiti ako pije vodu iz metalne posude.

 

Bez obzira da li je vaš ljubimac ušuškan u domu dok napolju veju pahulje, ili ushićeno trčkara na otvorenom pokušavajući da ugrize sneg, sve potrebne sastojke za njegovu optimalnu ishranu tokom zimskog perioda možete pronaći u Super sport kompletnoj hrani za pse, a za posebno izbirljive pse tu je Special kompletna hrana formulisana od strane Premila.