Main Odgajivači image

Prikaz sastojaka

Bakar

Bakar podstiče formiranje normalnih crvenih krvnih zrnaca, deluje kao katalizator u skladištenju i oslobađanju gvožđa da bi se formirao hemoglobin za crvena krvna zrnca, pomaže u aktivaciji nekoliko enzima uključenih u ćelijsko disanje, podstiče formiranje vezivnog tkiva, ima uloguu sintezi kolagena i melanina

Biotin H2

Bitotin ili vitamin H2 učestvuje u brojnim enzimima odgovornim za sintezu lipida, propionske kiseline, i u glukoneogenezi: Neophodan je za očuvanje zdravlja kože, dlake i funkcionisanje znojnih žlezda, nervnog tkiva..

Cink

Pored uloge u očuvanju zdravlja kože i regulaciji apetita cink ima antioksidativne osobine, pomaže u održavanju normalnog osećaja ukusa i mirisa, pomaže u sintezi DNK i RNK i promoviše normalan rast i razvoj kao i očuvanje reprodukcije životinja.

Folna kiselina

Folna kiselina igra važnu ulogu u sintezi eritrocita, regulaciji glikemije i deobi ćelija

Fosfor

Pored učešća u građi kostiju sastojak je fosfatnih jedinjenja zaduženih za transfer energije u organizmu. Takođe je sastojak fiziološki aktivnih materija, fosfolipida i nukleinskih kiselina.

Gvožđe

Gvožđe je esencijalni mineral koji pored učešća u enzimskim sistemima ima ulogu u transferu i razmeni kiseonika i ugljen dioksida.

Holin hlorid

Holin pored uloge u nervnom tkivu preko acetil holina neophodan je za normalan metabolizam masti i prevenciju masne jetre.

Jod

Preko učešća u hormonima tiroideje ima ulogu u regulaciji metabolizma, rasta, razvića, reprodukcije, termoregulacije i mentalnog razvoja.

Kalcijum

Kalcijum je neophodan za formiranje jakih kostiju i zuba. Takođe reguliše zgrušavanje krvi, učestvuje u mišićnoj kontrakciji, održanju popustljivosti ćelijske membrane, nervno – mišićna razdražljivost, sekrecija hormona.

Magnezijum

Potreban za rast kostiju i proizvodnju tiroidnih hormona. Obezbeđuje kvalitet kosti i hrskavice, između ostalog ima značajnu ulogu u funkciji brojnih enzima mitohondrija.

Mangan

Mangan je sastojak metaloenzima, ima ulogu u biosintezi holina i genezi holesterola tj. u prometu lipida. Neophodan je mineral u u metabolizmu ugljenih hidrata, neophodan je za normalno funkcionisanje nervnog tkiva i očuvanje graviditeta (uloga u žutom telu)

Masti

Predstavljaju izvor energije i prekursore za izgradnju bioloških molekula.

Metabolička energija

Metabolička energija hrane (ME) predstavlja deo energije koji je ušao u metaboličke procese.

Natrijum

Uz kalijum jedan je od najvažnijih minerala koji učestvuju u održanju ravnoteže tečnosti u tkivima, ima ulogu i u prenosu nervnih impulsa u mišićnim kontrakcijama .

Niacin

Nijacin ili vitamin B3 ima ulogu u metabolizmu ugljenih hidrata, oksidaciji sintezi masnih kiselina i sintezi triptofana.

Pantonenska kiselina

Latinski Panthos = svuda, govori o rasprostranjenosti pantotenske kiseline u prirodi. Neophodna je u metabolizmu masti, proteina i ugljenih hidrata.

Pepeo

Pepeo čine minerali (makro i mikro elementi) u hrani.

Proteini

Proteini (belančevine) predstavljaju za žive sisteme najznačajnije organske molekule o čemu, uostalom, govori i sam njihov naziv – grč. proteus, što znači prvi, najvažniji. Teško je izdvojiti neku funkciju u organizmu ili ćeliji, a da se ona odvija bez učešća proteina.

Selen

Selen je preko selen zavisnih enzima odgovoran za zaštitu organizma od slobodnih radikala. Od nezamenljivog je značaja u zaštiti tkiva u kojima drugi antioksidativni sistemi nisu zastupljeni.

Sirova vlakna

Obezbedjuju dobru svarljivost hrane

Taurin

Taurin je aminokiselina koja ima ulogu u funkcionisanju mozga, srca i stabilizaciji ćelijskih membrana. Poznate su funkcije u metabolizmu žući, očima, krvnim sudovima a ispoljava i antioksidativno i detoksifikujuće dejstvo.

Vitamin A

Vitamin A je neophodan za očuvanje zdravlja kože, sluzokože i očiju. To je vitamin koji je rastvorljiv u ulju i koji je neophodan za normalno funkcionisanje reproduktivnog, respiratornog i imunog sistema.

Vitamin B1

Vitamin B1 ili tiamin je vitamin B grupe uključen u metabolizam ugljenih hidrata i za normalno funkcionisanje nervnog tkiva.

Vitamin B12

Vitamin B12 je koenzim u sintezi proteina i lipida, u transferu metil grupa, metabolizmu ugljenih hidrata i masti. Neophodan je za rast, sintezu proteina i sintezu eritrocita.

Vitamin B2

Vitamin B2(Riboflavin) je važan za varenje ugljenih hidrata i masti, kao i za kožu i krzno.

Vitamin B6

Vitamin B6 ili priridoksin ima ulogu u metabolizmu amino kiselina preko učešća u brojnim enzimskim sistemima.

Vitamin C

Vitamin C je snažan antioksidant i pomaže u održavanju zdravog imunološkog sistema. Ima ulogu u transportu vodonika, sintezi hidroksiprolina, kolagena, ugradnji gvožđa u feritin.

Vitamin D3

Vitamin D u svojoj aktivnoj formi kao vitamin D3 (holekalciferol) ima ulogu u metabolizmu kalcijuma i fosfora. Takođe učestvuje u modulaciji imunog odgovora i očuvanju zdravlja životinja.

Vitamin E

Vitamin E je snažan antioksidant. U biljkama je prisutan u klici zrnevlja gde je glavni antioksidans, u životinjskom organizmu neophodan je za očuvanje reprodukcije, sprečavanje degeneracije srčane i skeletne muskulature i uz selen štiti od štetnog dejstva slobodnih radikala.