Krpelji kod pasa: Kako da zaštitite svog ljubimca?

29.7.2021.

Krpelji kod pasa: Kako da zaštitite svog ljubimca?

 

Ko je to jedva dočekao leto! Kada je vreme ovako lepo, mami nas da budemo napolju i uživamo sa svojim najboljim prijateljem u razdraganoj igri na otvorenom i u prirodi. Psi obožavaju da budu u pokretu, da istražuju i zabavljaju se, a najbolje se osećaju kada su slobodni. Zbog toga im boravak u prirodi veoma prija. Na svakom koraku nešto zanimljivo – različiti mirisi, biljke, životinjice, sve to privlači njihovu pažnju. Međutim, nije sve tako idealno. Pored svih lepota, u prirodi vrebaju i neke opasnosti koje mogu da upropaste svu zabavu. Pogađate – u pitanju su nezgodni krpelji. Sićušni i vrlo neprijatni, krpelji kod pasa predstavljaju jednu od najvećih pretnji u prirodi, posebno tokom letnjih meseci. U nastavku teksta saznajte više o ovim parazitima i kako da zaštitite svog ljubimca od krpelja.

 

Krpelji – upoznajte ove neprijatne goste

 

Već pri prvoj pomisli na krpelje verovatno vas obuzme neprijatan osećaj. Ako ste imali iskustva sa njima, znate koliko mogu da budu prepredeni i opasni. Krpelji su zglavkari koji se hrane krvlju ljudi i životinja. Ovi paraziti uglavnom borave na vrhovima visokih trava gde vrebaju svog potencijalnog domaćina. Na svojim prednjim nogama imaju posebne kukice kojima se vrlo lako i neprimetno mogu zakačiti za čoveka ili psa, a njihov ujed je uglavnom bezbolan. Zbog toga se uglavnom primete tek kada su već poprilično narasli i napili se krvi. Njihova opasnost leži u tome što, zbog svog načina hranjenja, mogu biti prenosioci brojnih bolesti koje nekada vrlo ozbiljno ugrožavaju zdravlje. Na našim prostorima, najčešće vrste krpelja su: Ixodes, Dermacentor i Rhipicephalus.

 

Krpelji u napadu – mesta gde se najčešće “zakače”

 

Psi su posebno podložni napadu krpelja tokom letnjih meseci, jer više vremena provode u prirodi i u travi, a ovi paraziti su tada i najaktivniji. Kod nas, sezona krpelja traje od maja do oktobra, ali zbog aktuelnih promena u globalnoj klimi mogu se zateći čak i u decembru i januaru. Prema tome, bez obzira na doba godine, krpelji gotovo nikada ne miruju i trebalo bi da uvek budete na oprezu i redovno pregledate svog psa nakon boravka na otvorenom. Krpelji kod pasa se najčešće uočavaju na mestima gde je koža najtanja, jer krpelj tu najlakše može da prodre.

 

Psi i krpelji

 

Najčešća mesta uboda su uši, podpazušne jame psa, predeli između prstiju, njuška. Ako ne uočite krpelja odmah nakon uboda i ne uklonite ga u međuvremenu, on će sa psa sam otpasti kada je pun krvi, odnosno kada je sit. To se obično događa nakon nekoliko dana, ali ponekad može potrajati i do dve nedelje. Ne savetujemo da čekate da se to spontano desi, već da odmah reagujete kada primetite da je vas ljubimac “zakačio” ovog parazita.

 

Bolesti pasa koje izazivaju krpelji

 

Krpelji su vrlo podmukla stvorenja, pa samo jedan njihov ujed može da izazove veliki broj različitih oboljenja. Zaraženi krpelji kod pasa najčešće izazivaju sledeće bolesti:

  1. Babezioza ili piroplazmoza, takođe se naziva i krpeljska groznica. Uzrokuje je Babesia canis koja parazitira u eritrocitima i izaziva njihovo propadanje. Pas tako upada u stanje anemije i celokupan imunitet mu je narušen. Simptomi koji upućuju na ovaj problem su povišena temperatura, zamor, žutica, tamna boja mokraće kod psa, itd.
  2. Erlihioza. Uzrokuje je bakterija Erlihia canis koja napada bela krvna zrnca i onemogućuje organizam da se uspešno brani. Od simptoma uočljivi su tačkasto krvarenje po koži, povišena temperatura, gubitak apetita, otežano disanje, itd.
  3. Lajmska bolest. Uzrok ovog oboljenja je Borelia burgdorferi, a bolest najčešće pogađa kožu, nervni sistem, zglobove, srce. Klinička slika koja ukazuje na ovaj ozbiljan problem jeste pristustvo povišene temperature, pad apetita, oticanje zglobova, bolovi u mišićima, itd.

 

Ukoliko primetite da se vaš ljubimac ponaša drugačije, da je neraspoložen ili ima neki od navedenih simptoma, a pritom ga je ujeo krpelj, odmah ga odvedite veterinaru.

 

Vađenje krpelja, dijagnoza i lečenje ljubimca

 

Nikada nemojte vaditi krpelja na svoju ruku! Koliko god da ste spretni, obavezno prepustite to veterinaru. Ukoliko se vađenju krpelja pristupi bez adekvatnog znanja, iskustva i bez odgovarajuće opreme, to može biti pogubno za psa.

Sumnja na neku od bolesti koju prenose krpelji, postavlja se na osnovu detaljne anamneze i kliničkih simptoma bolesti, dok se tačna dijagnoza postavlja isključivo dokazivanjem uzročnika bolesti, uz pomoć brzih testova i putem analize krvi.

 

Šta izazivaju krpelji?

 

Nakon ujeda krpelja, uz adekvatnu terapju koju je propisao veterinar, svakako možete da povećate unos vitamina i svom psu obezbedite što kvalitetniju hranu kako bi ojačao svoj imunitet.

 

Preventiva kao rešenje

 

Naravno da je idealno da se vaš pas nikada ne susretne sa krpeljima. Da bi bilo tako, neophodna je dobra preventiva koja je uvek najbolje rešenje. U prevenciji ujeda krpelja mogu vam pomoći preparati sa posebnom namenom za tu svrhu. Na tržištu možete pronaći:

  1.  “Spot-on“ preparate – nanose se direktno na psa, najčešće su u obliku ampula ili sprejeva. Deluju u cilju odbijanja krpelja, ali i njihovog ubijanja ukoliko se zakače za psa, a pružaju zaštitu do 4 nedelje.
  2. Tablete – najčešće sa ukusom poslastice, daju se psu da ih pojede. Takođe deluju tako što odbijaju ili ubijaju krpelje. Štite od 4 nedelje do 3 meseca u zavisnosti od karakteristika preparata.
  3. Ogrlice – vodootporne, u sebi sadrže supstance koje odbijaju krpelje. Stavljaju se psu oko vrata, a štite čak i do 6 meseci.

 

Za koji god preparat da se odlučite, posavetujte se sa veterinarom pre upotrebe i uvek postupajte u skladu sa uputstvom. A za svaki slučaj, neka vam postane dobra navika da svaki put kada se vratite iz šetnje po prirodi detaljno pregledate svog ljubimca. To će vam oduzeti malo vremena ali vašem psu može spasiti život.