Unos vode tokom leta: Koje su količine potrebne psu?

27.8.2021.

Nalazimo se u periodu kada je leto u svojoj punoj snazi, a dnevne temperature često obaraju sve dosadašnje rekorde. Kako podnosite letnju vrućinu? A vaš dragi ljubimac?

 

Bez obzira koliko volite leto i jedva čekate da sa vašim psom uhvatite svaki zrak sunca i uživate u lepom danu, pravilna hidratacija je od ključnog značaja kako bi vaše i zdravlje vašeg psa bili sigurni tokom vrućih meseci. U nastavku teksta saznajte koliki je neophodni unos vode tokom leta i koje su količine potrebne psu da uvek bude bezbedan i srećan čak i na veoma visokim temperaturama.

Uloga vode u organizmu psa

Voda je najznačajnija tečnost na svetu. I kod pasa, kao i kod ljudi, ona je neophodna za pravilno funkcionisanje svih sistema organa, a čini čak 70% sastava organizma psa. Bez adekvatnog svakodnevnog unosa vode psima preti opasnost od dehidratacije koja narušava normalnu funkciju ćelija i slabi imunitet psa, što dalje prouzrokuje niz zdravstvenih problema koji mogu biti vrlo ozbiljni.

 

Neke od glavnih uloga vode u organizmu psa su:
- izgradnja svih ćelija organizma,

- regulacija telesne temperature,

- detoksikacija organizma (kroz urin i feces),

- varenje hrane,

- biohemijski procesi,

- elastičnost i vlažnost kože,

- podmazivanje zglobova i hrskavica.

 

Ovo su samo neke od važnih uloga vode u organizmu psa koje dokazuju da je njen značaj neprocenjiv. Pas u svoj organizam vodu dominantno unosi njenim pijenjem, a određeni procenat dolazi i kroz unos vlažne hrane.

 

Hidratacija pasa tokom leta

 

 

Dnevna potreba psa za vodom – koliko vode je neophodno?

Dnevna potreba psa za vodom zavisi od brojnih faktora. Tokom letnjih meseci potreba psa za vodom je povećana i u ovom period je poželjno da češće proveravate da li vaš ljubimac konzumira dovoljno vode. Generalno posmatrano, psi bi trebalo da piju 40-60 ml vode po kilogramu svoje telesne mase svakog dana. Svakako, ne ograničavajte unos vode svom psu posebno u letnjem periodu, već pratite njegove potrebe i prilagođavajte količinu. Na dnevnu potrebu za vodom utiču i količina fizičke aktivnosti psa, vrsta hrane koju konzumira, uzrast psa, godišnje doba, kao i određena stanja (metabolička stanja, laktacija ili skotnost).

Nedostatak vode kod psa – opasnosti dehidratacije

Tokom perioda visokih temperatura povećana je potreba ljubimca za tečnošću, a nedostatak vode kod pasa dovodi do dehidratacije koja, u zavisnosti od svog stepena, ostavlja određene posledice na zdravlje. Gubitak od 5-10% vode u organizmu psa dovodi do osetnih promena u normalnom funkcionisanju i ponašanju ljubimca, zato reagujte na vreme i predupredite opasnosti dehidratacije čim primetite prve znake da je vaš pas žedan. Znaci akutnog nedostatka vode kod psa su: jako dahtanje, ubrzan rad srca, suve i jarko crvene desni, pojačana salivacija i baljenje, i uznemirenost. Ukoliko primetite neke od navedenih simptoma, obavezno ponudite ljubimcu svežu vodu kako bi se okrepio, i kako bi se sprečila dalja dehidratacija koja bi mogla da dovede do trajnih oštećenja organa (u ovim situacijama posebno su pogođeni bubrezi i jetra).

 

Ako se prvi simptomi dehidratacije zanemare, javlja se dugoročna dehidratacija koja se uočava kroz suvu njušku i usta, suve i upale očne jabučice, zubno meso koje je suvo, lepljivo i bledo. Potražite pomoć veterinara ukoliko dođe do navedenih znakova, jer posledice dugoročne dehidratacije nisu nimalo naivne – loš kvalitet dlake, lomnjivi nokti, suva i perutava koža, smanjena elastičnost kože, zatvor, samo su neki od problema čiji uzrok leži u nedostatku “tečnosti koja život znači”.

 

Koji je optimalan unos vode za pse?

 

Kako da proverite da li je pas dovoljno hidriran?

Kako biste rešili sumnju da li je vaš pas dovoljno hidriran možete uraditi sledeći test:

1. Nežno stisnite kožu psa između lopatica

2. Blago povucite kožu na gore i onda je pustite

3. Obratite pažnju na to da li se koža vratila u prvobitan položaj

Šta primećujete? Ukoliko se koža brzo vraća na svoje mesto, to je znak da je pas optimalno hidriran. Sa druge strane, ako se koža polako vraća ili neko vreme ostaje u tom položaju pre nego što se vrati u prvobitni, to je znak da vašem ljubimcu nedostaje voda.

 

Ako niste sigurni da li je vaš pas dovoljno hidriran, obratite se veterinaru. On će najpouzadije proceniti da li je ljubimcu potrebna dodatna količina vode, kao i eventualna korekcija ishrane u skladu sa njegovim stanjem.

Optimalna hidratacija za uživanje u letu

Ono što vi možete da uradite da predupredite nedostatak vode kod psa, posebno u letnjem periodu, jeste da svakodnevno čistite i dopunjavate svežom vodom njegovu činiju. Ukoliko je voda u činiji ustajala, ona će biti odbojna psu i on će je izbegavati. Takođe, pas će unositi manje vode uprkos visokim temperaturama i ukoliko je njegova ishrana bogata vlažnom ili kuvanom hranom, kao i ako ima određene poteškoće u svom kretanju - dolazak do činije sa vodom za njega može biti veliki napor.

 

Kako biste vi i vaš ljubimac bezbrižno uživali u letu, pratite i osluškujte svog najboljeg druga. Obezbedite mu svežu vodu na više mesta, a on će je piti kada god oseti potrebu. Uz dovoljnu količinu vode za piće i adekvatnu ishranu koja psu u svakom trenutku, bez obzira na stepen aktivnosti, pruža sve neophodne sastojke za razigran i srećan život, visoke letnje temperature neće biti smetnja.