Promena boje dlake kod pasa: Normalan proces ili znak za uzbunu?

Kada u svom životu imate ljubimca sa kojim svakodnevno provodite vreme, sigurno uočavate brojne promene koje se kod njega odvijaju. Bilo da se tiču izgleda ili ponašanja vašeg psa, one su nekada toliko male, suptilne, a nekada su vrlo važne i velike. Vlasnik koji zna da prepozna da li su u pitanju bezazlene ili drastične promene koje čak mogu i da ugroze život psa, uspešan je i odgovoran vlasnik.

 

Kada je u pitanju promena boje dlake kod pasa, u nastavku teksta saznajte kada je to normalan proces, a kada znak za uzbunu.

 

Promena boje dlake kod pasa – uzroci

 

Promena boje dlake kod pasa može biti posledica različitih uzroka. Onaj koji je neminovan, i pre ili kasnije počne da ostavlja tragove, jeste starenje. Ono je prirodan proces, i ukoliko je vaš mezimac sredovečan, normalno je da se kod njega jave sede dlake, posebno u regiji oko očiju, usta, obraza i ušiju. Kako vreme neumitno teče, bele dlačice mogu se javiti i na šapama, grudima, pa i na repu psa. Ovakva promena boje dlake nema nikakav drugi uzrok i sama po sebi nije štetna, već je samo estetske prirode.

 

Promena boje dlake kod pasa

 

Međutim, šta da radite kada primetite promenu boje dlake kod sasvim mladog psa u punoj snazi? Neki od uzroka koji dovode do ove pojave mogu biti vrlo problematični i predstavljati pretnju po zdravlje vašeg ljubimca. Ako blagovremeno primetite ove znake za uzbunu i adekvatno delujete u smislu rešavanja problema, možete izbeći nemile scenarije i sačuvati zdravlje svog ljubimca.

 

Crvenilo dlake kod pasa

 

Karakteristično crvenilo dlake kod pasa javlja se u predelu oko očiju, usana i na šapama, a posebno je uočljivo kod pasa malih rasa sa belom dlakom. Zbog anatomije suznog kanala ovih pasa, njihove suze se zadržavaju u predelu oko očiju. Tu vremenom počinju da se talože bakterije, a dlaka postaje tamnija. Što je dlaka duža, to će se promene u boji jasnije uočavati. Kako ovaj estetski problem ne bi prerastao u zdravstveni zbog potencijalog nastanka iritacija i infekcija, potrebno je da dodatno povedete računa o higijeni svog ljubimca. Redovno mu čistite oči od nakupljenih suza i krmelja, i budite posebno pažljivi i nežni kako ne biste povredili psa.

 

Promena boje dlake oko usta dešava se usled učestalo mokre dlake u ovoj regiji. Dok vaš pas pije ili jede, na njegovoj dlaci se nakuplja višak tečnosti i ona postaje pogodno tlo za razvoj mikkoorganizama, koji potamljuju dlaku. Pored promene boje, kao simptom može se javiti i neprijatan miris dlake. I u ovom slučaju je adekvatna nega vaš najveći saveznik.

 

Kada se radi o promeni boje dlake u predelu šapa, ona je uslovljena uglavnom znojenjem šapica. Psi nemaju znojne žlezde izuzev između prstiju na šapama. Usled povećane vlažnosti ove regije, šape lako mogu da za sebe zalepe prljavštinu usled koje dlaka počinje da menja boju. Ako usput “pokupe” i bakterije i gljivice, mogu se razviti dalji zdravstveni problemi. Zbog toga je važno da redovno pregledate šapice svom ljubimcu i čistite ih.

 

Kako negovati belu dlaku kod pasa

 

Crvenilo dlake kod pasa samo po sebi ne mora nužno biti zdravstveni problem, ali je pogodno tlo za razvoj i nastanak određenih oboljenja. Ukoliko u bilo kom trenutku posumnjate da je zdravlje vašeg ljubimca narušeno, posetite veterinara.

 

Kako lečiti promenu boje dlake kod pasa?

 

Ako se veterinarskim pregledom ustanovi da se kod vašeg psa javila i neka infekcija, biće mu prepisana odgovarajuća terapija. Ukoliko se radi o infekciji oka, postoje preparati namenjeni posebnoj higijeni oka koji će pomoći u lečenju. Kada su u pitanju šape, ne tako česta ali vrlo neprijatna boljka koja se može razviti je bakterijski pododermatitis i gljivične infekcije, kada se u lečenje uključuje i medikamentozna  terapija.

 

Šta god da radite, kada je kod psa prisutna infekcija, nikako nemojte lečiti ljubimca na svoju ruku. Uvek koristite terapiju i sredstva koja su prepisana u nazačenom obimu, ne preko toga.

 

Nega dlake kod pasa

 

Da li ishrana utiče na promenu boje dlake kod pasa?

 

Kako je kod pasa način ishrane od ključne važnosti po celokupno zdravlje, postavlja se pitanje – da li ona utiče i na promenu boje dlake? Brojna istraživanja su se bavila ovom temom i zaključeno je da hrana može imati uticaja na boju dlake. Budući da boja dlake psa zavisi od genetskih predispozicija, kao i količine neophodnih materija kako bi se ispoljila u svom “punom sjaju”, ona direktno može biti odraz načina ishrane.

 

Ako u ishrani psa postoji optimalan doza bakra i cinka, boja dlake će biti puna i kvalitetna. Osim neophodnih aminokiselina i minerala, za proizvodnju pigmenata za izgled i boju dlake važni su vitamini B grupe, omega 3 i omega 6 masne kiseline.

 

Atlantic super premium hrana je kompletna hrana pogodna za sve veličine pasa, a poseduje sve neophodne sastojke koji poboljšavaju izgled i boju dlake vašeg ljubimca. Ukoliko želite da kvalitet dlake vašeg psa bude na najvišem nivou, uvrstite u njegovu ishranu samo najbolje – Premil hranu sa super premium oznakom.