Koliko je važna hrana za skotne kuje za buduće zdravlje legla?

30.9.2020.

Bliži se taj trenutak – vaša kuja će se uskoro ošteniti! Uz sav dosadašnji uloženi trud tokom perioda graviditeta, vodeći računa o svakodnevnim aktivnostima i ishrani skotne kuje u svrhu njenog i zdravlja buduće štenadi, dolazi faza kada je potrebna još veća posvećenost i briga. Ona nastupa neposredno pred okot, i traje kroz period laktacije. U nastavku teksta ukazaćemo vam na specifičnosti ovog perioda u životu ženke, na potencijalne poteškoće, kao i na neophodnost pravilnog izbora hrane za skotne kuje kako bi na svet donele zdrave i snažne štence.

 

Period graviditeta – period promena

 

Period graviditeta je posebno stanje za svaku ženku. Tokom perioda skotnosti, kuju očekuju brojne promene koje, između ostalog, podrazumevaju prilagođenu ishranu potrebama graviditeta kako bi se plod pravilno razvijao, a kuja ostala zdrava. Na samom početku, količinu hrane nije potrebno povećavati kako ne bi došlo do smetnji u ranoj fazi skotnosti usled preterane uhranjenosti. Preporučuje se da se količina hrane postepeno povećava tek od pete nedelje skotnosti. Potrudite se da hrana za skotne kuje koju dajete svom ljubimcu bude najvećeg kvaliteta već od samog početka.

 

Hrana za kuje u periodu poslednje trećine graviditeta

 

U kinološkim krugovima posebno se ističe osetljiv period tokom poslednje trećine graviditeta. On nastupa nakon 42. dana graviditeta i karakterišu ga uvećane potrebe za energijom. Tada dolazi do ubrzanog rasta ploda – čak 95% težine fetusa postiže se u ovoj fazi, pa je i sama težina kuje u porastu. Ovakav ubrzan razvoj fetusa zahteva povećan unos hranljivih sastojaka za 20 do 25% kako bi se plod optimalno razvijao. Osim spomenutih povećanih potreba za hranom kao i njen kvalitet, može doći do izvesnih komplikacija koje ugrožavaju razvoj i život ploda.

U ovom periodu, kuji možete pomoći tako što ćete joj omogućiti pravilnu i količinski obilniju ishranu kako bi njen plod bio zdrav, a kuja bila sprema za štenjenje i nastupajući period laktacije. Pravilna ishrana podrazumeva hranu koja snabdeva plod svim neophodnim makro i mikro elementima. Idealni obrok bi trebalo da se zasniva na optimalnom unosu ugljenih hidrata, proteina i masti u kombinaciji sa odgovarajućim vitaminima i mineralima. Količinu hrane na dnevnom nivou određujete u zavisnosti od težine kuje. Uvek birajte najkvalitetniju hranu za svog ljubimca – hranu od prirodnih sastojaka, visokog stepena iskoristivosti.

 

Štenci

Hrana za kuje u laktaciji

 

Nakon okota, kuja prirodno gubi na težini. Međutim, njena potreba za hranom se ne smanjuje. Naprotiv – ona je dodatno povećana. U zavisnosti od veličine legla, potrebno je odrediti sastav i količinu hrane koja je kuji potrebna za optimalno stvaranje kvalitetnog mleka kojim hrani svoje mlade. Nutritivne potrebe kuje koja doji mogu biti uvećane i do 120%. Pored visokokvalitetne hrane, potrudite se da vaša kuja uvek ima na raspolaganju dovoljnu količinu vode koja joj je neophodna za stvaranje mleka.

Ukoliko se kuji ne obezbedi dovoljna količina vode i kvalitetne hrane tokom perioda laktacije, ona će trošiti svoje sopstvene rezerve, što će se negativno odraziti na njeno zdravlje, a posledično i na zdravlje štenaca. Iz tog razloga, važno je da hrana bude ukusna, lako svarljiva i bogata hranljivim sastojcima. Balansiranom ishranom pozitivno se utiče na kvalitet mleka i na njegovo optimalno stvaranje, kako bi svi štenci bili siti i zdravi.

 

Prelazak štenaca na čvrstu hranu

 

U prvim danima života, majčino mleko je najbolji izvor energije i svih hranjivih materija za pravilno odrastanje mladunaca. Od prvog mleka – kolostruma, koje je veoma bogato belančevinama i antitelima neophodnim za izgradnju imuniteta štenaca, pa sve do rasta prvih zubića, mleko je poput super hrane koja namiruje potrebe mladog organizma koje intenzivno raste i razvija se. Sa pojavom prvih zuba, štence je potrebno postepeno odvikavati od sisanja i upoznavati sa čvrstom hranom.

Izbor odgovarajuće prve čvrste hrane za štence ponekad predstavlja problem. Imajte na umu da ta hrana, pored obezbeđivanja svih potrebnih hranljivih mikro i makronutrijenata, ima ulogu da pomogne pravilno formiranje crevne flore kod štenaca. Kada je digestivni trakt dobro razvijen od najranijeg doba, sprečava se stvaranje naslaga sala, pa mladunče odrasta u zdravog i snažnog psa sa adekvatnim protokom materija i energije u organizmu.

Ishrana štenaca

Period skotnosti i nadolazeći period laktacije kod kuja predstavljaju veliki izazov za vlasnike i uzgajivače. Usled povećanih potreba za energijom i hranljivim materijama, neophodno je obezbediti adekvatnu, kompletnu ishranu za kuju kako bi okotila zdravo leglo. Takođe, prelazak štenaca na čvrstu hranu predstavlja podjednak izazov. Da bi štenci stasali u vitalne pse otpornog imuniteta, hranite ih visokokvalitetnom hranom koja sadrži sve mikro i makronutrijente za kvalitetan život ljubimca.

Osluškujući potrebe profesionalnih odgajivača i velikih ljubitelja pasa, Premil tim razvio je priozvode sa ciljem da se obezbedi adekvatna i kompletna hrana za skotne kuje tokom perioda poslednje trećine graviditeta i perioda laktacije, kao i uravnotežena ishrana štenaca koji se navikavaju na čvrstu hranu. Naš Gravidity G2 preporučuje se u ishrani svih veličina i rasa pasa kao kompletna hrana za skotne kuje u poslednjoj trećini graviditeta, kuje u periodu laktacije i kao starter hrana za štenad.

Ukoliko vam se ovaj tekst dopao, pratite naš Blog i prijavite se na naš Newsletter za još više korisnih informacija o ishrani pasa.