Blog

Premil savetuje: 3 načina kako se izboriti sa lajavim psom

Lajanje je prirodan način komunikacije kod pasa, ali ponekad može postati problematično, posebno ako je prekomerno ili neprikladno.

Kako hraniti aktivnog psa?

27.2.2024.

Aktivni psi, kao što su lovni psi, različiti goniči, pastirski psi i službeni psi, tragači i oni koji se koriste u različitim misijama spasavanja, kao i sportski psi, oni koji treniraju agiliti, zahtevaju specijalan način ishrane, značajno drugačiji nego onaj koji se primenjuje kod vlasničkih pasa, kućnih ljubimaca.

Odeća za pse: Potreba ili ne?

29.12.2023.

U poslednjih nekoliko godina svet vlasnika pasa obuzela je svojevrsna “groznica”, i to modna groznica. Tako je, pričamo o odelcima za pse. Zapitali smo se: da li je oblačenje pasa samo hir vlasnika ili ova pojava ima utemeljenje u validnoj, dobroj praksi odgovornog vlasništva? Potrudili smo se da nađemo odgovore, koje i ovde delimo sa vama.

Nega i briga o ljubimcima - vodič za najmlađe

29.9.2023.

Udomljavanje ili kupovina prvog porodičnog kućnog ljubimca za svako dete je uzbudljiv događaj i postoji mnogo sitnica, koje treba razmotriti pre nego što dovedete ljubimca kući.

TOP 5 aplikacija za vlasnike ljubimaca

17.8.2023.

Moderna vremena - moderni i vlasnici! Nekada nismo mogli ni da zamislimo da ćemo uz pomoć tehnologije moći da pratimo šta naš ljubimac radi dok nismo sa njim, ili da znamo šta pokušava da nam kaže. Vremena su sada drugačija, pa je sada možemo da iskoristimo sve prednosti novih tehnologija. Zato je Premil tim izdvojio top 5 aplikacija za vlasnike ljubimaca, koje su zaista vredne pažnje.

Ishrana izbirljivih pasa - saveti i trikovi

Nije nimalo neobično za  jednog psa ili mačku da samo okrene glavu od činije sa hranom, koju ste mu servirali. Svi oni koji imaju izbirljivog ljubimca, znaju kakva je muka naći hranu koju on rado i sa uživanjem jede. Ali šta da radimo kada ljubimac uporno odbija hranu? Više o razlozima ovakvog ponašanja, i kako rešiti ovaj problem, čitajte u nastavku.

Pet najčešćih zabluda o psima

28.6.2023.

Koliko god mislili da je vaše znanje o psima besprekorno ili imate dugogodišnje iskustvo u držanju pasa, sigurno je da ste u jednom momentu poverovali u neke od najrasprostranjenijih zabluda o njima. U ovom tekstu se nalazi onih pet, koje su nam se učinile najinteresantnijim i sada delimo sa vama do  kakvih smo razješnjenja došli!

Ishrana mačića i mladih mačaka

Pravilna ishrana vašeg mačeta, od rođenja pa sve do odraslog doba, je najbolji način da vašem ljubimcu obezbedite zdrav, dug i srećan život. Mačići imaju sasvim drugačije nutritivne potrebe od odraslih mačaka. U ovom važnom dobu, njihov brz rast i razvoj iziskuje najbolju moguću ishranu i pravilan odnos proteina, masti, vitamina i minerala, što znači da bi ih uvek trebalo hraniti hranom koja je posebno formulisana za taj period života.

Inovacije u svetu kućnih ljubimaca: Trendovi i tehnologija

27.4.2023.

Postoji mnogo toga što nam može pomoći u borbi da naši ljubimci budu srećni i zdravi. Hajde da saznamo koju su najzanimljiviji trendovi u industriji savremene opreme za kućne ljubimce, i koje od njih možemo da iskoristimo već danas.

Ishrana starijih mačaka – vodič za vlasnike

29.3.2023.

Pronalaženje prave hrane za mačku u poznijem životnom dobu u velikoj meri zavisi od njenog zdravlja i individualnih nutritivnih potreba. Pored toga, određena zdravstvena stanja tipična za poznije godine, mogu zahtevati prilagođavanje ishrane kako bi se održao kvalitet života.
 

Igra i sport sa psima

22.2.2023.

Da li je šetnja dovoljna za vašeg aktivnog psa, da li postoji „previše fizičke aktivnosti“? Gde je tu mesto za agiliti sport? Odgovore dajemo u nastavku, u saradnji sa stručnjacima iz kinološkog sportskog kluba „Agiliti Trening Centar“.

Zašto psima ne treba davati ostatke ljudske hrane

24.1.2023.

Molećiv pogled i oči koje netremice zure u komad hrane koji ide od tanjira prema vašim ustima – možete li da zamislite tu scenu ili je preživljavate svaki dan? Može biti veoma teško odoleti ovom pritisku!

Ukoliko ne uspete da se oduprete i odlučite da date psu ostatke vaše hrane, to će ga samo ohrabriti u nameri da se prilikom svakog narednog obroka ukopa pored stola očekujući zalogaj ili dva za sebe. Možda vi, kao vlasnik, znate koju vrstu hrane pas sme da jede, ali sigurno je da to ne znaju svi za stolom.

Šta treba da znate pre nego što nekome poklonite ili kupite ljubimca

26.12.2022.

Ako je osoba, koja će dobiti ljubimca, fizički, emocionalno i finansijski spremna da brine o kućnom ljubimcu, ovakav poklon može da bude pun pogodak. Međutim, ako nešto krene naopako, to može imati negativne posledice i po kućnog ljubimca i po njegovog vlasnika, ali i po vas koji ste poklon doneli. Zato pre nego što nekome poklonite mačku ili psa, razmotrite sledeće.

Vodič za vlasnike pasa: Šta nam donosi prelazni period?

30.11.2022.

U ovom periodu mogu se javiti i neke “sitnice” koje neopaženo mogu da pokvare uživanje u šetnjama sa ljubimcem. Na šta sve treba da obratite pažnju, kao savesni vlasnici? Nastavite sa čitanjem i saznajte.

Sezonsko linjanje pasa i mačaka – ima li leka?

Ukoliko ste ikada imali ljubimca u svom domu, verovatno znate da sezona linjanja može biti problematična. Bilo da je u pitanju mačka ili pas, verovatno ćete imati mnoštvo dlaka po vašem nameštaju i garderobi. Pitate se kako da se nosite sa sezonom linjanja? Ima li leka? U nastavku saznajte savete stručnjaka kako da prebrodite ovaj period.

Premil vodič: Kako pripremiti psa za izložbu

Ponosni ste na vašeg psa i želite da ga ocenite i predstavite na nekoj od domaćih kinoloških izložbi, ali imate dosta nerešenih nedoumica? Na pravom ste mestu! Evo kako pripremiti psa za izložbu, kako bi vaš ljubimac u što boljem izdanju dočekao svoj izložbeni debi.

Ishrana starijih pasa

22.8.2022.

U nastavku teksta saznajte kakva bi ishrana starijih pasa trebalo da bude kako bi ljubimac bio aktivan i zdrav bez obzira na godine.

Kako pomoći ljubimcu da se rashladi tokom vrelih dana

26.7.2022.

Vi ste spremni za visoke temperature koje nam predstoje, ali niste sasvim sigurni kako će ih podneti vaš ljubimac? Čini vam se da mu je konstantno vruće i da jedva čeka da se bućne u prvu vodu na koju naiđe? U nastavku teksta saznajte kako pomoći ljubimcu da se rashladi tokom vrelih dana i koja rešenja su vam na raspolaganju.

Putovanje sa ljubimcem - vodič za vlasnike

28.6.2022.

Bliži se vreme godišnjih odmora, a mnogi od nas planiraju da sa sobom na put povedu i najboljeg prijatelja! Kako bismo vam putovanje sa ljubimcem učinili lagodnijim, u nastavku teksta slede korisni saveti koji će vam olakšati pripremu, kao i samo putovanje, tako da ćete bezbrižno moći da uživate u vašoj zajedničkoj pustolovini.

Ishrana pasa u letnjem periodu - siti i snažni i tokom leta

25.5.2022.

Kada je ishrana pasa u letnjem periodu u pitanju, ne dozvolite da vas ponese euforija – informišite se na vreme o potrebama pasa kada je u pitanju pravilna ishrana tokom toplih meseci koji predstoje.

Srčani crv kod pasa – prevencija

27.4.2022.

U nastavku saznajte sve o oboljenju koje izaziva srčani crv kod pasa, kao i o najefikasnijim načinima da zaštitite svog mezimca i njegovo zdravlje.  

Ishrana štenadi i mladih pasa: zdravi i siti od prvog dana

Ako je od nedavno u vaš život ušao mali i neodoljivi čupavi prijatelj, čestitamo! Sigurno ste uzbuđeni i željni da se upoznate sa svime što vas tek očekuje kada je briga o psu u pitanju. Jedan od osnovnih, a i najvažnijih koraka jeste da odaberete hranu koja će malim ljubimcima pomoći da budu zdravi i siti od prvog dana. U nastavku teksta saznajte koja ishrana štenadi i mladih pasa se preporučuje.

Kuglice dlake kod mačaka – zbog čega nastaju i kako ih se rešiti

Ova nesvakidašnja pojava, karakteristična za mačke, može delovati uznemirujuće, ali gotovo bar jednom se sa njom susreću svi vlasnici maca. U nastavku teksta saznajte zbog čega nastaju kuglice dlake kod mačaka i kako ih se rešiti.

Ishrana odraslih pasa – sve što treba da znate

25.1.2022.

Pošto se završila uzbudljiva junor faza života vašeg ljubimca i mališa je sada je odrastao, mislite da više ništa ne može da vas iznenadi. Međutim, potrebno je izvesno upoznavanje i navikavanje i na ovaj period, posebno kada je ishrana odraslih pasa u pitanju.

Premil vodič: Alergije kod pasa i kako ih ublažiti

17.12.2021.

Saznajte koje su to alergije kod pasa i kako ih ublažiti. Upoznajte se sa tipovima alergija i najefikasnijim načinima lečenja, a vaš pas će vam sigurno biti zahvalan zbog toga.

Vodič za vlasnike: Koliko hrane je dovoljno mom ljubimcu?

30.11.2021.

Potrudili smo se da vam damo konkretan odgovor na ovo pitanje! U nastavku teksta saznajte kako da pravilno birate, procenjujete i dozirate količinu hrane koja će vašem psu obezbediti energiju i sve neophodne hranljive elemente za optimalno dnevno funkcionisanje čineći ljubimca zdravim i srećnim.

Kako kvalitet hrane za pse utiče na zdravlje ljubimca?

27.10.2021.

Pored svakodnevne pažnje i vremena koje posvećujete ljubimcu kroz aktivnu igru i negu, najveći uticaj na njegovo zdravlje zapravo ima način i kvalitet njegove ishrane. Da li se vaš pas hrani namirnicama visokog kvaliteta i u skladu sa svojim potrebama?

Promena boje dlake kod pasa: Normalan proces ili znak za uzbunu?

Kada je u pitanju promena boje dlake kod pasa, u nastavku teksta saznajte kada je to normalan proces, a kada znak za uzbunu.

 

Unos vode tokom leta: Koje su količine potrebne psu?

27.8.2021.

Saznajte koliki je neophodni unos vode tokom leta i koje su količine potrebne psu da uvek bude bezbedan i srećan čak i na veoma visokim temperaturama.

Krpelji kod pasa: Kako da zaštitite svog ljubimca?

29.7.2021.

Krpelji kod pasa predstavljaju jednu od najvećih pretnji u prirodi, posebno tokom letnjih meseci. U nastavku teksta saznajte više o ovim parazitima i kako da zaštitite svog ljubimca od krpelja.

Prekomerno opadanje dlake kod pasa: Kako lečiti i sprečiti?

25.6.2021.

Ukoliko je opadanje dlake kod pasa izraženije nego obično, ili uviđate da dlaka opada na vrlo specifičan način, nemojte ignorisati – možda je uzrokovano određenim oboljenjem, a opadanje dlake je posledica koja bi trebalo da aktivira alarm za uzbunu.

Premil savetuje: Otklonite neprijatan zadah iz usta kod pasa

28.5.2021.

Neprijatan zadah iz usta ljubimca može ukazivati na lošu higijenu, ili na neke ozbiljnije probleme u varenju. Kako se možete rešiti ove pojave i kada je vreme da se zabrinete? Pročitajte u nastavku teksta.

Ishrana ljubimaca: Gojaznost, i dijabetes kao posledica gojaznosti kod pasa

26.4.2021.

Kada je ishrana ljubimaca u pitanju, morate biti odgovorni i dosledni iz veoma važnog razloga – da biste predupredili potencijale zdravstvene probleme psa.

Vodič za vlasnike: Mokraćne infekcije i mokraćni kamenac kod mačaka

26.3.2021.

Pročitajte šta je urološki sindrom mačaka i mokraćni kamenac, koji su faktori rizika za njihov nastanak, kao i načine prevencije koji štite vašeg voljenog ljubimca od oboljenja.

Digestivni sistem pasa – sve što vlasnici treba da znaju

19.3.2021.

Da biste za svog psa odabrali odgovarajući način ishrane i vrstu hrane od koje će on lepo napredovati i dobro izgedati, bilo bi dobro podsetiti se kako u stvari izgleda njegov sistem za varenje. Evo na šta treba obratiti pažnju.

Deklaracija i sastav hrane za pse i mačke - kako se tumači?

5.3.2021.

Na tržištu se mogu naći različite vrste hrane brojnih proizvođača još različitijeg sastava, te je za početak dovoljno da se o proizvodu i njegovim nutritivnim vrednostima informišete čitajući deklaraciju.

Zimski pad imuniteta: Koje bolesti pasa vrebaju?

24.2.2021.

Da li primećujete da je vaš pas neraspoložen, da mu manjka energije i da nerado izlazi u šetnje kojima se inače raduje? Kao i ljudi, neki psi jednostavno ne vole zimu i najradije bi je prespavali. Međutim, kako da znate da li vaš ljubimac jednostavno nije ljubitelj zime ili je pak uzrok takvog njegovog stanja i ponašanja zimski pad imuniteta? U nastavku teksta saznajte koje bolesti pasa vrebaju tokom zimskog perioda i kako da zaštitite svog psa.

Mini vodič: Naučite ljubimca da koristi posip za mačke

25.1.2021.

Jedan od najvećih izazova u dresuri ljubimca jeste proces učenja vršenja nužde na odgovarajućem mestu. Kako su mačke svojeglave životinje, usvajanje ovih navika može zadavati prilične glavobolje vlasnicima. Da biste izbegli nepotreban stres, pripremili smo nekoliko saveta koji će vam pomoći da naučite ljubimca da koristi posip za mačke.

Premil saveti: Ishrana pasa u zimskom periodu

25.12.2020.

Ukoliko ste u nedoumici na koji način da prilagodite ishranu svog psa zimi, pripremili smo vam nekoliko korisnih saveta.

Najbolji pas za stan: Koju rasu odabrati?

26.11.2020.

Pronalaženje idealnog psa za stan može vam se učiniti kao prilično kompleksan zadatak. Evo nekih rasa koje su idealne za život u stanu.

Izmet kod pasa: Kada treba da se zabrinete?

28.10.2020.

U nastavku teksta potrudili smo se da vas informišemo o osnovnim karakteristikama normalnog izmeta kod pasa i određenih odstupanja, kao i kada je zaista potrebno da se zabrinete.

Koliko je važna hrana za skotne kuje za buduće zdravlje legla?

30.9.2020.

U nastavku teksta ukazaćemo vam na specifičnosti ovog perioda u životu ženke, na potencijalne poteškoće, kao i na neophodnost pravilnog izbora hrane za skotne kuje kako bi na svet donele zdrave i snažne štence.