Izmet kod pasa: Kada treba da se zabrinete?

28.10.2020.

Izmet kod pasa: Kada treba da se zabrinete?

 

Koliko god nelagodno bilo da mislite i pričate o tome, ova tema je vrlo važna. Toliko je važna da može spasiti život vašem ljubimcu. U nastavku teksta potrudili smo se da vas informišemo o osnovnim karakteristikama normalnog izmeta kod pasa i određenih odstupanja, kao i kada je zaista potrebno da se zabrinete.

Kako zapravo izgleda normalan, a možemo reći i - poželjan izmet kod pasa? Generalno, normalnim fecesom smatra se onaj koji je čokoladno-smeđe boje, duguljastog, valjkastog oblika. Takođe, trebalo bi da je kompaktan - ni previše mekan ni previše tvrd, a njegov sadržaj ravnomeran, bez neobičnih tvorevina. Imajte na umu da je svaki pas različit, pa tako i normalna boja izmeta varira od psa do psa.

Kako bi bili sigurni koji je normalan izgled izmeta vašeg ljubimca, dovoljno je da svaki put bacite pogled na sadržaj koji ostavi za sobom nakon pražnjenja. Na osnovu iskustva, ukoliko uočite neko odstupanje u izgledu, znaćete koje dalje korake je potrebno da preuzmete kako bi pomogli svom psu.

 

Boja izmeta kod pasa

 

Razlozi za potencijalno odstupanje u boji izmeta često su bezazleni i lako rešivi (npr. ukoliko je pas pojeo nešto što je teže svarljivo). Međutim, promene nekada mogu biti i signal ozbiljnih zdravstvenih stanja kada je neophodno hitno reagovati. Kako bi maksimalno isključili mogućnost da je uzrok promene u izmetu neadekvatna ishrana vašeg ljubimca, savetuje se da u ishrani koristite kvalitetnu premium i super premium hranu za pse.

U nastavku teksta možete videti grafički prikaz različitih boja izmeta psa, sa tumačenjem.

 


 

Znak za uzbunu

 

U prethodnoj tabeli mogli ste da saznate koje promene u boji izmeta predstavljaju znak za uzbunu i koje nikako ne treba ignorisati.

 

Ipak, nemojte odmah paničiti! Imajte na umu da većina zdravih pasa povremeno može imati jasnu promenu u izgledu svog izmeta koja se spontano normalizuje u roku od 12 do 24 sata. Ono što je važno jeste da sa vremena na vreme proverite izgled stolice ljubimca, da to postane deo rutine i preventivne zaštite zdravlja vašeg voljenog psa.

Opšta preporuka je da uzorkovanje u testiranje fecesa od strane veterinara bude bar jednom godišnje, čak i za potpuno zdrave pse. Nijedan lek nije toliko uspešan kao blagovremena preventiva!

 

Kada pas jede svoj izmet?

 

Da li ste se i vi doživeli šok i nevericu kada ste videli šta je vaš pas upravo uradio? Da, dobro ste videli!

Mnoge životinje, uključujući i pse, sklone su da tzv. koprofagiji – konzumiranju izmeta. Svaki vlasnik bi se sa pravom zabrinuo i zapitao zašto njegov ljubimac radi nešto tako užasno, šta sa njim nije u redu?

 

Da bi otklonili svaku sumnju na eventualne probleme sa zdravljem vašeg ljubimca posetite veterinara. Detaljnim pregledom veterinar će ustanoviti da li je ovaj neprijatan oblik ponašanja psa posledica nekog zdravstvenog problema. Ukoliko je to slučaj, biće predložena odgovarajuća terapija koja bi trebalo da reši problem (određena dijeta, multivitamini ili lekovi za ublažavanje anksioznosti). Ako se pak ispostavi da je sa zdravljem vašeg psa sve u redu, moraćete ozbiljnije da se pozabavite dresurom svog ljubimca i odvratite ga od takvog ponašanja.

 

Brojne su teorije koje objašnjavaju žašto psi jedu svoj ili tuđi izmet. Pored zdravstvenih problema na koje najpre treba i posumnjati, postoje teorije da pas pribegava takvom ponašanju iz drugih razloga: zbog osećaja krivice, potrebe za dominacijom, kako bi privukao vašu pažnju, ili ukoliko je potpuno zanemaren.

 

Svakako, zarad mira i spokoja vas i vašeg voljenog ljubimca, ukoliko uočite ovu neprijatnu promenu u ponašanju, obratite se veterinaru.

Ukoliko vam je ovaj tekst bio koristan i želite da saznate još zanimljivih informacija o čovekovom najboljem prijatelju, posetite naš sajt https://www.premil.rs/sr.