Prekomerno opadanje dlake kod pasa: Kako lečiti i sprečiti?

25.6.2021.

Kao i kod ljudi, svakodnevno opadanje dlake kod pasa je normalna pojava. Na taj način regeneriše se postojeći dlačni omotač psa, a ljubimac se rasterećuje viška dlake. U zavisnosti od različitih faktora (kao što su rasa i starost psa ili godišnje doba), opadanje dlake varira. Međutim, ukoliko je ono postalo izraženije nego obično, ili uviđate da dlaka opada na vrlo specifičan način, nemojte ignorisati – možda je uzrokovano određenim oboljenjem, a opadanje dlake je posledica koja bi trebalo da aktivira alarm za uzbunu.

U nastavku teksta saznajte kako da razlikujete prirodno opadanje dlake kod pasa od onog koje ukazuje na zdravstveni problem, kao i adekvatne načine lečenja ukoliko se vaše sumnje potvrde.

Opadanje dlake kod pasa – kada je sumnja prijatelj

Bez obzira na rasu psa – da li je dugodlaka ili ne, prirodno linjanje dešava se dva puta godišnje, na prelasku iz hladnog u toplije vreme, i obrnuto. Tada je količina dlake koja opada nešto veća nego obično i ne bi trebalo da vas brine. Takođe, kod pasa koji žive u kući, linjanje je konstantna pojava bez obzira na godišnje doba.

 

Sa druge strane, ako primetite pojačano opadanje dlake koje nije u skladu sa kalendarom, ili ukoliko ona opada sa određenih regija tela a nova dlaka ne raste, vaša sumnja je opravdana. Tada gotovo sigurno govorimo o alopeciji. Kod pasa, alopecija predstavlja gubitak dlake koji može biti delimičan ili potpun. Takođe, odnosi se i na nedostatke na dlaci pasa ili na probleme sa rastom dlake. Sve ove pojave zapravo su posledice nekog skrivenog zdravstvenog problema koga je neophodno utvrditi uz pomoć veterinara kako biste pomogli svom ljubimcu.

 

Opadanje dlake kod pasa

 

Uzroci alopecije kod pasa

Uzroci alopecije kod pasa mogu biti različite neprijatne infekcije, stanja i bolesti. Ovo su jedni od najčešćih:

  1. Šuga koju uzrokuju grinje,
  2. Demodekoza - ozbiljno oboljenje koje izaziva parazit Demodex foliculorum,
  3. Alergijeske reakcije zbor neadekvatne ishrane ili ujeda buva,
  4. Bakterijske infekcije koje se uglavnom leče antibioticima,
  5. Stres – pozitivan ili negativan, može značajno uticati na opadanje dlake (npr. nakon štenjenja, kod kuje se može javiti pojačano linjanje),
  6. Lišajevi koje izazivaju gljivice,
  7. Hormonalni poremećaji,
  8. Upala ili prekid u rastu folikula dlake.

O kom god uzročniku da je reč, nelagodni i vidljivi simptomi koji prate alopeciju su gubitak dlake (po celom telu, ili oko očiju i usta, ili simetrično - sa obe strane tela), upala kože, perutanje, svrab i rane od češanja, mrlje na koži (obojene, tamne ili sive), neprijatan miris. Takođe, mogu se primetiti i promene u ponašanju psa koji je nervozan i razdražljiv, ili pak nema energije kao ranije.

 

Uzroci opadanja dlake kod pasa

 

Alopecija neće proći sama od sebe i može napraviti ozbiljnu štetu jer, pored na kožu, nepovoljno utiče i na imuni, limfni i endokrini sistem psa. Ukoliko primetite neki od pomenutih simptoma, obratite se veterinaru koji će detaljnim pregledom i analizama uspostaviti dijagnozu i prepisati odgovarajuću terapiju.

Najbolje je učiti na (tuđem) iskustvu

Kada je reč o zdravlju do sada ste sigurno, na lakši ili teži način, naučili da je prevencija najbolje rešenje. Da bismo dodatno pokazali koliko je važno da na vreme sprečite neželjeno i prekomerno opadanje dlake kod svog psa, a njega spasili neprijatnih simptoma koji mu narušavaju kvalitet života i zdravlje, sa vama delimo iskustvo našeg korisnika. Reč je o vlasniku kuje po imenu Kali, kojoj je adekvatna ishrana rešila zamalo fatalan zdravstveni problem.

 

Upotrebom kompletne hrane super premium kvaliteta koja preventivno jača imunitet i pogoduje osetljivim i psima podložnim alergijama, uspešno se može sprečiti nastanak pomenutih problema. Čak i kada do oboljenja dođe, prelazak na adekvatnu ishranu bogatu svim potrebnim mikro i makro nutrijentima koji se nalaze u Atlantic hrani za sve vrste i uzraste pasa, ubrzaće i olakšaće oporavak vašeg ljubimca koji će vam sigurno biti zahvalan.