Premil savetuje: Otklonite neprijatan zadah iz usta kod pasa

28.5.2021.

Uživate u svakom trenutku koji provodite sa svojim ljubimcem, ali kada priđete njegovoj glavi osetite nelagodnost koju ne možete da ignorišete. Koliko god vam vaš pas bio drag, nešto je od te ljubavi sada jače i najradije biste da izbegnete njegovu njuškicu. Kada mu se približite, osetite neprijatan zadah iz usta svog ljubimca. Da li ova neželjena pojava ukazuje na moguće ozbiljne zdravstvene probleme kod psa, kao i kako da je otklonite, saznajte u nastavku teksta.

Neprijatan zadah iz usta kod pasa – mogući uzroci

Neprijatan zadah iz usta kod pasa (takođe poznato i kao halitoza) može se javiti kod pasa svih uzrasta a nastaje iz različitih razloga. Ako primetite da je zadah ljubimca intenzivniji nego inače, savetujemo vam da ne ignorišete ovu neprijatnost i da, uz pomoć veterinara, utvrdite njen pravi uzrok.

 

Glavni uzroci ove nemile pojave uglavnom su hrana koju pas konzumira, problemi sa zubima, desnima i usnom dupljom, ili digestivna oboljenja i metaboličke smetnje. Ostaci hrane koji se talože između zuba pogodno su tlo za razvoj bakterija usled kojih nastaje neprijatan zadah. Pokvareni zubi, nagomilavanje plaka i kamenca, kao i osetljive i upaljene desni, takođe su razlog za neugodan miris iz usta kod pasa.

 

 

U nekim slučajevima, ako pas ima problem sa varenjem, odnosno ukoliko postoji problem sa želucem, i ukoliko ne dođe do zatvaranja mišića između jednjaka i želuca usled dugotrajnog  gastritisa, može se javiti neprijatan usled oksidiranja nesvarenih materija. Kod pasa koji boluju od dijabetesa zadah može podsećati na slatkast miris fermantisanih jabuka.

 

Rase pasa koje su brahicefalične (poput mopsa, francuskog buldoga, bostonskog terijera, itd.) podložnije su nastanku i razvoju neprijatnog zadaha zbog same fizionomije i zbijenijih zuba, što pogoduje razvoju bakterija jer se ostaci hrane, plak i kamenac lakše talože.

Neprijatan zadah i prateći simptomi

Pored neprijatnog zadaha koji se odmah oseti, moguće je da se na jeziku psa nalazi bela skrama, nakupljen plak na zubima, kao i crveni, iziritirani desni uz koren zuba. Ovi prateći simptomi, ako se ne tretiraju na odgovarajući način, mogu vremenom produbiti problem. Ako se bakterijama blagovremeno ne stane na put, one sigurno neće imati milosti. Paradentoza je jedna od čestih posledica dugotrajne izloženosti bakterijama i zapaljenskim procesima kojima su zubi i desni bili “poslastica”.

 

 

Rešenje i prevencija – adekvatna higijena i ishrana

Rešenje neprijatnog zadaha iz usta kod pasa zavisi od njegovog uzroka i kompleksnosti problema koji je u međuvremenu nastao. Kao i u bilo kojoj drugoj nelagodnoj situaciji, uvek je najbolje delovati odmah kada uočite promenu. Za takvu reakciju neophodno je da dobro poznajete svog psa i njegove navike, ali i da budete adekvatno informisani. Najbolju dijagnozu, preporuke i savete dobićete od svog veterinara. U slučaju problema sa neprijatnim zadahom iz usta, nakon pregleda veterinar će vas najverovatnije uputiti na određene korake adekvatne higijene, ali i ishranu koja će uticati na redukciju ovog stanja.

 

Adekvatna higijena podrazumeva redovno i pravilno pranje zuba psa i eventualnu upotrebu medicinskih preparata za negu usne duplje (poput određenih rastvora) sa ciljem da neutrališu bakterije i nastale zapaljenske procese koji uzrokuju neprijatan zadah iz usta psa. Takođe, veterinar će vam verovatno predložiti hranu odgovarajuće strukture i sastava koji će biti pogodna za vašeg ljubimca. Takva ishrana postepeno vraća optimalnu pH vrednost u ustima psa, čime se istovremeno i rešava i preventira problem sa lošim zadahom.

 

Bez obzira da li se trenutno suočavate sa problemom neprijatnog zadaha iz usta kod svog ljubimca, ili težite da budete odgovorni i predupredite njegov nastanak, Premil hrana za pse će vam u tome pomoći. Optimalno izbalansiran sastav kvalitetnih namirnica doprinosi lakom varenju, a iskoristivost hranjivih materija je na najvišem nivou. U zavisnosti od karakteristika i potreba, odaberite neki od proizvoda iz četiri posebno osmišljene linije naše hrane za pse i obezbedite ljubimcu najbolju ishranu koja je osnov zdravog i kvalitetnog života.