Ishrana ljubimaca: Gojaznost, i dijabetes kao posledica gojaznosti kod pasa

26.4.2021.

Uporno vas gleda neodoljivim okicama, ne trepće i ne skreće pogled. Nada se. Još ako se oblizuje i nestrpljivo maše repom - pa kako da ga odbijete? Sigurno ste svakodnevno u iskušenju da svom ljubimcu date deo vašeg obroka kada se ovako ponaša. Međutim, iako će vas možda srce boleti, kada je ishrana ljubimaca u pitanju, morate biti odgovorni i dosledni iz veoma važnog razloga – da biste predupredili potencijale zdravstvene probleme psa. U nastavku teksta saznajte više o uzrocima gojaznosti pasa i dijabetesu kao njenoj ozbiljnoj posledici koja je nažalost sve učestalija među psima.

 

Nakupljanje kalorija – nakupljanje problema

 

Da li vam se čini da se vaš najbolji prijatelj ugojio? Ako ne možete da napipate njegova rebra pod rukom od debljine masnog tkiva, vreme je da obratite veću pažnju na ishranu i na svakodnevne aktivnosti vašeg psa.

 

Glavni uzrok za pojavu gojaznosti je nepravilna ishrana. Ako obroci vašeg psa nisu izbalansirani – nemaju optimalan odnos hranjivih sastojaka neophodnih za stabilnost metabolizma, lako može doći do problema gojaznosti. Takođe, kao i kod ljudi, ako je količina hrane koju pas dnevno unosi neumerena, prevazilazi njegove potrebe i nije u srazmeri sa nivoom fizičke aktivnosti, suvišni kilogrami su izvesni.

 

Ako pas većinu vremena provodi ležeći, zatvoren u četiri zida, neutrošene kalorije će se nakupljati a vaš mališa će se zaobliti. Tada suvišne masne naslage u trbušnoj duplji stvaraju adipocitokine - materije koje izazivaju zapaljenske procese na nivou ćelija koji nikako nisu poželjni.

 

Gojaznost naročito preti psima koji su sterilisani i imaju poseban režim ishrane. Skotne kuje su u ovom periodu podložne i gestacijskom dijabetesu, pa pravilna i odmerena ishrana mora biti u prvom planu zarad zdravlja majke i budućih mladunaca.

 

Oprez ispred darežljivosti

 

Ono gde vlasnici (ne)svesno greše jeste to da svoju hranu daju ljubimcu, a ona nikako nije odgovarajuća za njega. Iako vam je to simpatično i uživate da svoj obrok delite sa ushićenim psom, verovatno da njemu vremenom više neće biti zabavno. Ljudska hrana je začinjena i masnija nego što je to prihvatljivo za pse, pa pored uvećanja telesne mase, može doći i do drugih metaboličkih problema.

 

Psi ne treba da jedu ljudsku hranu

 

Gojaznost utiče na stvaranje insulinske rezistencije (smanjene osetljivosti na insulin) koje vodi u teža zdravstvena stanja ako se ne tretira na odgovarajući način. Uz savete veterinara, tada je neophodno redukovati ishranu i uvesti optimalnu fizičku aktivnost kako bi se predupredile dalje poteškoće.

 

Hiperglikemija – korak bliže dijabetesu

 

Do hiperglikemije dolazi kada je otežano vezivanje insulina za receptore na ćelijskoj opni čime je onemogućen ulazak glukoze. Insulin koji je izlučen ne radi svoj posao uspešno, pa pankreas luči još insulina kako bi se izborio sa povišenim nivoom glukoze u krvi. Vremenom, pankreas postaje iscrpljen, a insulin sve manje efikasan.

 

Njegovo povećano lučenje negativno utiče na celokupan organizam - slabi rad bubrega, jetre, krvnih sudova, šteti koži, služokoži, urogenitalnom traktu. Jedan od simptoma ovog kompleksnog stanja je konstantan osećaj gladi pa pas jede više nego što mu je zapravo potrebno i taloži dodatne kilograme.

 

Gojazan pas

 

Možda već pogađate koji scenario sledi, ali nemojte se obeshrabrivati. Još uvek nije kasno da se uz odgovarajuću terapiju i promenu navika sačuva zdravlje vašeg voljenog ljubimca i izbegne nastanak dijabetesa.

 

Dijabetes kao posledica gojaznosti

 

Dijabetes (diabetes mellitus) ili šećerna bolest je metabolički poremećaj koji karakteriše hiperglikemija – konstantan povišen nivo šećera u krvi. Kao i kod ljudi, postoje dva tipa dijabetesa kod pasa:

 

- Tip 1 – najčešće nasledan ili je nastao usled autoimune bolesti. Naziva se i insulin-zavisni.

- Tip 2 – stečen, najčešće usled nepravilne ishrane udružene sa nedovoljnom fizičkom aktivnošću, a gojaznost je jedan od glavnih faktora koji utiču na njegov razvoj. Naziva se i insulin-nezavisni.

 

Prema trenutnim procenama, od dijabetesa oboljeva 1 od 300 pasa, uglavnom gojaznih i starije dobi. Simptomi koji potencijalno upućuju na dijabetes i koje ne smete zanemarivati su: pojačan apetit, povećana žeđ, fizička slabost, loš kvalitet dlake, promene na koži i sluzokoži, mršavljenje, češće i obilnije uriniranje. Ukoliko uočite neki od navedenih znakova odvedite psa veterinaru. Ako se ne leči, kao jedna od ozbiljnih posledica dijabetesa je nastanak katarakte koji vremenom vodi do gubitka vida.

 

Stanje dijabetesa kod pasa

 

Ukoliko se utvrdi da vaš ljubimac zaista boluje od dijabetesa, veterinar će propisati dalju terapiju, koja će potencijalno uključivati insulin. Svakako, promene u životnom stilu, u svkodnevnoj ishrani i aktivnostima biće neophodne kako bi pas imao kvalitetan život.

 

Predupredite gojaznost i dijabetes kod pasa

 

Da nije sve toliko strašno kako vam se možda trenutno čini, važno je da znate da svi navedeni problemi sa zdravljem, osim ako nisu urođeni, mogu da se preduprede. Ako na vreme počnete da vodite računa o kvalitetu hrane koju vaš ljubimac jede, ako ima optimalnu fizičku aktivnost svaki dan, i ako se suzdržavate od toga da mu dajete svoju hranu, potencijalu gojaznost svodite na minimum.

 

Od najmlađeg doba, kada je još ljupko štene, psu bi trebalo da obezbedite adekvatnu hranu u skladu sa njegovim potrebama i utičete da navike koje usvaja budu u cilju njegovog zdravog i srećnog života. Vaš pas ima samo vas, a od vas zavisi kakav kvalitet života će mu biti.

 

Da bi vaš ljubimac bio zdrav i radostan, bez obzira na rasu i veličinu, kao i da li je izbirljiv ili možda osetljiv na gluten, Premil u svojoj ponudi ima Special kompletnu hranu super premium kvaliteta koja sadrži sve neophodne sastojke za stabilan metabolizam vašeg psa.