Vodič za vlasnike: Mokraćne infekcije i mokraćni kamenac kod mačaka

26.3.2021.

Da li ste primetili da vaš ljubimac često ide u posip i dugo se zadržava u njemu, a možda na kraju ni “ne obavi posao”? Ukoliko je tako, obratite svoju punu pažnju. Mokraćne infekcije i mokraćni kamenac kod mačaka mogu izazvati vrlo neprijatne probleme i simptome sa kojima je neophodno da se ozbiljno uhvatite u koštac.

U nastavku teksta pročitajte šta je urološki sindrom mačaka i mokraćni kamenac, koji su faktori rizika za njihov nastanak, kao i načine prevencije koji štite vašeg voljenog ljubimca od oboljenja.

 

Urološki sindrom mačaka (FUS) i faktori koji utiču na njegov nastanak

 

Urološki sindrom mačaka (Feline Urologic Syndrome – FUS) podrazumeva različite promene i odstupanja u normalnom funkcionisanju donjeg dela urinarnog trakta mačke. Bilo da je u pitanju učestalo mokrenje, ili neko od ozbiljnih patoloških stanja koje se može razviti usled ovog sindroma, utvrđeno je nekoliko faktora koji utiču na njegov nastanak.

 

Vaš ljubimac ima veće šanse da oboli ukoliko je genetski predisponiran i ukoliko je muškog pola – zbog same anatomije i građe uretre. Stres i gojaznost nikada nisu poželjni, pa tako ni u ovom slučaju. Mužjaci mogu biti podložniji oboljevanju ako su rano kastrirani, jer je tada uretra sužena i nedovoljno razvijena. U velikoj meri FUS se javlja i ako vrsta hrane koju mačka konzumira nije pogodna za nju. Nepravilan odnos minerala u ishrani može doprineti nastanku ovog nemilog stanja. Takođe, ukoliko mačka pije malo vode i neredovno urinira, šanse za pojavu urološkog sindroma rastu.

 

Urološki sindrom mačaka mogu pratiti blagi simptomi koji se nekada ni ne primećuju, pa sve do onih koji ukazuju na ozbiljna patološka stanja. Takva su nastanak mokraćnog kamenca, infekcije ili upale bešike (cistitis), kao i zastoj urina usled začepljenja uretre kada je neophodna hitna intervencija veterinara.

 

Urološki sindrom mačaka FUS

 

Mokraćni kamenac – otkud on tu i koji su simptomi?

 

Mokraćni kamenci (uroliti) uzrokuju upalu, krvarenje, a nekada i urgentno stanje začepljenja mokraćne bešike. Otkud oni u urinarnom traktu mačke? U normalnim okolnostima, kada je PH vrednost mačijeg urina optimalna (između 6 i 6,5) razloga za brigu nema. Međutim, ukoliko je PH vrednost narušena određeni vremenski period dolazi do stvaranja kristala. Alkalna mokraća dovodi do nastanka tzv. struvita, a kisela do kalcijumovih oksalata. Ovi, na početku sitni kristali mogu lako prerasti u kamenčiće i napraviti veliku štetu, zato je ključno registrovati njihovo prisustvo na vreme.

 

Simptomi koji ukazuju da vaš ljubimac potencijalno ima mokraćni kamenac su:

- Čest odlazak u toalet;

- Dugo zadržavanje u njemu;

- Bolno mokrenje;

- Krv u urinu;

- Nemogućnost mokrenja – neprohodnost uretre, hitno reagujte!

 

Ukoliko primetite neki od navedenih simptoma savetujemo vam da obavezno potražite pomoć veterinara. Blagovremena reakcija sačuvaće vašu mačku od dodatnih komplikacija koje mogu nastati, budući da se infekcija može proširiti na bubrege, a razvoj bakterija dodatno ugroziti imunitet ljubimca.

 

Bolje sprečiti nego lečiti – preventiva je ključ

 

Mokraćne infekcije i mokraćni kamenac prouzrokuju teška zdravstvena stanja ukoliko se ne leče na vreme. Kao i kod svake druge pretnje po zdravlje, odgovarajuća preventiva je najbolje rešenje! Bolje sprečiti nego lečiti – tako ćete sačuvati svog ljubimca od patnje, a svoje živce od nervoze i brige.

 

Najbolja preventiva jeste da ljubimcu obezbedite pravilnu ishranu koja omogućava optimalan PH mokraće i koja će održavati normalnu kilažu mačke. Neka dovoljna količina sveže vode u svakom trenutku bude dostupna. U tome vam mogu pomoći različite fontane za mačke. Koliko god je to moguće, smanjite stres kome je ljubimac izložen, a kada su u pitanju rasne mačke kontrolišite njihovu genetiku.

 

Naravno, redovna poseta veterinaru se podrazumeva. Ukoliko se pridržavate navedenih saveta, mokraćne infekcije i nastanak mokraćnog kamenca biće svedeni na minimum a vaš ljubimac zdrav i srećan!