Zimski pad imuniteta: Koje bolesti pasa vrebaju?

24.2.2021.

Da li primećujete da je vaš pas neraspoložen, da mu manjka energije i da nerado izlazi u šetnje kojima se inače raduje? Kao i ljudi, neki psi jednostavno ne vole zimu i najradije bi je prespavali. Međutim, kako da znate da li vaš ljubimac jednostavno nije ljubitelj zime ili je pak uzrok takvog njegovog stanja i ponašanja zimski pad imuniteta? U nastavku teksta saznajte koje bolesti pasa vrebaju tokom zimskog perioda i kako da zaštitite svog psa.

 

Zima, zima – e pa šta je!

 

Nekome prava idila, nekome noćna mora. Dolazak zime i niskih temperatura sa sobom nosi određene rizike po zdravlje vašeg ljubimca. Bilo da vaš pas uživa u igrama na snegu ili se uznemiri kada šapicama samo dodirne sneg, u ovom periodu godine potrebno je da mu pružite dodatnu pažnju i brigu. Kako je pad imuniteta sada česta pojava, tako je pas podložniji različitim bolestima.

Kada je oslabljen, imunitet je laka meta brojnih virusa, bakterija i parazita koji se nalaze u neposrednoj okolini. Adekvatnom ishranom pasa u zimskom periodu možete u velikoj meri smanjiti šanse za uspeh “nepoželjnim gostima”. Takođe, kada znate odakle preti najveća opasnost možete preventivno da delujete, a prevencija je uvek najbolja opcija.

 

zimski pad imuniteta kod pasa

 

Virusi, bakterije i paraziti kreću u napad!

 

Usled hladnoće, izloženosti kiši, vetru i snegu, imuni sistem psa slabi. Kada pas narušenog imuniteta dođe u kontakt sa virusima i bakterijama - eto neprilike! Tada najčešće dovode do infekcija gornjih disajnih puteva. Ukoliko se problem ne uoči na vreme i ne krene se sa odgovarajučim lečenjem, postoje šanse za dalju progresiju infekcije koja može dovesti do upale pluća. Zato je važno da na vreme uočite simptome. Prvi koji se javlja jeste kašalj, a može biti praćen i povraćanjem. Iako najčešće signalizira prehladu, kod starijih pasa kašljanje može ukazivati i na neke druge zdravstvene probleme (slab rad srca), te svakako savetujemo da posetite veterinara.

 

Virusni kašalj – izbegavajte gužvu

Virusni kašalj (nazvan još i “kašalj kaveza”) često je oboljenje koje se javlja na mestima gde je veliki broj pasa na jednom mestu. Učestala je pojava u azilima i uzgajivačnicama, kao i u urbanim sredinama. Lako se prenosi, pa zato u ovom periodu izbegavajte parkove za pse i distancirajte svog ljubimca od drugih pasa.

 

Korona – crevna infekcija i stomačne tegobe

 

Uzročnik bolesti je Canine enteric corona virus i oboljevanju su podložniji mladi psi i to u zimskom periodu godine, kako zbog pada imuniteta, tako i zbog otpornosti  virusa na niske temperature. Ako je ljubimac prošao pravilan protokol vakcinacije, onda nema razloga za brigu. Ukoliko nevakcinisan pas dođe u direktan kontakt sa izmetom zaraženog psa, velika je šansa da će se u roku od pet dana pojaviti prvi simptomi bolesti – povraćanje, potom proliv, gubitak apetita i blago povišena teperatura. Uz nadzor veterinara i adekvatnu terapiju, bolest se nakon desetak dana povlači.

 

Malasezia – obratite pažnju na promene na koži

 

Malasezia (Malassezia Pachydermatis) je vrsta gljivica koja u normalnim uslovima, u određenom broju nastanjuje površinu kože, ne uzrokujući nikakve zdravstvene komplikacije. Međutim, pad imuniteta može dovesti do njenog množenja i do površinske upale kože (dermatitisa). Simptomi koji se javljaju su: svrab, iritacija kože, njeno zatamnjenje i perutanje, crvenilo, gubljenje dlake, neprijatan miris kožne promene, itd. Obično zahvata regiju usana, donjeg dela vrata, ušnog kanala, pregibe kože, predeo između prstiju na šapama, regiju oko noktiju. Ova bolest zahteva obaveznu intervenciju veretinara.

 

zimske bolesti pasa

 

Ne zanemarujte stomačne tegobe

 

Ako primetite da vaš pas ima problema sa stomakom, ako mu je promenjen izgled stolice (proliv), kao i smanjen apetit, moguće je da se zarazio đardijom. Ovaj dosadni parazit naziva se još i bolest prljavih ruku i šapa, a lako se prenosi i na čoveka. To je najučestaliji parazit i dovodi do poremećaja u varenju i zapaljenja creva. Oboljenje za posledicu ima obilni, vodenast proliv.

Ljubimac đardiju unosi u svoj organizam potpuno nesvesno - njuškanjem i lizanjem kontaminiranog zemljišta ili vode. Kako prave prevencije za ovu bolest nema, preporuka je da redovno vodite psa kod veterinara i testirate prisustvo ovog parazita.

 

Oprez – sneg nije za jelo!

 

Koliko god vam bilo simpatično da gledate svog psa kako zaranja njušku u sneg i jede ga, to jednostavno nije pametno. Iako je psu verovatno zabavno i uživa u igri, odgovorite ga od te navike kako bi ga sačuvali od potencijalnih opasnosti po zdravlje. Pas koji jede sneg može vrlo lako prehladiti grlo i tako usloviti dalje komplikacije.

Takođe, sneg je, posebno u gradskim sredinama, nažalost često zagađen, a njegovim konzumiranjem pas u sebe može uneti različite parazite, posebno opasnih po crevni trakt. U kombinaciji sa oslabljenim imunitetom, paraziti mogu napraviti ozbiljne zdravstvene probleme koji neretko ostavljaju posledice ukoliko se ne leče na vreme.

 

Najbolja prevencija – odgovarajuća ishrana

 

Kako gotovo celokupan imunitet vašeg psa, kao i kod ljudi, zavisi od optimalne crevne flore, osnova za prevenciju pada imuniteta jeste odgovarajuća ishrana psa. Kada je bogata svim sastojcima za normalno funkcionisanje sistema organizma i kada je optimalno dozirana, ovako kvalitetna hrana štiti vašeg ljubimca od potencijalnih pretnji po njegovo zdravlje. Posebno u zimskom periodu, preporuka je da svom psu omogućite kompletnu hranu super premium kvaliteta. Upravo takva je Atlantic – hrana namenjena za jačanje imuniteta, za sve kategorije i veličine pasa, a posebno za osetljive i pse podložne alergijama.