Sezonsko linjanje pasa i mačaka – ima li leka?

Ukoliko ste ikada imali ljubimca u svom domu, verovatno znate da sezona linjanja može biti problematična. Bilo da je u pitanju mačka ili pas, verovatno ćete imati mnoštvo dlaka po vašem nameštaju i garderobi. Kada vaši ljubimci odbacuju spoljni sloj krzna, za sobom ostavljaju opalu dlaku i mnogo nereda. Potpuno je normalno je da to rade – stvoreni su takvi. Pitate se kako da se nosite sa sezonom linjanja? Ima li leka? U nastavku saznajte savete stručnjaka kako da prebrodite ovaj period.

 

Metode umanjivanja linjanja kod pasa

Redovno četkanje

Najvažnija stvar u borbi sa sezonskim linjanjem je svakodnevno četkanje. Četkanjem se uklanja mrtva dlaka, ali i prenosi prirodno ulje sa kože na dlaku, čime ona postaje sjajnija i zdravija. Za pse koji se mnogo linjaju, svakodnevno četkanje je obavezno, dok se jednom sedmično mogu četkati oni psi koji se linjaju manje.

Prilikom odabira četke, kojom ćete se osloboditi viška dlake, treba uzeti u obzir dužinu dlake psa. Postoje specijalne četke za svaku vrstu dlake – gumena za kratku, pin za srednje dugu i kovrdžavu, sliker za dugu i kovrdžavu, a furminator za umršenu i mrtvu dlaku. Ako ne znate koja je najboljia opcija za vašeg psa, potražite savet u nekom od gruming salona, ili u pet šopu koji prodaje opremu za ljubimce.

Čistoća ljubimca je pola zdravlja

Redovno održavanje higijene je vrlo važno, zato je posle šetnje obavezno čišćenje šapa. Kod pasa, koji su skloni alergijama i drugim dermatološkim problemima, potrebno je svakodnevno čistiti i dlaku. Dovoljno je vlažnim peškirom prebrisati psa i tako nežno ukloniti prljavštinu i alergene sa dlake.

Redovno kupanje psa takođe može da pomogne u smanjenju količine dlaka, koje obično završe svuda po kući u fazi linjanja. Međutim, i prečesta kupanja mogu da isuše kožu od čega dlaka može dodatno opadati.

 

Sezonsko linjanje pasa

 

Ishrana ljubimca je druga polovina zdravlja

 
Kao ljudima, i psima je nephodan balansiran unos minerala i vitamina kako bi ostali zdravi. Ako ne unose dovoljno esencijalnih hranljivih materija, ljubimci mogu ispoljiti najrazličitije simptome, a jedan od njih je svakako i opadanje dlake. Nedostatak bakra ili cinka često dovodi do prekomernog linjanja kod pasa. Kako biste bili sigurni da vaš pas dobija sve važne nutrijente, trebalo bi ga hraniti balansiranom hranom proverenih proizvođača.

Birajte hranu visokog kvaliteta, onu koja je bogata mesom i sa maksimalno iskoristivim žitaricama. Kvalitetna ishrana za pse doprinosi boljem zdravlju i pomaže u smanjenju linjanja i prevenciji suve kože, a pri tom se lakše vari i ne opterećuje rad unutrašnjih organa.

Psi sa alergijama skloniji su linjanju i zato je ključno da u ovom slučaju hrana bude pažljivo odabrana i da sadrži kvalitetno meso ribe, bogato omega 3 masnim kiselinama koje pomažu u ublažavanju zapaljenja i svraba kože i doprinose čvrstini i sjaju dlake, lako svarljive žitarice , kao što su pirinač i ovas koji sadrže kompleks vitamina B grupe i hladno ceđena biljna ulja, riblje ulje i laneno seme, koji su značajni izvori omega 3 i omega 6 masnih kiselina, koje imaju brojna imunostimulirajuća svojstva.



Duboka hidratacija je neophodna

Tajna zdrave dlake je zaista u vodi! Bitno je da uvek vodite računa o tome da pas ima dovoljno sveže vode na raspolaganju. Dehidriranost dovodi do isušivanja kože, što je opet uzrok prekomernog linjanja.

Ukoliko vam se čini da pas ne pije dovoljno vode u toku dana, ne preostaje vam ništa drugo već da ga nekako podstaknete da to čini češće. Zato možete da rasporedite više činija po kući i dvorištu, ili nabavite električnu fontanu za vodu koja će svojim žuborenjem motivisati ljubimca da unosi više tečnosti.

Koristite sredstva za prevenciju i eliminaciju buva i krpelja

Ako je koža psa upaljena i nadražena, linjanje će se sigurno pojačati. Ujed buve će iziritirati kožu, pa će se psi sa buvama neprestano lizati, grebati i češati i od toga će im dlaka više opadati. Ukoliko psa zaštitite od buva, sprečićete iritiranu kožu, njeno perutanje i prekomerno opadanje dlake. Ukoliko ne znate kako da zaštitite ljubimca od buva i krpelja, posetite svog veterinara koji će vam dati najrelevantniji savet u vezi sa nabavkom i upotrebom ovih preparata.

 

 

Umanjite stres svog psa

Psima koji su pod stresom, često uznemireni i uplašeni, dlaka može obilno opadati kao posledica tog skoro dezorijentisanog stanja. Neka život vašeg psa bude što manje stresan – pobrinite se da vaš ljubimac ima sve što mu je potrebno za udoban život. Izbegavanje velikih i naglih promena i negativnih stimulanasa, poput galame, buke i gužve, takođe može pomoći da se pas umiri.

Metode umanjivanja linjanja kod mačaka

 

Sve je u zdravoj ishrani i redovnom vežbanju

 

Prvo, hajde da pričamo o hrani. Vaša mačka treba da jede hranu bogatu proteinima i vlaknima, što pomaže da koža bude zdrava i jaka.

 

Drugo, iako vam deluje da su mace prave lenjivice i njima je potrebno redovno vežbanje i kretanje! Podstaknite ih na najmanje 30 minuta aktivnosti dnevno ili više, idealno bi bilo preko 60 minuta igranja sa njima svakog dana. Ovo će pomoći u jačanju njihovog imunološkog sistema, poboljšanju kvaliteta dlake i učiniti ih sveukupno zdravijim!

 

Svakodnevno četkajte svoju mačku

 

Mačke su sjajne u tome da potpuno same održavaju svoje krzno čistim i negovanim, ali u posebnim periodima - čak i njima treba pomoć. U toku sezone linjanja preporučljivo je da je redovno češljate kako biste uklonili opalu dlaku sa njenog tela. Ovo će pomoći u sprečavanju čvorova i mršenja, koji mogu otežati njeno samostalno doterivanje. Takođe, obavezno češljajte odozgo prema dole, dugim potezima i pazite da je svaka strana krzna podjednako isčetkana.

 

Sezona linjanja kod mačaka 

 

Bilo bi dobro da nabavite specijalnu četku, baš za vrstu dlake kakvu vaš ljubimac poseduje. Danas na tržištu imate toliko opcija, zato dobro istražite tačno koja četka vam je potrebna. Preporučljivo je da se posavetujete sa veterinarem ili grumerom.

 

I macama treba voda

 

Svi znamo koliko mačke ne vole da se kupaju, ali da li ste znali da su zbog svoje netrpeljivosti prema vodi veoma sklone dehidrataciji? Mačke veoma retko svojevoljno unose preporučljivu količinu vode u toku dana i zato bi ih na to trebalo stimulisati. Rasporedite nekoliko posudica sa vodom po kući, redovno ih perite i svakodnevno menjajte vodu. Mala električna fontana u kojoj žubori voda može da bude jedno od rešenja, a pri tom nijedna maca neće propustiti priliku da se poigra sa vodom koja poskakuje. Na ovaj način možete znatno poboljšati njihovu hidrataciju, koja je ključna za održavanje zdrave dlake i minimalizaciju linjanja.

 

Pokušajte da je okupate

 

Ukoliko je vaša mačka jedna od onih nesvakidašnjih, i dozvoljava vam da je pokvasite - kupanje je odlična opcija za otklanjanje viška dlaka sa njenog krzna. Pomoći će i u uklanjanju prljavštine, što će ublažiti linjanje i pomoći u održavanju čistoće!

 

Trebalo bi da koristite blagi šampon za ljubimce kako ne biste iritirali njihovu kožu ili oči jakim hemikalijama ili rastvorima sapuna, a možete koristiti i samo rastvor sode bikarbone jer je dovoljno nežan za njih. Ako vaša mačka ima osetljivu kožu ili alergije, izaberite formulu bez mirisa umesto one sa dodacima, kao što su eterična ulja ili mirisi poput lavande.

Oprez: Šta sa kuglicama dlaka?

 

Kada se mačke i dlaka spomenu u istoj rečenici, mnogim vlasnicima je prva asocijacija povraćanje kuglica dlake (trihobezoara). Ova pojava nastaje kao pokušaj da maca izbaci gomilicu vlažne i umršene dlake koje u njenu unutrašnjost dospevaju prlikom njenog redovnog samostalnog “kupanja”. U našem ranijem tekstu baš na temu kuglica dlaka kod mačaka možete pročitati više o uzrocima i čitavom procesu koji ume da bude težak i za posmatranje, i za preživljavanje.

 

Kao adekvatnu preventivu i vid olakšavanja ove uobičajene pojave, uzmite u obzir kvalitetnu ishranu. Granule za mace iz Premil Super Premium linije sadrže dijetetska vlakna koja sprečavaju nastanak trihobezoara, pa vredi razmotriti ih kao jednu od preventivnih mera.

 

Podsetili smo se šta je sve neophodno kako bi se umanjile "posledice" linjanja u vašem životnom prostoru. Razmislite još jednom da li ste preduzeli sve korake kako biste “sačuvali” svoj enterijer od dlaka vašeg ljubimca, ali kako bi i njemu olakšali sezonu linjanja. Najbitnije od svega je da vodite računa o njihovoj ishrani i hidrataciji - jer će to doprineti ne samo manjem linjanju, već i celokupnom zdravlju.