Premil vodič: Kako pripremiti psa za izložbu

Ponosni ste na vašeg psa i želite da ga ocenite i predstavite na nekoj od domaćih kinoloških izložbi, ali imate dosta nerešenih nedoumica? Na pravom ste mestu! Zajedno sa iskusnim odgajivačima, sakupili smo korisne savete kako pripremiti psa za izložbu, kako bi vaš ljubimac u što boljem izdanju dočekao svoj izložbeni debi.

 

Postoji mnogo aspekata koje treba razmotriti, od socijalizacije i treninga, do ishrane i procedure doterivanja. Svaki od njih može napraviti razliku između pobede i gubitka, pa iskoristite priliku da naučite što više o ovoj temi, upravo iz ovog teksta. U nastavku pročitajte kako da se pripremite – i vi i vaš pas!

 

Pitanje: U kom starosnom dobu treba da počne obuka psa i njegova priprema za izložbu?

 

Kennel TIGANJICA & TIGBACK HOF & MIHANO HOF:

Svako štene mora da prođe kroz period socijalizacije i privikavanja na zvukove, ljude, automobile, razne predmete. Po našem iskustvu, do četvrtog meseca je dovoljna samo igra uz kvalitetnu hranu i pravilno vaspitanje. Sa četiri meseca polako počinjemo štene da kačimo na povodnik. Prvih dana je to isključivo u dvorištu ili odgajivačnici, na terenu na kome se on oseća sigurno. Nakon toga, počinjemo sa izvođenjem šteneta van njemu poznatog terena i sa upoznavanjem sa okolinom, zatim vežbamo ulaženje i izlaženje iz auta i na kraju kreće vožnja u autu.

 

Ne treba učiti psa na silu, već treba gledati da sve bude kroz igru i na prijatan način. Ova iskustva su veoma bitna i spremaju ga za ulazak u pubertet (koji je kod nemačkog ovčara u periodu od 7,5 do 12 meseci), kada počinjemo sa privikavanjem na ring, odnosno vežbamo kontakt i sinhronizaciju sa vodičem (hendlerom). Tako smo došli do toga da smo završili 50% posla.

 

 

Bulldog from Semendria:

Što ranije to bolje! Strogo tačan period ne postoji, ali kod nas se sa 2 do 3 meseca počinje sa pripremom psa, ukoliko je pas iz našeg odgoja. Kada kupujete psa od drugog odgajivača, vreme početka obuke zavisi od toga kada ćete ga preuzeti.

 

 

CANIS DINGO Kennel:

Obuka psa kreće od malih nogu, oko treće nedelje starosti. U tom starosnom dobu vežbamo da štene, a kasnije odrastao izložbeni pas nauči da uzima hranu tj. nagradu za dobro učinjeno delo , čime radimo na pozitivnoj motivaciji. Svakodnevno se vežba stav, pažnja i smirenost psa.

 

 

Rijani’s

Samo rasni psi stariji od tri meseca, koji nisu sterilisani, mogu učestvovati na izložbama. Pas mora biti registrovan u nekom kinološkom savezu, to jest da poseduje rodovnik.

 

Kada jedno leglo dođe na svet, iskusniji odgajivači čak i u najranijem uzrastu mogu dati preliminarnu procenu štenaca. U najranijem periodu se najpre prepoznaje temperament, što i jestw jedan od najbitnijih elemenata pri odabiru šteneta koje će jednog dana postati izložbeni pas.

 

Pas za izložbe mora biti u standardu rase, vesele naravi i stabilnog karaktera, dobro odgojen i socijalizovan, kako mi to kažemo - mora biti ,,rođen za izložbe’’. Većina štenaca se preuzima dok su veoma mladi, u uzrastu od oko 12 nedelja. Stoga, ukoliko nemate mnogo iskustva može se dogoditi da pogrešite. Savetuje da ako želite psa za izložbu, poslušate odgajivača koji je sa štenetom proveo više vremena, od samog rođenja do odlaska u novu porodicu.

 

 

 

Pitanje: Koji su to osnovni elementi koje pas mora da savlada u obuci da bismo ga pravilno predstavili sudiji?

 

Kennel TIGANJICA & TIGBACK HOF & MIHANO HOF:

Kod nemačkog ovčara su prezentacija u ringu i stav pred sudijom veoma važni, jer kroz hod i kas psi pokazuju svoje vrline i mane. Kao službeni pas prve grupe, nemački ovčar pred sudijom mora pokazivati miran i staložen karakter, da dozvoli proveru zuba, testisa (ako je mužjak), proveru visine, obima grudnog koša, mirnoću na pucanj.

 

Sve se to, do dvanaestog meseca, uz svakodnevni rad može lako postići. Sinhronizacija sa vodičem mora biti uspostavljena. Vodič ne sme ući u ring napet i nervozan jer će pas to osetiti. Takođe, komunikacija između vlasnika i vodiča uglavnom treba da se odvija pokretima, bez povišenog tona, kako se ne bi uznemirio pas.
 

Bulldog from Semendria:

Osnovni elementi izložbene obuke su sledeći:

●      Kretanje psa na izložbenom povodniku;

●      Poslušnost psa i izvršavanje zadatih komandi;

●       Postavljanje psa (na stolu ili na zemlji);

●       Saradnja psa sa drugom osobom koja će ga pregledati, u ovom slučaju sudijom (pregled zuba, zglobova, leđa, testisa itd.);

●      Socijalizacija psa sa drugim psima koje ne poznaje, radi što boljeg ponašanja u ringu.

 

 

CANIS DINGO Kennel:

Osnovni elementi koje pas mora da savlada su hodanje na povodniku uz vodiča, da dozvoli pregled zuba i testisa, da je smiren na dodir sudije i pravilno stajanje u stavu.

 

 

Rijani’s

Najpre počinjemo sa učenjem psa da prihvati ogrlicu i povodac, zatim sa osnovnom socijalizacijom, šetnjom i uključivanjem u veće grupe za igru. Sa ozbiljnijom obukom treba krenuti onda kada je štene samo spremno da obuku i prihvati. Kod naših pasa najčešće je to posle šestog meseca, ali smatramo da psi najbolje prihvataju obuku posle osmog ili devetog meseca života.

 

Na samoj izložbi, ako je štene savladalo osnove kretanja u ringu, mora da stoji u stavu i da dozvoljava sudiji pregled zuba i testisa (ukoliko je mužjak). Ako pas dobije dobre komentare na izložbi, onda bi trebalo početi sa ozbiljnim radom. Potrebno je vremenom usavršiti ring dresuru i odabrati profesionalnog hendlera koji će ga najbolje prezentovati na izložbama.

 

 

Pitanje: Šta vlasnik mora da zna – prezentacija i vođenje psa, dress code i slično

 

Kennel TIGANJICA & TIGBACK HOF & MIHANO HOF:

Za mene, kao jednog od starih odgajivača sa iskustvom, praćenje kodeksa oblačenja, adekvatno ponašanje i poštovanje prema sudiji predstavljaju ključne aspekte kojih svaki vlasnik treba da se drži. 

 

 

Bulldog from Semendria:

Radi pravilne prezentacije, potrebno je naučiti psa da hoda sa vaše leve strane pravilnim hodom i korakom (ne suviše brzo, niti sporo). Zašto sa leve strane? Zato što će se tako pas uvek nalaziti u unutrašnjoj strani ringa kako bi sudija u svakom trenutku mogao da ga vidi. Prezentacija se sastoji od obilaska nekoliko krugova u ringu, zavisno od želje sudije da što bolje sagleda vrline i mane vašeg psa.

 

Sledeći korak je postavljanje psa, bilo na stolu ili na zemlji. Pas mora da stoji mirno i da se prikaže u najboljem svetlu. Prednje i zadnje noge moraju biti paralelno postavljene, a šape simetrično u sredini. Pas ne treba da bude ni previše ispravljen, niti zgrčen, već postavljen tako da stabilno stoji sa dobro izraženom linijom leđa.

 

Završna faza je kretanje psa napred, kako bi sudija video kako se kreće zadnjim nogama, kao i povratak kako bi to isto ustanovio i u odnosu na prednje noge. Na samom kraju, ukoliko ima više pasa, sudija zahteva da svi zajedno po kataloškom redosledu prođu još nekoliko krugova do konačne odluke o pobedniku.

 

CANIS DINGO Kennel:

Vlasnik ili vodič mora znati da što bolje prezentuje psa u ringu. Mora znati sa koje strane vodi psa i u kom smeru u ringu. Nikada ne treba stajati između sudije i psa, niti zaklanjati sudiji pogled na psa u stavu. Potrebno je pratiti tok ocenjivanja po rasama i razredima pasa.

 

Dress code treba da odražava pristojnost i eleganciju. Ne preporučujemo trenerke, kratke pantalone, kratke suknje i dekolte. Takođe, odeća uvek treba da pruža kontrast naspram boje psa.

 

Rijani’s

Izlagač je dužan da u ring uđe pristojno obučen i obuven u udobnu obuću. Na izložbama nije redak slučaj da izlagači amateri uđu u ring u papučama, sa cigaretom I pljeskavicom u ruci. Pas se nikada ne uvodi u ring na lancu ili sa amom, jer postoje specijalni izložbeni povoci koji se mogu kupiti na izložbama, kao i većina potrebne prateće opreme.

 

Trud nije mali, troškovi su poprilično visoki, ali zadovoljstvo je ogromno. Lep dan na izložbi, proveden s porodicom su sve ređa slika kod nas, a to je ono što bi trebalo da bude primarni motiv svim izlagačima. Upravo zbog tog motiva se većina nas, starih odgajivača i izlagača, opredelilo da ovom hobiju posvetimo dobar deo života.

 

 

 

Pitanje: Kako pripremiti izložbenog psa neposredno pred izložbu (ishrana, kupanje, priprema dlake)?

 

Kennel TIGANJICA & TIGBACK HOF & MIHANO HOF:

Stalno napominjemo koliko je ishrana bitna. Važno je da se zna da se ne hrane istom hranom neaktivni psi i oni koji se izlažu na izložbama cele godine i trpe određene napore. Stoga, izložbenim psima preporučujemo visoko kvalitenu hranu namenjenu baš aktivnim psima.

 

Kod nemačkih ovčara dlaka je veoma bitan faktor, a njen kvalitet se postiže kvalitetnom ishranom, isčešljavanjem svaki drugi dan, kao i određenim preparatima koji se daju za dodatni volumen.

 

Bulldog from Semendria:

Priprema pasa pred izložbu ne zahteva mnogo rada kod francuskog buldoga, s obzirom na to da su oni kratkodlaki psi. Ishrana je standardna, jer pas uvek treba da ima izložbenu liniju, što znači da nije preterano mršav, a ni debeo. Kupanje pred izložbu se podrazumeva, a što se tiče kvaliteta dlake, dobra ishrana kao i kompleks vitamina i minerala su ključni.

 

 

CANIS DINGO Kennel:

Redovan trening i šetnje su veoma bitni. Trening može biti trčanje uz bicikl, plivanje, istrčavanje uz lopticu (obavezno na zemljanoj, travnatoj podlozi ili na makadamu), a u zimskom periodu traka za trčanje. Ishrana treba da bude konstantno ista (hrana za aktivne pse), kao što je to Premi Super Sport. Pse kupamo po potrebi, a u fazi linjanja 24h pred izložbu, a odbačenu dlaku uklanjamo metalnim češljem i drajerom. Na dan izložbe preporučujemo četkanje dlake i brisanje celog psa peškirom.

 

Rijani’s

Ukoliko pravilno odabere štene, onda na vlasniku sve - dalji rad, pravilna ishrana, socijalizacija i vežba. Kod naše rase, irskih i engleskih setera, koji su dugodlaki, vremenom postaje neophodno pravilno negovati dlaku i doterivati pse, što mi poveravamo uvek najboljim groomerima u zemlji.

 

Dan pre izložbe obavezno je kupanje pasa jer je neokupan i prljav pas, neuredne dlake ogledalo vlasnika, ali i uvreda za sudiju. Ukoliko je potrebno, vršimo poslednja manja sređivanja makazama. Grooming se radi oko dve nedelje pred izložbu, nikada neposredno pre izložbe. Lagana i lako svarljiva hrana dan pre puta i prezentacije je obavezna.

 

 

 

Pitanje: Kako se ophoditi prema psu, nakon završene izložbe?

 

Bulldog from Semendria:

Na kraju, odmah nakon završene izložbe, psa treba nagraditi bez obzira da li je pobedio ili ne. Njegov trud uvek mora biti nagrađen, zato što je vaš pas za vas uvek pobednik i tako ga trebate tretirati! Zapamtite da je on sve to odradio samo zbog vas!

 

CANIS DINGO Kennel:

Kao prema pobedniku, sa puno ljubavi i pažnje! Pas nakon izložbe treba imati odmor od najmanje 24h, a zatim se vraćamo svakodnevnici: pravilnoj ishrani, nezi i treningu. Pas uvek mora biti spreman za izlaganje - samo da mu se stavi povodac i da uđe u ring.

 

 

Pripremanje psa za izložbu - kratak zaključak

Svi naši sagovornici se slažu u tome da samo svakodnevno učenje i treninzi mogu pomoći da napredujete brže u svetu izlaganja pasa. Međutim, za sticanje prave stručnosti potrebno je vreme i iskustvo. Buditi uporni i dosledni u dresuri i pripremi psa za izložbu, ali nemojte zaboraviti na dobru zabavu sa vašim ljubimcem.

 

Ukoliko imate psa koji je zaista odličan primerak svoje rase, ali mislite da ne osvaja onoliko koliko bi trebalo, pogledajte šta pobednici rade. Što više znate o tome šta vaše konkurente čini uspešnim, to ćete biti bolje pripremljeni kada se takmičite sa njima. Primenite ono što ste naučili i potrudite se da prikažete svog psa u najboljem svetlu i možda ćete dobiti novog šampiona!

 

Odgajivači koji su nam ljubazno dali odgovore na naša pitanja:

Kennel TIGANJICA & TIGBACK HOF & MIHANO HOF, odgajivačnica nemačkih ovčara, vlasnik Darko Ostojin, darkotiganjica@gmail.com

Bulldog from Semendria, odgajivačnica francuskih buldoga, vlasnici Rade i Jelena Janković, odgajivacnicajankovic@gmail.com

www.odgajivacnicajankovic.com

CANIS DINGO KENNEL, odgajivačnica australijskih govedara (australian cattle dog), vlasnik Aleksandar Stanojević, canisdingokennel@gmail.com

Rijani’s, odgajivačnica irskih i engleskih setera, vlasnica Sandra Živanović Ristić, irishsetters.in.rs@gmail.com