Ishrana starijih pasa

22.8.2022.

Kao što je i ljudima potrebna promena načina ishrane u poznijem životnom dobu, takav je slučaj i sa našim psima. Prilagođavanje ishrane ljubimaca u poznijem dobu ima za cilj da očuva zdravlje i kvalitet njihovog života. Na taj način se usporava starenje i pomaže kontrolisanje i preventiva hroničnih bolesti, koje dolaze sa godinama. U nastavku teksta saznajte kakva bi ishrana starijih pasa trebalo da bude kako bi ljubimac bio aktivan i zdrav bez obzira na godine.

 

Prosečni životni vek pasa – kada pas postaje senior?

 

Prosečni životni vek pasa iznosi oko 12-13 godina i uglavnom zavisi od veličine psa, njegove težine i opšteg zdravstvenog stanja. Pošto psi malih rasa u proseku žive duže, onda je i očekivano da njihov gerijatrijski period počne kasnije, odnosno oko 10. godine života. Kod velikih pasa je očekivani životni vek znatno kraći, tako da veliki pas postaje senior nakon 5 do 8 godina.

 

Na starost psa utiču i neki drugi faktori. Ukoliko je pas gojazan, sasvim je sigurno da će se pojedini zdravstveni problemi karakteristični za starije pse ispoljiti ranije, tako da možemo reći da će pas stariti brže ukoliko se bori sa viškom kilograma. Međutim, ukoliko je pas vitalan i pored toga što je dostigao poznije godine života, on se seniorom može smatrati tek nakon što ispolji prve znake starosti. Lako ćete primetiti njegovu smanjenu fizičku aktivnost, da više spava, radije ide u kraće i lagane šetnje.

 

Ishrana kod starijih pasa

 

 

Promene koje ukazuju na poznije životno doba kod pasa

 

Uobičajene promene koje možete očekivati kod seniora su:

•       usporen metabolizam

•       sklonost gojenju (smanjuje se procenat mišića i vode, a povećavaju se masne naslage)

•       hronični zdravstveni problemi

◦        upale zglobova (artritisi)

◦        dijabetes

◦        bubrezni problemi

◦        gastrointestinalni problemi (česte opstipacije ili retke stolice )

◦        kardiovaskularni problemi

◦        oslabljen imunitet

◦        demencija

◦        problemi sa vidom

◦        problemi sa zubima i desnima

◦        gubitak apetita (smanjenje ili gubitak čula mirisa i ukusa).

 

U skladu sa navedenim promenama, a kako bi se vitalnost ljubimca održala, ishrana starijih pasa mora biti prilagođena njegovim individualnim potrebama.

 

Ishrana starijih pasa – kakvu hranu odabrati za ljubimca?

 

Ishrana zdravih starijih pasa zasnovana je isključivo na njihovim individualnim potrebama i zavisi od telesne mase, kondicije i nivoa aktivnosti. Zarad održavanja adekvatne telesne mase i prevencije gojaznosti, trebalo bi se opredeliti za visoko kvalitetnu hranu, koja sadrži niži procenat masti i lako svarljiv protein visokog kvaliteta. Digestivni sistem pasa seniora je obično osetljiviji, pa bi hrana koju pas unosi trebalo da bude najvišeg kvaliteta.

 

Masti su izvor omega-3 i omega-6 masnih kiselina i lecitina, koji su neophodni starijem psu da održi kvalitet dlake i zdravlje kože. Oni, takođe, doprinose i pravilnom radu nervnog sistema (prevencija demencije i očuvanje vida) i kardiovaskularnog sistema.

 

Unos dovoljnih količina visoko kvalitetnih proteina sa dobrim aminokiselinskim sastavom je ključan za održavanje mišićne mase psa kako on stari. Živinsko meso, jagnjetina i riba su najlakši za varenje i preporuka je da upravo oni budu izvor proteina u ishrani. Proteini poreklom iz žitarica, mahunarki i krompira, kao i animalni proteini niskog kvalteta, u ovom životnom dobu mogu biti teže svarljivi, te ih sada izbegavajte.

 

Hrana bogata vlaknima i prebioticima (FOS, MOS, inulin) pomaže usvajanje hranjivih materija i da se lakše prevaziđu problemi u radu gastrointestinalnog trakta, jer su opstipacije ili retke stolice češće kod seniora. Mikronutrijenti (vitamini, minerali i elementi u tragovima) su za starije pse vrlo značajni jer usporavaju starenje, podižu odbrambenu moć organizma i čuvaju zdravlje.

 

Stariji psi su probirljiviji – u čemu je stvar?

 

Može vam se učiniti da psi sa godinama postaju probirljiviji, ali to je prirodna posledica starenja. Psima sa godinama slabi čulo mirisa i ukusa, i to je još jedan od razloga zašto im treba davati kvalitetniju hranu – onu koja sadrži proteine iz visoko kvalitetnih mesa, koje daje dopadljiv i intenzivan ukus hrani.

 

Probirljivi psi

 

Sigurno je da će psima u poznijem dobu biti potrebno manje hrane nego ranije i zato je potrebno da postepeno smanjujete količinu hrane koju mu dajete. Umesto da psu dajete jedan ili dva obroka dnevno, sada tu količinu hrane podelite na više manjih obroka, kako se digestivni trakt ne bi previše opteretio.

Ukoliko pas ima problem sa zubima i desnima, suvu hranu sada možete prelivati toplom vodom ili domaćom pilećom supom.

 

Preventiva je lek – reagujte na vreme


Obratite pažnju na količinu vode koje pas pije u toku dana. Ukoliko vam se učini da vaš senior pije više vode nego inače, odvedite ga na pregled kod veterinara. Kod problema sa bubrezima, dijabetesa i Kušingovog sindroma povećan unos vode može da bude jedan od prvih simptoma. Kao i kod svih drugih oboljenja, i kod navedenih je važno da se na vreme postavi dijagnoza. Odgovarajuća terapija u velikoj meri može olakšavati tegobe i probleme, koji su u ovom životnom dobu psa izvesne.

 

Uz adekvatnu negu i prilagođenu ishranu, vaš senior može imati kvalitetno i srećno “treće životno doba” bez izraženih tegoba koje su karakteristične za pse poznih godina.