Kako pomoći ljubimcu da se rashladi tokom vrelih dana

26.7.2022.

Vi ste spremni za visoke temperature koje nam predstoje, ali niste sasvim sigurni kako će ih podneti vaš ljubimac? Čini vam se da mu je konstantno vruće i da jedva čeka da se bućne u prvu vodu na koju naiđe? U nastavku teksta saznajte kako pomoći ljubimcu da se rashladi tokom vrelih dana i koja rešenja su vam na raspolaganju.

Rashladite psa tokom vrelih dana – zašto je to važno

Tokom velikih vrućina koje su sve učestalije u ovom periodu godine, psi su, kao i ljudi, izloženi većem riziku od pregrevanja i toplotnog udara. Visoke temperature su za njih još veći izazov jer se psi ne znoje na isti način kao ljudi i znojenje nije primaran način pomoću kog psi regulišu telesnu temperaturu.

 

Umesto toga, oni se hlade tako što dahću. Može se reći da je zadihanost za pse isto što je znojenje za ljude. Ipak, pri jako visokim temperaturama nekada ni dahtanje nema efekta i tada je bitno da priskočite u pomoć svom ljubimcu!

 

 

Simptomi pregrevanja kod psa – budite na oprezu

Morate znati da vam ljubimac neće baš na neki očigledan način pokazati da mu je prevruće i zbog toga je potrebno da budete posebno oprezni.  Vrlo lako se može desiti da kolabira, a da pre toga nije pokazivao jasne znake pregrevanja.

 

Neki od pokazatelja da je psu prevruće su sledeći: zadihanost, tamno ružičast, skoro crven jezik koji visi iz usta, suva i lepljiva usta, puna pljuvačke. Ako pas stalno želi da legne, ili podiže noge da bi rashladio šapice, ako otežano hoda i spotiče se, verovatno se već pregrejao. Ne čekajte da se desi nešto od navedenog, već ga rashladite na vreme na neki od sledećih načina.

 

Kako pomoći ljubimcu da se rashladi – jednostavni i efikasni načini

 

Možete pomoći ljubimcu da se rashladi na neki od sledećih načina koji su vrlo jednostavni. Jedan od najlakših jeste da ga obavijete umereno hladnim peškirom. Možete mu staviti i hladne obloge na  stomak, oko pazuha i na šapice. Obavezno mu dajte i svežu vodu za piće, a ako niste sigurni koje količine su potrebne psu tokom letnjeg perioda pročitajte u našem blogu - Unos vode tokom leta: koje količine su potrebne psu?

 

Drugi način je da nabavite plastično korito ili mali bazen, napunite ga vodom i stavite na terasu ili u dvorište, kao bi pas lako ušao u njega i rashladio se. Takvo brčkanje će mu sigurno pomoći i rado će ga praktikovati kada jednom oseti koliko ono može biti prijatno.

 

Isto važi i za povremeno uskakanje u reku ili jezero. Mnogi psi se rado bućnu kada gpd im se ukaže prilika za to.  Zato će poseta pet friendly kupalištu u vrelim danima biti prava stvar! Ako ovo pak nije nešto u čemu vaš ljubimac uživa, uvek možete da ga istuširate. Samo pazite da voda bude mlaka, kako bi se pas postepeno rashladio.

 

Još jedan od načina da pomognete ljubimcu da se rashladi je da mu nabavite prostirku za hlađenje čija je namena upravo da vrele dane psu učini prijatnijim. Na našem tržištu mogu se pronaći u različitim veličinama, oblicima i dezenima.

 

 

Dodatni saveti za vrele letnje dane

Ukoliko primetite da je pas, uprkos rashlađivanju i adekvatnom unosu vode, trom, slab i da se ponaša drugačije nego obično, nemojte čekati – uputite se ka veterinaru. Navedeni saveti su veoma efikasni kada se blagovremeno primenjuju, ali ukoliko se pas ne oporavi ubrzo nakoh rashlađivanja, nema mesta za improvizaciju i potrebno je da odmah reagujete.

 

Izbegavajte da boravite napolju sa psom po najjačem suncu i onda kada je previsoka temperatura. Šetajte ga kada je svežije - rano ujutru ili u večernjim satima. Najpreporučljivije je da u ovo doba godine pse šetate po senovitim mestima i u prirodi, ali ukoliko to zbog mesta u kom živite nije uvek moguće, birajte hlad i izbegavajte asfalt I beton, pošto se previše greju. ne Psi sa crnom i tamnom dlakom su podložniji pregravanju jer “privlače” više sunčevih zraka.

 

Nikada ne ostavljajte psa u kolima u ovom periodu! Ovo je rizično i kada temperature nisu ovoliko visoke, zato što se unutrašnjost automobila veoma brzo i lako zagreje. Tako rizikujete da pas doživi toplotni ili čak srčani udar.

 

Uvek ljubimcu obezbedite dovoljnu količinu sveže pijaće vode, kvalitetne hrane prilagođene njegovim potrebama i pratite njegovo ponašanje. Ako je potrebno, rashladite ga na neki od navedenih načina, a u slučajevima kada niste sigurni šta je za njega najbolje, obratite se veterinaru.