Kuglice dlake kod mačaka – zbog čega nastaju i kako ih se rešiti

Koliko god da ste navikli na iznenađenja koja vam mačka priređuje, sigurno vam nije bilo svejedno kada ste prvi put čuli i videli kako se priprema da iz sebe izbaci – kuglice dlake! Ova nesvakidašnja pojava, karakteristična za mačke, može delovati uznemirujuće, ali gotovo bar jednom se sa njom susreću svi vlasnici maca. U nastavku teksta saznajte zbog čega nastaju kuglice dlake kod mačaka i kako ih se rešiti.

 

Šta su i kako nastaju kuglice dlake kod mačaka?

 

Kuglice dlake, tzv. trihobezoari, predstavljaju čvrste kuglice guste i mokre dlake koje mačke izbacuju povraćanjem. Ne samo što može zvučati vrlo neprijatno, već ova pojava iziskuje i veliki napor, iscrpljuje celo telo mačke koja se jako napreže ne bi li ispljunula suvišni sadržaj.

 

Uopšte nije neobično da dlake završe u unutrašnjosti vašeg ljubimca – mačke se svakodnevno čiste tako što ližu svoju dlaku. Neminovno, jedan deo tih dlaka progutaju. One potom obično prolaze kroz sistem ograna za varenje i izbaciju su zajedno sa izmetom. Ipak, to nekada ne bude slučaj. Kada se nakupi veća količina dlaka u želucu koja se na može izbaciti na pomenut način, formiraju se kuglice dlake koje mačka izbacuje povraćanjem.

 

 

Koje mace su sklone formiranju kuglica dlake?

 

Iako je vrlo verovatno da će sve mace tokom svog života bar jednom biti suočene sa ovim problemom, one sa srednjom i dužom dlakom imaju veće šanse za formiranje kuglica dlake. Pored dužine dlake, na ovu pojavu bitno utiču i neki drugi faktori. Mačke koje su pod stresom, one koje imaju poremećaj u ponašanju ili su anksiozne, često se intenzivnije čiste lizanjem. Takođe, mace koje imaju neko od oboljenja koje uzrokuje opadanje dlake su pod većim rizikom, kao i one sa bolestima peristaltike creva i gastrointestinalnog trakta.

 

Da li su česte kuglice dlake kod mačaka normalna pojava?

 

Ako primetite da mačka često izbacuje kuglice dlake, potrebno je da reagujete jer njihovo učestalo prisustvo nije normalna pojava. Svakodnevno izbacivanje, ili ono na nekoliko dana znak je da je vreme da se posavetujete sa veterinarom. Ukoliko primetite da maca pritom gubi i na težini, ima narušen apetit i promenu u svojim dnevnim rutinama, obratite se stručnjaku za pomoć.

 

“Odmotavanje” problema: Kako sprečiti pojavu kuglica dlake kod mačaka?

 

Ne možete mačku naterati da potpuno prestane da se liže, ali možete uticati na to da manje dlačica na kraju dospe u njen sistem za varenje. Redovno četkanje je jedno od rešenja – tako uklanjate višak dlake sa njenog tela, a ono što ostane na četki neće završiti u njenom želucu. Ako primetite da se maca prekomerno liže, možete je podstaći na neku drugu radnju. Započnite igru sa njom omiljenom igračkom kojoj ne može da odoli!

 

Ukoliko ni ovo ne pomaže i nemate drugih ideja, posavetujte se sa veterinarom. Detaljnim pregledom utvrdiće se osnovni uzrok ovog problema i dobićete dalje instrukcije kako da pomognete svom ljubimcu. Kao jedan od podrazumevanih koraka u rešavanju ove pojave jeste prilagođavanje ishrane i eventualna upotreba određenih preparata koji pozitivno deluju na digestivni trakt mačke.

 

 

Suplementacija i ishrana kao rešenje, ali i prevencija

 

Mačkama koje su sklone formiranju trihobezoara, preporučuje se suplementacija koja u sebi sadrži vlakna koja potpomažu crevni trakt i održavaju crevnu peristaltiku. Takođe, adekvatna svakodnevna ishrana koja se bazira na unosu nešto većeg procenta nesvarljivih vlakana odlična je prevencija pojave kuglica dlake kod mačaka.

 

Glavna prednost ovih vlakana ogleda se u njihovom svojstvu da sa sobom “počiste” dlačice na koje naiđu u digestivnom traktu, čime ih efikasnije usmeravaju do debelog creva i zatim se eliminišu iz organizma izmetom. Primer takve hrane je Premilova super premuim linija hrane za mačke – odlično izbalansirana svim važnim sastojcima koji su maci neophodni za normalno i zdravo svakodnevno funkcionisanje.

 

Sa visokim procentom mesa i prirodnih sastojaka, u svom sastavu ima upravo potrebna dijetetska vlakna koja sprečavaju stvaranje kuglica dlake. Za mlade mace, skotne mačke, ili pak za one sterilisane, kompletna hrana kojom se hrane je od presudnog značaja za njihov kvalitet života, pa i za prevenciju ove pojave koja, ukoliko je učestala, može prouzrokovati različite tegobe i oboljenja kod ljubimca.