Ishrana štenadi i mladih pasa: zdravi i siti od prvog dana

Ako je od nedavno u vaš život ušao mali i neodoljivi čupavi prijatelj, čestitamo! Sigurno ste uzbuđeni i željni da se upoznate sa svime što vas tek očekuje kada je briga o psu u pitanju. Jedan od osnovnih, a i najvažnijih koraka jeste da odaberete hranu koja će malim ljubimcima pomoći da budu zdravi i siti od prvog dana. U nastavku teksta saznajte koja ishrana štenadi i mladih pasa se preporučuje.

 

Zbogom mleko – zdravo čvrsta hrano!

 

Nakon perioda sisanja, a između 3. i 4. nedelje starosti, štenci počinju da konzumiraju čvrstu hranu. Vrlo je važno da im tada bude dostupna adekvatna i visoko kvalitetna hrana. Savetuje se da to bude hrana za štenad koja je baš klasifikovana kao starter, ili hrana koja svojim sastavom odgovara za ishranu gravidnih kuja, a potom i štenadi. Praksa je pokazala da štenci radije prihvataju i bolje jedu hranu kojom su njihove majke hranjene tokom graviditeta i laktacije, jer im je ukus te hrane poznat - podseća na ukus njenog mleka.

 

Sve ovo može biti od presudnog značaja za dalji rast i razvoj psa, jer formiranje crevne mikroflore započinje rođenjem štenadi i nastavlja se dalje u periodu prelaska sa mleka na čvrstu hranu. Zbog toga je pravilan odabir hrane u ovom periodu vrlo važan.

 

Kako se čvrsta hrana uvodi u ishranu šteneta?

Čvrsta hrana se uvoditi tako što se granulama doda topla vodu i to u odnosu 3:1 (tri dela vode, jedan deo granula), nakon čega će hrana imati konzistenciju kaše. Kako štene bude jelo više kaše, trebalo bi postepeno smanjivati količinu vode koja se dodaje granulama, i na kraju je u potpunosti izbaciti. Vremenom, kako štene jede više čvrste hrane, tako će postepeno prestajati da sisa i nakon 6-7. nedelje života u potpunosti će preći na čvrstu hranu. Naša preporuka za starter hranu do 8. nedelje života šteneta je Herbal G2.

 

Ishrana štenaca

 

Bonus savet – ishrana ženki nakon graviditeta

 

Tokom prestanka sisanja, količine hrane koje se daju ženki mogu se postepeno vraćati u normalu, odnosno na one količine koje je pas jeo pre graviditeta. Ukoliko povratak kondicije ide sporije, potrebno joj je obezbediti hranu koja ima višu energetsku vrednost i davati je dok se kuja u potpunosti ne oporavi. Premil za ženke posle graviditeta preporučuje kompletnu Super sport hranu.

 

Više o adekvatnoj ishrani ženki tokom skotnog perioda možete saznati ovde.

 

Period od 8. nedelje – period novog privikavanja

 

Sa osam nedelja, štene se dovoljno razvilo, fizički i psihički, s tim da se nove promene dešavaju svakodnevno i neprekidno. Pas sazreva u svakom smislu, a uglavnom se postepeno menjaju i njegove potrebe za hranom. Pre nego što napravite bilo kakve promene u njegovoj ishrani, preporuka je da još neko vreme nastavite sa davanjem hrane na koju ste ga navikli nakon prestanka sisanja, ili mu je davao odgajivač, i to najmanje dve sedmice.

 

Nakon toga, ukoliko ima potrebe za tim, psu bi trebalo postepeno promeniti hranu. To možete uraditi na sledeći način:

- Od prvog do trećeg dana trebalo bi zameniti jednu četvrtinu hrane novom;

- Od četvrtog do šestog dana polovinu stare zameniti polovinom nove hrane;

- Od sedmog do devetog dana veći deo, odnosno tri četvrtine količine hrane će činiti nova hrana, da bi od desetog dana pas u potpunosti prešao na novu hranu.

 

U zavisnosti od veličine psa, u ovom uzrastu preporučujemo posebno formulisanu hranu Herbal Puppy Mini ili Puppy Maxi koja će obezbediti sve neophodne i hranljive sastojke za pravilan rast i razvoj mladog ljubimca.

 

Koliko obroka bi trebalo da ima mlad pas?

 

Štenad bi trebalo da jedu manje količine hrane nekoliko puta dnevno kako ne bi opteretili digestivni trakt, pa je uobičajeno da psi do četvrtog meseca života imaju četiri obroka dnevno. Do šestog meseca, potrebno im je tri obroka dnevno, a psima koji imaju preko šest meseci - dva obroka dnevno.

 

Ishrana mladih pasa


 

Koliko hrane bi trebalo da pojede mlad pas?

 

Ovo je jedno od najčešćih pitanja za čijim odgovorom tragaju svi novi vlasnici štenadi ili mladih pasa. Preporučuje se da se krene od preporuke proizvođača, odnosno od tabele na poleđini pakovanja. Pratite telesno stanje psa, i korigujte količinu hrane po potrebi. Ako pas mršavi, povećajte količinu, a ako pak postaje bucmast – smanjite je. Ove korekcije bi trebalo da budu pažljivo procenjene (obično iznose oko 10%).


Različiti psi rastu i sazrevaju različitom brzinom. Psi malih rasa mogu dostići punu veličinu već sa devet meseci, oni srednje veličine oko 12 meseci, dok neke gigantske rase mogu nastaviti da rastu i do 18 meseci života. Kada štenci završe sa rastom, trebaće im manje hrane i smanjiće im se apetit, što ne treba da vas brine. U ovoj fazi je važno da se pređe na hranu za odrasle kako bi se izbeglo prekomerno povećanje telesne težine psa.

 

Štenci su preslatki i lako nam prirastu k srcu, a najbolji način da im pokažemo svoju ljubav jeste da im pomognemo da odrastu u zdrave i srećne pse. Ishrana štenadi i mladih pasa koja se bazira na unosu kvalitetnih namirnica je uvek pravi izbor. Posetite premil.rs i odaberite najbolju hranu za vašeg malog prijatelja.