Srčani crv kod pasa – prevencija

27.4.2022.

Srčani crv kod pasa često je izazivač ozbiljnih zdravstvenih problema, koji mogu biti pogubni po ljubimca. Sa ovim “nezvanim gostom” sigurno ne želite da imate posla – zato je najbolje da na vreme razmišljate o prevenciji kako biste sačuvali svog psa od ovog nimalo naivnog parazita. U nastavku saznajte sve o oboljenju koje izaziva srčani crv kod pasa, kao i o najefikasnijim načinima da zaštitite svog mezimca i njegovo zdravlje. 

 

Šta je srčani crv kod pasa?

Parazitsko oboljenje čiji je uzročnik nematoda dirofilarium immitis, stručno nazvano dirofilarija, podrazumeva prisustvo ovog valjkastog crva u srcu i velikim krvnim sudovima pluća psa. Nažalost, zbog toga što se nastanjuje u pomenutim delovima organizma, ovo oboljenje utiče na celokupno zdravlje ljubimca, narušavajući imunitet i organske sisteme.

Srčani crv nije karakterističan samo kod pasa. Ovaj parazit se može nastaniti i u drugim ljubimcima, ali su psi ugroženiji – oboljevaju čak 10 puta češće nego mačke.

 

Put razvoja oboljenja – komarac u ulogi “negativca“

Kao i kod brojnih drugih bolesti koje se prenose putem krvi, u razvojnom putu srčanog crva kod pasa, neslavna uloga “negativca“ pripada komarcu. Tokom hranjenja inficiranim domaćinom u kome je prisutan parazit, komarac “usisa” larvu koja se potom nastanjuje u njegovom usnom aparatu. Komarac se potom hrani i drugim, zdravim domaćinima, prenoseći larve srčanog crva.

 

 

Da se radi o podmuklom oboljenju za koje nema upozorenja, svedoči činjenica da od trenutka kada ovakav komarac ujede zdravog psa, do pojave simptoma bolesti protekne u proseku šest meseci. Za to vreme larva se razvija i postaje odrasla jedinka koja počinje da stvara probleme u organizmu psa. Nastaju promene u plućnim arterijama, zapaljenske lezije i povećanje plućnog pritiska, što kasnije vodi do neželjene hipertrofije miokarda, a na samom kraju razvoja bolesti – i do srčane slabosti. Iako imaju svoj životni vek, i uginuli paraziti prave poteškoće – prouzrokuju začepljenje plućnih arterija što može imati kobni posledice po ljubimca.

 

Srčani crv kod pasa – klinička slika

Srčani crv kod pasa najčešće prate sledeći simptomi: gubitak kondicije, kašalj, mršavljenje, ascit (nakupljena tečnost u stomaku), čak i gubitak svesti kao posledica plućne embolije. Navedena klinička slika trebalo bi da vas alarmira da psa obavezno odvedete veterinaru, a tačna dijagnoza postavlja se isključivo labaratorijskim analizama i antigenskim testovima. Često se koristi KNOTT test – brzi test kojim se identifikuje prisustvo mikrofilarije u perifernoj cirkulaciji psa.

 

 

Srčani crv kod pasa – terapija i lečenje

Kada je u pitanju lečenje ovog oboljenja, budite spremni na dug i uporan proces od kog ne smete odustati kako biste pomogli svom ljubimcu. Ukoliko se ispostavi da vaš pas ima bolest srčanog crva, potrebne su izvesne promene u njegovom svakodnevnom životu – redukcija fizičke aktivnosti i upotreba hrane najvišeg kvaliteta koja se lako vari, uz odgovarajuću terapiju koju će prepisati veterinar. Kada je oboljenje srčanog crva u pitanju, nema improvizacije. Od presudnog je značaja disciplinovano pridržavanje svih uputstava koje dobijete od stručnog lica.

 

Srčani crv kod pasa – bolje sprečiti nego lečiti

Da biste i pas i vi potencijalno izbegli sve navedene neprijatnosti koje sa sobom nosi ovo zaista teško oboljenje, prevencija je najbolje rešenje. Kako je za prenošenje srčanog crva odgovoran komarac, preventiva se sastoji u upotrebi proizvoda koji ih odbijaju, kao i u davanju medikamentoznih preparata koji sprečavaju razvoj eventualno unetih larvi. Ovakvu rutinu treba praktikovati u periodu godine kada su komarci aktivni – od aprila do oktobra na našem podneblju. Takođe, izbegavajte da šetate ljubimca pored većih vodenih površina u večernjim časovima, kada su komarci posebno aktivni.