Ishrana pasa u letnjem periodu - siti i snažni i tokom leta

25.5.2022.

Da li se i vi radujete konačnom dolasku leta? Uskoro će nas sunce neodoljivo mamiti napolje, a naši ljubimci jedva čekaju da uživaju u razigranim aktivnostima na otvorenom. Kada je ishrana pasa u letnjem periodu u pitanju, ne dozvolite da vas ponese euforija – informišite se na vreme o potrebama pasa kada je u pitanju pravilna ishrana tokom toplih meseci koji predstoje.

U nastavku pročitajte savete koje smo vam pripremili kako bi vaši ljubimci bili siti i snažni i tokom leta.

Ishrana pasa u letnjem periodu – specifičnosti godišnjeg doba

 

Pored svih prijatnih aspekata sunca i toplote, oni sa sobom nose i određene rizike kada je u pitanju hrana. Uvek imajte na umu da je potrebno da hranu čuvate na hladnom, tamnom i suvom mestu, udaljenom od izvora svetlosti i toplote. Ukoliko je pakovanje hrane dugo stajalo na suncu, tu hranu nemojte nuditi svom psu. Takvoj hrani se sasvim sigurno promenio ukus i najverovatnije su se u njoj razvili mikotoksini I konzumiranje takve hrane sa sobom nosi zdravstveni rizik koji nikako ne želite.

 

Kao i kod ljudi, metabolizam pasa tokom leta je nešto drugačiji, pa uglavnom imaju potrebu za manjim i češćim obrocima. U zavisnosti od nivoa aktivnosti psa i karakteristika same rase, potrebno je prilagoditi i dnevni unos hrane. Opšta preporuka je da hrana bude nešto lakša – sa manjim udelom masti u svom sastavu.

 

Količina hrane u letnjem periodu – kućni psi i psi koji žive napolju

 

Kada je u pitanju ishrana pasa u letnjem periodu koji žive u kući, budući da je temperatura u zatvorenom ona na koju su navikli gotovo tokom cele godine, nije potrebno neko dodatno prilagođavanje količine hrane koju im dajete. Veći izazov su psi koji žive napolju, radni i lovni psi koji su izloženiji suncu i visokim temperaturama.

 

Kako hranite psa leti

 

Za one koji su veoma aktivni, potrebe za hranom će možda biti i veće, bez obzira na to što je toplo. Mnogi psi instiktivno sami doziraju količinu hrane koju jedu, ješće onoliko koliko im je potrebno i koliko im prija. Ipak, bolje je da im dajete manje količine hrane kako biste sprečili potencijalno prejedanje i opterećivanje digestivnog trakta koji tokom vrelih dana radi otežano.

 

Pored količine hrane, od presudnog značaja je i količina sveže pijaće vode koja bi psu trebalo da bude na raspolaganju u svakom trenutku.

 

Dragocena voda – pravilna hidratacija pasa u letnjem periodu

 

Hidratacija je od ključne važnosti tokom letnjeg perioda. Psima je voda tada potrebna u većim količinama, pa se potrudite da je uvek bude dovoljno i da je ljubimcu lako dostupna. Pored uloge u hidrataciji, voda im pomaže i da se rashlade, budući da se inače ne znoje preko kože.

 

Najvažnije pravilo za vodu – neka uvek bude sveža. Ako se ugrejala, zamenite je novom. Koliko je voda dragocena za pse u ovom period pročitajte u našem blogu Unos vode tokom leta: Koje su količine potrebne psu?

 

Ishrana pasa tokom leta

 

Adekvatna ishrana za zabavno leto bez zdravstvenih tegoba

 

Pravilnim odabirom i doziranjem kvalitetne hrane i tečnosti sprečavate potencijalne zdravstvene tegobe kojima su psi podložni tokom letnjih meseci (pojava proliva, dehidratacija i sl.). Osluškujte svog ljubimca i njegove potrebe. Ukoliko primetite da je apetit izrazito smanjen, ako je raspoloženje psa vrlo promenljivo, konsultujte se sa veterinarom.

 

Uz adekvatnu ishranu pasa u letnjem periodu i pridržavanje jednostavnih saveta, predstojeće leto može biti puno zabave i avantura sa najboljim drugarom u kojima ćete zajedno uživati.