Vodič za vlasnike: Koliko hrane je dovoljno mom ljubimcu?

30.11.2021.

U želji da svom psu obezbedi najbolju negu i uslove, pored brojnih dilema na koje gotovo svakodnevno nailazi, svaki vlasnik se kad-tad zapita: “Koliko hrane je dovoljno mom ljubimcu?”. Potrudili smo se da vam damo konkretan odgovor na ovo pitanje! U nastavku teksta saznajte kako da pravilno birate, procenjujete i dozirate količinu hrane koja će vašem psu obezbediti energiju i sve neophodne hranljive elemente za optimalno dnevno funkcionisanje čineći ljubimca zdravim i srećnim.

 

Važni faktori pri određivanju količine hrane koje ne smete preskočiti

 

Koliko hrane je dovoljno za psa tokom dana zavisi od brojnih faktora i individualnih karakteristika vašeg ljubimca. Bez obzira da li je vaš pas pravi pseći gurman i mogao bi da pojede sve što pred njega stavite, to nije dobar kriterijum prema kome treba da se vodite kada je određivanje količine hrane u pitanju. Oni glavni faktori prema kojima se pravilno određuje potrebna količina hrane su uzrast psa, njegova veličina, nivo aktivnosti, uslovi života (da li pas živi u kući ili u dvorištu), kao i određena stanja ljubimca – da li ima zdravstvene tegobe, da li je sterilisan ili kastriran, da li je možda u pitanju skotna kuja, ili ona koja doji.

 

Ko čita – ne skita!

 

Kada procenjujete koliko hrane da svom nestrpljivom mališi sipate u činiju, to ne bi trebalo da radite odokativno ili da na bilo koji način nagađate. Za tim zapravo nema potrebe! Neka vam polazna tačka bude tabela na poleđini džaka sa hranom koju dajete svom psu. U njoj su jasno naznačene dnevne količine hrane koju pas treba da pojede u odnosu na starost i težinu – na trenutnu težinu ili onu koju bi trebalo da postigne kao odrastao pas.

 

Kada se pridržavate ovog jednostavnog koraka pri serviranju svakog obroka, lakše ćete moći da pratite i efekte koje hrana ima na vašeg ljubimca. Da li mu ona u potpunosti odgovara i pas stabilno napreduje, zadovoljan je i zdrav, ili se možda dešava suprotno i primećujete da ljubimac slabi i nedostaje mu energije koju inače ima na pretek. Ako je ovo drugo zastupljeno, razmislite o kvalitetu hrane koju dajete svom psu jer mu verovatno ne odgovara.

 

 

Kvantitet i kvalitet – oba su važna

 

Kvantitet i kvalitet su u ovom slučaju u vrlo tesnoj vezi. Količina hrane koja se preporučuje u tabeli na poleđini naime zavisi od kvaliteta hrane. U visoko kvalitetnoj hrani, zalogaji su “sadržajni”, bogati hranljivim materijama, makro i mikro nutrijentima. Hrana koja je visoko iskoristiva je uvek super premium kvaliteta, pa kada je u pitanju potrebna količina takve hrane u jednom obroku, svom psu ćete poslužiti manje nego što biste to radili kada je hrana nižeg kvaliteta u pitanju. Sve potrebno će imati u toj jednoj porciji! Još jedna od prednosti kada ljubimca hranite namirnicama najboljeg kvaliteta je ta što će vam, u odnosu na onu nešto niže iskoristivosti, ista količina hrane duže trajati.

 

Kako da znate da je hrana adekvatna baš za vašeg psa?

 

Jasno je da je kvalitetnija hrana bolja i korisnija za psa, kao i da bi trebalo da se vodite nutritivnim tablicama i propisanom količinom, ali da li je preporuka proizvođača iz tabele sa ambalaže hrane zaista adekvatna baš za vašeg psa? Ova bitna stavka se ocenjuje isključivo na osnovu efekta koji hrana ima na vašeg ljubimca. Ono što bi trebalo da posmatrate u ovom slučaju su: kondicija psa, stanje dlake i izgled izmeta, kao i njegova količina. Kada su u pitanju štenci, potrebno je pratiti i kako napreduju. Na osnovu ovih parametara, vrši se eventualna korekcija obroka. Shodno stanju koje utvrdite, povećavajte ili smanjujte količinu hrane.

 

 

Kada su u pitanju lovni i radni psi, skotne kuje, kuje koje doje i imaju potomstvo, dnevni utrošak energije je značajno veći od proseka i ovim psima je potrebna veća količina hrane. Isto je i sa ishranom većine pasa tokom zimskog perioda, bez obzira na njihove aktivnosti.

 

Sa druge strane, ako je vaš pas gojazan, slabo aktivan, u poznijim godinama, ili je letnja sezona u toku, tada bi trebalo redukovati unos hrane, a posebno voditi računa o količini masti u istoj.

 

Pogrešna procena količine – koliko je to opasno?

 

Pogrešna procena u količini hrane koju dajete ljubimcu neće proći bez posledica. Ubrzo će početi da ostavlja traga, a kod svog psa ćete primetiti izvesne promene. Ako preterujete sa količinom, kilogrami će se vremenom gomilati. Sa druge strane, ako je hrane nedovoljno, dolazi do pothranjenosti, a kod štenaca to rezultira i neadekvatnim rastom i razvojem. Previše ili premalo hrane vremenom može dovesti do brojnih akutnih i hroničnih zdravstvenih problema, poput dijabetesa, poremećaja rada kardiovaskularnog sistema, problema sa varenjem i apetitom, kožom, hormonima, itd.

 

Ukoliko vaš pas već ima određeni zdravstveni problem, veoma je važno da kada je ishrana u pitanju ništa ne radite “na svoju ruku”. Pridržavajte se preporučene hrane i pratite uputstva veterinara.

 

U Premilovom asortimanu proizvoda za ishranu pasa nalazi se hrana koja prema svojim karakteristikama pogoduje svim psima! Za odrasle, mlade, izbirljive pse ili one koji su veoma aktivni – odaberite idealnu hranu za svog ljubimca sa visoko iskoristivim sastojcima. Za one koji žele samo najbolje za svog najboljeg prijatelja, preporučujemo hranu super premium kvaliteta koja sadrži sve neophodne sastojke da vaš pas bude zdrav, srećan i razigran.