Ishrana odraslih pasa – sve što treba da znate

25.1.2022.

Pas je sa vama već neko vreme i prošli ste sve - vakcinacije, razne nezgode, nestašluke, prve pojedene cipele, učenje osnovnih komandi, privikavanje na povodac, prve bolesti. Pošto se završila uzbudljiva junor faza života vašeg ljubimca i mališa je sada je odrastao, mislite da više ništa ne može da vas iznenadi. Međutim, potrebno je izvesno upoznavanje i navikavanje i na ovaj period, posebno kada je ishrana odraslih pasa u pitanju.

 

Odabir prave hrane za odraslog psa možda izgleda jednostavno, ali nakon obične pretrage na internetu bićete zasuti informacijama, najrazličitijim preporukama i komentarima kupaca. Kako biste izbegli moguću konfuziju i olakšali sebi posao, predlažemo da u nastavku teksta pročitate sve što treba da znate pre nego što se upustite u nabavku hrane za psa. Saznajte kako da pravilno odaberete hranu za svog ljubimca poštujući njegove potrebe i navike, jer je to od presudnog značaja za njegovo zdravlje i kvalitet svakodnevnog života.


Ishrana odraslih pasa: Aktivni i radni psi


Kada su u pitanju psi koji treniraju ili su aktivni više sati dnevno, kao vojni i policijski psi, psi tragači, oni koji vuku saonice, lovni ili izložbeni psi, oni troše veliku količinu kalorija koje bi trebalo nadoknaditi adekvatnom ishranom. Preporuka je da procenat proteina u hrani za aktivne i radne pse bude od 24%, pa i do preko 30%, a procenat masti od 15% do malo preko 20%.

 

Na tržištu postoji zaista veliki izbor različitih vrsta hrane za radne pse. Međutim, ona hrana koja ima primetno nisku cenu je obično i nižeg kvaliteta. Takvu hranu koja nije visoko iskoristiva treba davati psu u mnogo većim količinama kako bi obezbedila dovoljnu energiju, čime se povećava volumen stolice i opterećuje rad unutrašnjih organa psa. Ukoliko se pas dugoročno hrani hranom koja nije dovoljno kvalitetna, sasvim je izvesno da će se takav način ishrane odraziti na njegove performanse, ali i na njegovo na zdravlje.

 

Ishrana radnih pasa

 

Kada birate hranu za svog aktivnog ili radnog psa, može biti od presudnog značaja da izbor suzite na hranu super premium kvaliteta sa višim procentom proteina životinjskog porekla. Takvi proteini su visoko kvalitetni i imaju odličan aminokiselinski odnos, dok proteini iz žitarica nisu dovoljno iskoristivi i nemaju kompletne aminokiseline.


Ishrana odraslih pasa: Normalno aktivni psi

 

U grupu normalno aktivnih pasa spadaju oni koji žive u stanovima i izvode se napolje dva do tri puta na dan, kao i psi koji žive u dvorištu (odnosno boksu) i puštaju se jednom do dva puta dnevno da se istrče. Ovakve pse je neophodno pratiti i voditi računa o vrsti hrane i količinama koje im se daju, jer se lako može desiti da počnu da dobijaju na težini zbog smanjene fizičke aktivnosti.

 

Ako niste sigurni u kakvoj je fizičkoj kondiciji vaš ljubimac, da li je njegov telesni sastav adekvatan, pogledajte inforgafik koji sledi i proverite da li je njegovo stanje u okviru poželjnih i preporučenih granica uhranjenosti, a sve u cilju da pas bude zdrav.

 

Telesni sastav pasa

 

Ishrana odraslih pasa: Male rase


Sitni, ali dinamitni! Mali psi imaju nešto brži metabolizam, što znači da je njima potrebna hrana koja obezbeđuje više energije, pa je važno izabrati hranu sa nešto višim procentom proteina i masti. Granule za male pse bi trebalo da budu oblikom i veličinom prilagođene njihovim malim čeljustima. Takva je Premil Mini super premium kvalitetna hrana – bogata svim potrebnim makro i mikro elementima, kao i lako svarljivim proteinima dobijenih iz najkvalitetnijih mesa.

Ishrana odraslih pasa: Velike rase


Za razliku od manjih pasa, velike i gigantske rase sazrevaju kasnije, često ne dostižući svoju punu veličinu sve do 15-18 meseci starosti, a zatim starost dostižu mnogo brže, pa je prosečan životni vek mnogih velikih rasa samo 6 do 8 godina. Zbog brzog procesa starenja i zbog težine koju nose, posebna pažnja mora se posvetiti zglobovima većih pasa.

 

Većina receptura hrane za velike rase imaju dodatke kao što su hondroitin i glukozamin, koji pomažu u rastu, razvoju i održanju zglobova zdravim. Ako vaš pas spada u ovu grupu, pogledajte našu Large super premium kvalitetnu hranu koja sadrži sve neohodne sastojke da ispuni svakodnevne potrebe za energijom pasa velikih rasa i sačuva im zglobove.

 

Ishrana odraslih pasa: Sterilisani i kastrirani psi


Ukoliko ste rešili da psa sterilišete, odnosno kastrirate, znajte da ta procedura značajno menja hormonsku ravnotežu psa, što između ostalog utiče i na brzinu metabolizma. Nakon sterilizacije, i ženkama i mužjacima treba smanjiti unos kalorija. Ako primetite da je vaš pas počeo da dobija na težini, smanjite mu količinu hrane ili se opredelite za onu koja je baš namenjena psima koji su sterilisani, odnosno za onu koja ima niži procenat masti.


Ishrana odraslih pasa: Stariji psi (7 godina +)


Kako odrasli psi stare, tako im se i potrebe menjaju. Pošto im se metabolizam usporava, potrebno  im je manje hrane. Ukoliko počnu da se javljaju neki od prvih simptoma bolesti karakterističnih za starije pse, onda može biti potrebna i potpuna promena ishrane. Vrlo je važno da se starijim psima   postepeno smanjuje količina hrana, jer pas ne bi trebalo da bude gojazniji kako postaje stariji.
 

Kao i u periodu rasta, i sada je potrebno birati kvalitetniju, lako svarljivu hranu za ljubimca, koja sadrži i dodatke u vidu ribljeg ulja, hondroitina, glukozamina i različitih antioksidanasa, koji mogu pomoći u prevenciji zdravstvenih problema uobičajenim za starije pse.

 

Ishrana starijih pasa
 

Ishrana odraslih pasa: Izbirljivi psi

 

Neki psi će pojesti apsolutno sve što stavite ispred njih, dok drugi neće želeti ni da pogledaju serviranu hranu. Ukoliko ste posetom veterinaru isključili sve potencijalne zdravstvene probleme koji mogu dovesti do toga da pas odbija hranu, onda je na vama da pronađete ono što će pas voleti i rado jesti. Za razliku od ljudi, psima nije potrebno svakodnevno davati različitu hranu. Naprotiv - takav način ishrane može dovesti do toga da pas postane posebno probirljiv.

 

Kako biste rešili ovaj problem, za početak treba utvrditi vreme hranjenja ljubimca i pridržavati ga se. Sve ono što nije pojeo, nakon pola sata bi trebalo skloniti, i tako bi pas trebalo da nauči da jede samo u vreme predviđeno za to. Izbacite sve poslastice, nagrade i ostatke vašeg obroka jer je vrlo važno da pas ogladni.

 

Sada kada ste upoznati sa specifičnim potrebama pasa u odraslom dobu, imate jasnije smernice kojima se možete voditi pri odabiru kvalitetne hrane za vašeg psa. Ako želite hranu koja će, pored pozitivnog delovanja na ljubimca, svojim ukusom mamiti psa da je svaki put rado smaže – pogledajte ponudu naše kompletne hrane super premium kvaliteta.