Premil vodič: Alergije kod pasa i kako ih ublažiti

17.12.2021.

Neprijatne, dosadne, često veoma uporne, alergije su svakodnevni problem mnogih. Nažalost, ne zaobilaze ni naše drage kućne ljubimce – alergije kod pasa su sve brojnije i učestalije, a njihovo “držanje pod kontrolom” zahteva posebnu pažnju i trud. U nastavku teksta potrudili smo se da vam damo odgovore na najčešća pitanja o ovoj bolesti modernog doba. Saznajte koje su to alergije kod pasa i kako ih ublažiti. Upoznajte se sa tipovima alergija i najefikasnijim načinima lečenja, a vaš pas će vam sigurno biti zahvalan zbog toga.

 

Alergije kod pasa – zašto se javljaju?

 

Kao i kod ljudi, alergije kod pasa predstavljaju preteranu i nespecifičnu reakciju organizma na neki stimulus ili supstancu, koja inače ne bi trebalo da bude štetna po organizam i da izaziva tako buran odgovor. Alergenima se nazivaju uzročnici alergija, materije koje su za većinu drugih bezazlene i ne provociraju reakciju imunog sistema. Na određeni broj pasa, iz različitih razloga, ipak deluju nepovoljno i tada se mogu javiti različiti problemi. Utvrđeno je da su alergijama podložnije određene pasmine, psi sa oslabljenim imunitetom, kao i oni koji već imaju neku zdravstvenu tegobu.

 

Za najčešće uzročnike alergija kod pasa smatraju se ujedi insekata i alergeni iz okruženja. Takođe, specifičnim uzročnikom određenog broja alergija smatraju se i proteini iz hrane koju pas konzumira. Ovaj uzrok beleži se kod svega 5% svih alergija. Ako se vaš pas nalazi u tom postotku, sigurno vam ova činjenica nije baš neka uteha, osim ukoliko već znate kako da se uspešno nosite sa ovim problemom.

 

Za sve vas koji imate dileme i nedoumice koji je to najefikasniji način suočavanja i sa alergijama – ne brinite, slede saveti kako da iz ove borbe izađete kao pobednik!

 

Tipovi alergija kod pasa i kako se leče

 

Tipove alergija kod pasa možemo podeliti na sledeće tri grupe:

- Alergija na ujed insekta (uglavnom zbog ujeda buve)

- Atopijski dermatitis

- Alergija na hranu

 

 

Koji se koraci preduzimaju u lečenju zavisi najpre od tipa alergije i uzročnika, a moraju biti u skladu sa stanjem ljubimca. Nakon detaljnih analiza i utvrđivanja uzročnika, lečenje se uglavnom svodi na upotrebu kortikosteroida i antihistaminika uz veterinarski nadzor, kao i na prilagođavanje ishrane.

 

Alergija na ujed insekta – simptomi i lečenje

 

Ukoliko ste kod psa primetili probleme sa kožom, vrlo je verovatno da se radi o alergiji na ujed insekta, i to najčešće buve. Naime, dok piju krv, one ispuštaju pljuvačku u kojoj se nalazi protein koji stvara alergijsku reakciju. Simptomi koji su tada uočljivi kod psa su grebanje, žvakanje, lizanje kože, kao i njena upala i opadanje dlake.

 

Uglavnom bivaju pogođeni zadnji deo leđa, predeo oko repa i zadnje noge ljubimca. Ako se alergija ne primeti na vreme i ne počne njeno lečenje, koža vremenom postaje zadebljana i hiperpigmentisana od učestalog češanja i alergijske upale. To je pogodno tlo za razvoj dodatnih infekcija, jer bakterije i gljivice mogu da se nastane na oštećenoj koži, što uzrokuje neprijatan miris i rizik za dalje probleme.

 

U ovom slučaju, lečenje podrazumeva upotrebu kortikosteroida i antihistaminika. Vaš veterinar će vam dati detaljno uputstvo kako da ih primenjujete, nikada to nemojte činiti na “svoju ruku“.

 

Atopijski dermatitis – simptomi i lečenje

 

Atopijski dermatitis kod pasa posledica je izloženosti određenom alergenu iz okruženja. Često su to trava, prašina ili grinje. Ovo oboljenje čini 8-10% svih kožnih oboljenja pasa, a ukoliko se ne kontroliše i zanemaruje, vremenom može postati veliki problem po zdravlje ljubimca. Neke rase su, nažalost, genetski predisponirane, pa ako je vaš pas dalmatinac, bokser, labrador, mops, francuski, engleski buldog ili šar-pej, obratite dodatnu pažnju.

 

Karakteristični simptomi ove alergije su nekontrolisan svrab koji je uglavnom izražen na licu, šapama, ispod pazuha, a nekada čak i po celom telu. Takođe, ako primetite da pas često liže noge, to može biti jedan od pokazatelja. U slučaju atopijskog dermatitisa ne postoje primarne lezije i ranice, one nastaju kao posledica češanja. Ukoliko alergija uznapreduje, javljaju se upalne promene na koži, crvenilo, dodatne bakterijske infekcije, kao i alopecija i seboreja.

 

Lečenju se mora pristupiti ozbiljno i odlučno, jer pored upotrebe kortikosteroida i antihistaminika neophodno je izbegavanje alergena koji dovode do atopije, a to može biti izazovno.

 

 

 

Alergija na hranu – simptomi i lečenje

 

Kao što smo već naveli, alergija na hranu kod pasa nije toliko česta, a ukoliko je prisutna njen uzrok je verovatno određeni protein iz hrane koji ne prija ljubimcu. Sve češće se priča o preosetljivosti na proteine iz žitarica, međutim još uvek nema dovoljno jasnih dokaza o tome. Kada se sumnja na bilo koju alergiju na hranu, eliminiaciona dijeta može da pomogne dok se ne uspostavi dijagnoza i ne pronađe konkretni alergen.

 

Simptomi koji se manifestuju su svrab i pojačano češanje, crvenilo kože i šapa, osip i ljuspanje kože, gubitak dlake, kao i problemi sa stomakom i varenjem (gasovi i dijareja). Kao i u slučaju atopijskog dermatitisa, primarne lezije na postoje već su one posledica čašanja.

 

Nakon uspostavljanja dijagnoze, lečenje se sastoji od izbegavanja alergena, upotrebe kortikosteroida i antihistaminika, kao i uvođenja novih izvora proteina značajnih za ljubimca – kvalitetne hrane koja potpuno odgovara psu.

 

Upravo takva je Premil Atlantic kompletna hrana super premium kvaliteta za jačanje imuniteta pasa, a posebno je pogodna za one pse koji su podložni alergijama. U svom sastavu sadrži odabrane sastojke koji se vrlo lako vare, a visoko su iskoristivi i ne opterećuju digestivni trakt. Namenjena za sve kategorije i veličine pasa, pruža idealno izbalansiran obrok koji će vašem psu pomoći da ojača imunitet i da se izbori sa neprijatnim tegobama koje izazivaju alergije.