Šta treba da znate pre nego što nekome poklonite ili kupite ljubimca

26.12.2022.

Sezona praznika i poklona je već počela, a vi se možda razmišljate da nekome koga volite poklonite kućnog ljubimca? Ako je osoba, koja će dobiti ljubimca, fizički, emocionalno i finansijski spremna da brine o kućnom ljubimcu, ovakav poklon može da bude pun pogodak. Međutim, ako nešto krene naopako, to može imati negativne posledice i po kućnog ljubimca i po njegovog vlasnika, ali i po vas koji ste poklon doneli. Zato pre nego što nekome poklonite mačku ili psa, razmotrite sledeće:



Novac i uslovi za brigu o kućnom ljubimcu

 

Nega mačaka i pasa može koštati mnogo novca. Pored osnovne i obavezne vakcinacije, svaki vlasnik bi trebalo da plati čipovanje, ali i ostale veterinarske usluge i tretmane. Ostali troškovi se odnose na hranu, igračke, krevet, sredstva za čišćenje kuće. Ako mislite da bi neko ko živi u stanu od 40 kvadrata želeo dansku dogu, moraćete da razmislite još jednom o takvoj vrsti poklona.

Čak je i malom psu ili mački potreban prostor za igru, kao i mesto za kavez ili krevet! Niko ne voli da živi u tesnom prostoru - ni kućni ljubimci, a svakako ni njihovi vlasnici.

Dakle, ako zaključite da bi vama draga osoba i njen kućni ljubimac mogli provesti više vremena saplićući se jedno o drugo nego  uživajući u druženjiu, možda bi trebalo da odaberete drugi način da je obradujete.



Energija i vreme posvećeno kućnim ljubimcima


Utrošak vremena koje je potrebno za šetanje, učenje i vežbanje, pa čak i hranjenje kućnog ljubimca može biti ogroman. Često su obaveze, koje nosi vlasništvo prevelike i zbog toga je velika verovatnoća da će mačke i psi koji su poklonjeni biti zanemareni, sa problemima u ponašanju i kao takvi, na putu da završe napušteni.

 



Budite sigurni da osoba koju darujete želi baš takvog ljubimca

 

Kada razmišljate o kućnom ljubimcu za nekoga sa kim ne delite dom, zapamtite da vaša ideja o savršenom ljubimcu, može biti mnogo drugačija od one koju ima osoba kojoj spremate čupavi poklon. Čak i ako ste sigurni da želi baš takvog psa ili mačku i baš te rase, setite se da se svaka životinja razlikuje, svojim karakterom, temperamentom i po potrebama.

Ako potpuno promašite u odabiru ljubimca, može se desiti da novi vlasnik na njega gleda sa teskobom i da počne nesvesno da se ponaša loše prema njemu. Možda je, neko ko je želeo mače, dobio štene, i zbog toga neće odvajati dovoljno vremena za trening, šetnju i povezivanje sa psom.


Kućni ljubimci nisu igračke za jednokratnu upotrebu


Čak iako je osoba kojoj darujete ljubimca oduvek želela psa ili mačku, postoji taj svako-čudo-za-tri-dana faktor – od preterane ushićenosti zbog novog člana porodice, do potpune ravnodušnosti, koja  vodi ka tome da ljubimac ubrzo bude zanemaren. Ovo se često dešava kada životinju poklanjate deci, jer ona nemaju dovoljno pažnje i još uvek nisu naučila da se posvete nekome. Zapamtite da su kućni ljubimci živa bića koja imaju potrebe i emocije, isto kao i mi.

 



Da li je poklon u skladu sa godinama budućeg vlasnika?


Često se dešava da roditelji kupuju kućne ljubimce za svoju decu, a odrasla deca za svoje roditelje. U oba slučaja, osoba od koje se očekuje da neguje i čuva ljubimca možda neće imati fizičke i emocionalne snage za to, ali i vremena i novca.

 

Kada razmišljate o kućnom ljubimcu za dete, zapamtite to da će na kraju odrasli u kući biti odgovorni za brigu o životinji. Deca će dati sva moguća obećanja i moliti za slatko štene ili mače, ali jasno je da ne možete očekivati da dete od 5, 10 ili čak 15 godina razume sve potrebe ljubimca i pruži mu neophodnu i svakodnevnu negu.

 

Ukoliko ste tetka, ujak, baka ili deka, obavezno razgovarajte sa roditeljima da biste bili sigurni da je cela porodica spremna za ovaj zadatak. Nije fer prema životinji da kasnije bude poklonjena, vezana napolju i na kraju zaboravljena, jer dete nije ispunilo obećanje koje je dalo.

 

 

Kada su u pitanju starije osobe, one mogu uživati u društvu kućnog ljubimca, ali možda neće biti fizički sposobne da se nose sa psom koji je veliki ili zahteva dodatnu obuku i previše šetnje. Dakle, ako mislite da će štene mastifa nekome biti idealan poklon, ipak preispitatjte tu odluku još jednom.

 

Vrlo je važno da zapamtite da ako vlasništvo psa ili mačke prevazilazi mogućnosti onoga ko bi trebalo o njima da brine - postoji velika mogućnost da će životinja biti napuštena u prve dve godine svog života. Mačke i psi koji se poklanjaju imaju mnogo veće šanse da završe na ulici, u azilu ili da budu prosleđeni nekom trećem, ko možda neće adekvatno brinuti o njima. Iz tog razloga, pažljivo razmislite i donesite ispravnu odluku koja će biti najbolja po ljubimca.