Premil savetuje: 3 načina kako se izboriti sa lajavim psom

Koliko pasa, toliko ljudi, toliko i ćudi! Ukoliko ste ponosni vlasnik psa koji voli da se oglasi i da ga svi čuju pre nego što ga vide vide, ali i koji svojim lavežom uveseljava (a pomalo i nervira) ceo komšiluk, na pravom ste mestu! Lajanje je prirodan način komunikacije kod pasa, ali ponekad može postati problematično, posebno ako je prekomerno ili neprikladno. U ovom tekstu, Premil tim vam daje tri efikasna načina kako se izboriti sa lajavim psom. Pročitajte, saznajte i primenite.

 

“Lajavitis” - kako i zašto

 

Čak i kada nam se čini da odlično poznajemo zvog ljubimca, ponekad dođemo u situaciju da ne shvatamo uzrok njegovog ponašanja. Jedna od tih situacija je i nekontrolisano lajanje, kada naizgled nema nekog posebnog uzroka za to. U tim situacijuma, može doći do nervoze i sa naše strane, usled nerazumevanja i iritiranosti takvim ponašanjem. Takođe, dešava se da mi kao vlasnici osećamo i stid zbog obakvog ponašanja našeg ljubimca, jer to naizgled pokazuje nedostatak discipline, ili “domaćeg vaspitanja” koje je trebalo da dođe sa naše strane.

 

 

U ovim neprijatnim situacijama, najvažnije je očuvati prisebnost i ne iskaliti nervozu na psu. Kako biste što efikasnije umirili psa i sprečili da se ovakvo ponašanje ponovi, možete primeniti naše proverene savete. Evo kako započeti proces “prevaspitavanja”.

1. Razumevanje uzroka lajanja

Prvi korak u rešavanju problema lajanja kod psa je razumevanje uzroka tog ponašanja. Psi mogu lajati iz različitih razloga, a najčešći od njih su:

-Strah ili anksioznost: Psi mogu lajati kao odgovor na strah od nepoznatih ljudi, životinja ili situacija.

-Teritorijalna obrana: Psi često laju kako bi zaštitili svoju teritoriju od potencijalnih pretnji.

-Dosada: Nedostatak mentalne i fizičke stimulacije može dovesti do dosade i prekomernog lajanja.

-Nedostatak pažnje: Psi mogu lajati kako bi privukli vašu pažnju i interakciju.

2. Trening i socijalizacija

Trening i socijalizacija su ključni za kontrolisanje ponašanja lajanja kod pasa. Evo nekoliko saveta kako to postići:

-Osnovna poslušnost: Učenje osnovnih komandi poput "sedi", "ostani" i "dođi" može pomoći u kontroli ponašanja psa i smanjenju prekomernog ili nekontrolisanog lajanja.

-Socijalizacija: Izlaganje psa različitim ljudima, životinjama i situacijama može smanjiti anksioznost i strah, što može rezultirati manje lajanja.

-Pozitivno pojačanje: Koristite pozitivno pojačanje, poput poslastica ili verbalne pohvale, kako biste nagradili tišinu i mirno ponašanje psa.

3. Upotreba pomoćnih sredstava

Pored treninga i socijalizacije, postoje i dodatna sredstva (pomagala) koja mogu pomoći u kontroli lajanja kod pasa. Neki od najpopularnijih su:

-Ogrlice protiv lajanja: Postoje različite vrste ogrlica protiv lajanja, koje funkcionišu tako što emituju zvuk, vibracije ili blage električne impulse kako bi prekinuli lajanje i preusmerili pažnju psa.

-Igračke za mentalnu stimulaciju: Igračke poput kongova ili interaktivnih slagalica mogu držati psa zauzetim i smanjiti dosadu, što može rezultirati smanjenjem lajanja.

-Stručna podrška i pomoć: U težim slučajevima prekomernog lajanja obratite se veterinaru ili profesionalnom treneru pasa za dodatnu podršku i savete.

Dodatni savet: Pas se uči od malena

Iako uzroci preteranog lajanja mogu da budu različiti, važno je da imamo u vidu da vaspitanje pasa i odvikavanje od ovakvog ponašanja počinje još od ranog životnog doba psa. Čim primetite ispoljavanje ovog ponašanja kod psa, počnite da ga utišavate. Najpre nežnije, a zatim blago oštrim tonom, dok ne uvidi razliku. Prvi naredni put kada se utiša na vašu komandu nakon lajanja, pohvalite ga i nagradite.

 

Lajanje kod pasa može biti izazovno ponašanje, ali uz razumevanje uzroka, trening, socijalizaciju i upotrebu pomoćnih sredstava, možete efikasno rešiti ovaj problem i stvoriti sjajan odnos sa svojim ljubimcem. Budite strpljivi i dosledni u svojim naporima, i uskoro više neće biti “lajavih” situacija bez nekog važnog razloga.