Da li sterilizacija pasa i mačaka utiče na ponašanje ljubimca

U svetu vlasnika ljubimaca postoji ogromna podela na one koji podržavaju sterilizaciju ljubimaca i one koji su sasvim protiv ovog zahvata. Ne brojna pitanja u vezi sa ovom temom, i dalje ne postoji tačan odgovor ili odgovor koji bi svakome odgovarao, ali na nama je da ostanemo otvoreni za činjenice i informacije kojima trenutno imamo pristup.

 

Ono što je posebno interesantno u vezi sa sterilizacijom ljubimaca je njen uticaj na ponašanje psa ili mačke. Šta možemo da očekujemo? Da li postoji razlog za zabrinutost? Kako rešiti potencijalne izazove koje ova intervencija donosi? Pisali smo o tome u nastavku.

 

 

Sterilizacija pasa i mačaka - šta se njome dobija?

 

Sterilizacija predstavlja postupak uklanjanja reproduktivnih organa kod životinja, čime se onemogućava njihova sposobnost reprodukcije. Kod mužjaka, ovaj proces se naziva kastracija, dok se kod ženki stručno naziva ovariektomija ili ovariohisterektomija, uklanjanje jajnika ili i jajnika i materice.

Jedan od najvažnijih razloga za sterilizaciju ljubimaca je kontrola populacije. Prekomerna reprodukcija može dovesti do prenatrpanih azila za životinje i povećanja broja pasa i mačaka lutalica. Svedoci smo svakodnevnih apela društava za zaštitu živnotinja, koji se sa jedne strane trude da edukuju i probude svest o ovom problemu, a sa druge - da skupe potrebna sredstva za brigu o ogromnom broju životinjama na ulicama naše zemlje.

 

Napušteni psi, sterilizacija i kontrola populacije

 

Drugi važan razlog zbog kojeg se vlasnici pasa i mačaka odlučuju na sterilizaciju je što se ovim postupkom može smanjiti rizik od određenih zdravstvenih problema, kao što su infekcije reproduktivnih organa i tumori.

 

Da li sterilizacija utiče na ponašanje ljubimca?

 

Odgovor na ovo pitanje nije najprecizniji i jer intenzitet promena može varirati od jedinke do jedinke. Međutim, iskustvo je pokazalo da postoje određene promene u ponašanju, koje možemo označiti kao “posledicu” sterilizacije. Ovde izdvajamo samo neke od njih, kako biste ih lakše uočili, razumeli i kasnije znali šta da preduzmete u vezi sa njima.

#1 Kod mužjaka, kastracija može smanjiti agresivno ponašanje, posebno prema drugim mužjacima, kao što može uticati na smanjenje sklonosti ka lutanju i obeležavanju teritorije urinom. Takođe, može smanjiti seksualno-agresivno ponašanje, što može biti korisno za smanjenje rizika od povreda neželjenih trudnoća.

Međutim, ako se sterilizacija izvrši prerano, možete očekivati da pas bude skloniji juvenilnom tipu ponašanja, što bi značilo da će biti malo nestašniji i malo “teži za saradnju” prilikom dresure.

 

Agresivno ponašanje kod mužjaka

 

Istraživanja su pokazala da su mužjaci ti koji češće dožive promenu ponašanja na bolje, za razliku od ženki (74% kod mužjaka u odnosu na 59% kod ženki).

#2 Kod ženki, sterilizacija isključuje mogućnost ikakve trudnoće i može smanjiti rizik od bolesti reproduktivnih organa, ali takođe može uticati na promene u ponašanju. Neke ženke mogu postati mirnije i manje sklone lutanju tokom perioda kada bi inače bile u estrusu. Takođe, sterilisane ženke mogu postati manje aktivne, usporenijeg metabolizma i time više sklone gojaznosti.

Važno je napomenuti da promene u ponašanju nakon sterilizacije nisu nužno negativne. Mnogi vlasnici primećuju da su njihovi ljubimci mirniji i manje skloni problematičnom ponašanju nakon sterilizacije (lutanje, bežanje od kuće, napadi na sa druge životinje). Međutim, kao i kod bilo koje druge medicinske intervencije, mogu postojati individualne varijacije i mogući neželjeni efekti.

Da zaključimo: sterilizacija pasa i mačaka ima mnoge koristi, uključujući kontrolu populacije, smanjenje rizika od određenih zdravstvenih problema i potencijalno pozitivan uticaj na ponašanje ljubimaca. Iako može doći do određenih promena u ponašanju nakon sterilizacije, većina vlasnika smatra da su te promene pozitivne i da doprinose srećnijem zdravijem životu njihovih ljubimaca. Kao i uvek, najbolje je da se o sterilizaciji i o očekivanim promenama u ponašanju kod vašeg ljubimca, konsultujete sa odabranim i pouzdanim veterinarom.

 

Ukoliko odlučite da sterilišete vašeg ljubimca ili već imate sterilisanog/kastriranog psa ili mačku, važno je da mu obezbedite adekvatnu ishranu, koja će doprineti borbi protiv suvišnih kilograma. Za sterilisane pse preporučujemo Sunrise - hranu iz naše Super Premium linije, dok je za sterilisane mačke pravi izbor Slim cat.