Kako hraniti aktivnog psa?

27.2.2024.

Aktivni psi, kao što su lovni psi, različiti goniči, pastirski psi i službeni psi, tragači i oni koji se koriste u različitim misijama spasavanja, kao i sportski psi, oni koji treniraju agiliti, zahtevaju specijalan način ishrane, značajno drugačiji nego onaj koji se primenjuje kod vlasničkih pasa, kućnih ljubimaca.

 

Pravilna ishrana je ključni faktor u odgoju pasa srednjeg stepena aktivnosti, jer ima direktan uticaj na njihovo zdravlje, izdržljivost i kondiciju, ali i na fokusiranost i performanse prilikom lovnih i radnih aktivnosti. Ovakvi psi su često izloženi fizičkom naporu i često su u specifičnim situacijama, kao što su dugotrajno trčanje, donošenje plena iz vode ili rad na teškim terenima. Na prmer, u lovu često pas pretrči više od 30 km za samo nekoliko sati ili u vodi provede skoro sat vremena, tako trošeći veliku količinu energije. U ovom slučaju, samo pravilna i balansirana ishrana može da im pruži svu neophodnu energiju za sve ove aktivnosti, pomažući im da održe optimalnu izdržljivost.

 

Šta mora da sadrži hrana za aktivne pse?

 

Kod aktivnih pasa, masti su najvažniji izvor energije. Masti su osnovni vid deponovane energije i imaju ubedljivo najveći energetski potencijal. Kao plastičan primer, navešćemo podatak da sagorevanjem 1 g masti se dobija 39 kJ energije, a sagorevanjem 1 g proteina ili ugljenih hidrata – 17,1kJ.

 

Varenje masti započinje u ustima mehaničkom obradom hrane i pod dejstvom enzima, a nastavlja se u želucu mehaničkim razlaganjem i varenjem pod uticajem enzima iz želuca, da bi se završilo u tankom crevu. Svarene masti postaju masne kiseline, koje ulaze u ćelije crevnih resica , a zatim se, preko krvi i limfe, transportuju do svih drugih tkiva. Masne kiseline možemo podeliti na esencijalne, one koje organizam ne može stvoriti, pa ih moramo uneti putem hrane i neesencijalne, one koje može da stvori. Najvažnije esencijalne masnih kiselina su omega-3 masne kiseline ( ALA, DHA i EPA ), pa oksidacijom masnih kiselina zapravo dolazimo do energije, koja je neophodna za funkcionisanje organizma. Masne kiseline su najvažnija dugoročna energetska rezerva organizma.

 

Postoje studije, koje su ispitivale biglove i njihovu izdržljivost, u kojima se došlo do saznanja da biglovi kojima je davana hrana sa visokim procentom masti, ni nakon pređenih 50 km u lovu nisu bili previše iscrpljeni. Međutim, kada su isti psi hranjeni hranom sa niskim sadržajem masti, bili su prilično umorni već na 30 km.

 

I pored toga što može izgledati da, na početku sezone lova, pas ima malo veću telesnu težinu, ti viškovi će brzo nestati, jer pas troši više energije nego što je unosi. Međutim, u slučaju dugotrajnog energetskog deficita, on će crpeti rezerve energije iz deponovanih masti, unetih proteina i ugljenih hidrata, što može dovesti do drastičnijeg gubitka telesne mase i zdravstvenih problema. Kako bi se izbegli svi navedeni problemi, preporuka je da hrana koja se daje aktivnom psu sadrži najmanje 20% masti.

 

Proteini su ključni sastojak u ishrani svih pasa, a svim aktivnim psima je neophodan adekvatan unos proteina kako bi održali snagu i funkcionalnost mišića. Visokokvalitetni proteini animalnog porekla će povećati transport kiseonika do mišića, pomoći rast mišićne mase i ubrzati oporavak.

 

Proteini imaju gradivnu ulogu, učestvuju u proizvodnji energije. Hranom uneti proteni se razgrađuju do amino kiselina, koje se resorbuju i cirkulacijom odlaze do različitih ćelija i tkiva. Amino kiseline se koriste za sintezu proteina, koji ostvaruju različite uloge u organizmu , ali njihova struktura je takva da se mogu iskoristiti i za stvaranje energije, pri čemu se stvaraju jedinjenja koja sadrze azot, poput uree koja bi trebalo da se eliminiše iz organizma.  Amino kiseline kao izvor energije mogu da podlegnu direknoj oksidaciji ili se prevode u glukozu i tada oksiduju, pri čemu se stvara energija,  a  mogu da predju i u rezerve, koje se čuvaju u masnom tkivu. Međutim, korišćenje proteina u svrhu dobijanja energije za aktivnosti nije dobro, jer se tako opterećuje rad jetre i bubrega.

 

Ishrana aktivnih pasa

 

Da bi se aktivan pas lako i brzo oporavio, preporučujmo ishranu hranom sa minimlnim procentom proteina od 25%. Posebno ističemo da to moraju biti visokoiskoristivi proteini iz najkvalitetnijeg mesa, jer će psi na takvoj vrsti ishtane, uvek će raditi punim kapacitetom.

 

Kvalitetna hrana će takođe sadržati određenu količinu vlakana, koja su vrlo korisna za digestivni trakt. Vlakna pomažu u regulaciji transporta hrane kroz digestivni trakt, podstiču rast "dobrih" bakterija, ali i pomažu u stvaranju osećaja sitosti, što je kod lovnih i radnih pasa vrlo važno.

 

Supstance, koje su ključne u očuvanju zdravlja zglobova, glukozamin i hondroitin su posebno važne u hrani za radne pse. Ovim psima, zbog svih aktivnosti, su posebno opterećeni zglobovi. Dodatak glukozamina i hondroitina u ishrani može pomoći u prevenciji i tretmanu bolesti zglobova, kao i kod smanjenja rizika od povreda i očuvanju pokretljivosti zglobova, što opet direktno utiče na agilnost i izdržljivost pasa.

 

Svaka kvalitetna hrana za lovne pse bi trebalo da sadrži omega-3 masne kiseline jer one utiču na zdravlje kože i kvalitet dlake, posebno ako se uzme u obzir izloženost ovih pasa različitim vremenskim uslovima. Takođe, utiču i na brzo učenje, lako pamćenje i prihvatanje obuke, koji su ključni za sve radne pse.

 

Priprema za sezonu lova i takmičenja

 

Pripreme psa bi trebalo da počnu nekoliko meseci pre same sezone lova i takmičenja. Na vreme treba odabrati kvalitetnu hranu sa visokim sadržajem energije i početi sa njenim postepenim davanjem, kako bi prelazak prošao bez poteškoća i kako bi se utvrdila optimalna količina hrane. U početku davanja nove hrane, krenite od preporuka proizvođača sa pakovanja, a potom, količinu korigujte prateći izgled psa , konzistenciju i volumen njegovog izmeta, a uzimajući u obzir stepen aktivnosti i starost psa, kao i godišnje doba i uslove života psa.

 

Sezona lova – na šta treba obratiti pažnju?

 

Jedan od osnovnih preduslova za izdržljivog i korisnog psa jeste adekvatan smeštaj radnih pasa. S obzirom na to da de je sezona lova je aktuelna u najhladnijem delu godine, između oktobra i februara, lovnim psima je tada neophodno obezbediti zaštićeno mesto za boravak i oporavak. Ukoliko su psi u nazaštićenim u boksevima, na otvorenom ili u kućicama koje nisu izolovane, psi će energiju kojom se snabdevaju iz hrane, trošiti na zagrevanje tela, odnosno održanje optimalne telesne temperature. Sigurno je da će tada doći do gubitka mišićne mase, slabljenja imunološke funkcije, ali i smanjenja izdržljivosti i gubitka fokusa i koncentracije za rad.

 

Gubitak težine može postati ozbiljan problem na vrhuncu sezone, kada su izlasci u lov sve češći i temperature padaju. Mnogi lovci tada udvostruče ili utrostruče preporučenu količinu hrane, koju daju psu, međutim, mi savetujemo da se sve promene u tom periodu prave u konsultaciji sa proizvođačem hrane ili iskusnijim kolegama.

 

Pravilna ishrana lovnih pasa podrazumeva i adekvatan unos vode kako bi se izbegao rizik od dehidratacije.  Zbog aktivnosti tokom lova, psima se povećava potreba za vodom, naročito u okolnostima sa ekstremnim temperaturama ili prilikom intenzivnih fizičkih napora.

 

Ishrana radnih i aktivnih pasa

 

 

Da li se ishrana menja kada psi nisu aktivni?

 

Van sezone lova i u vreme kada nema takmičenja, radnim psima nije neophodna promena hrane. U toplijem delu godine, kada je i temperatura viša, a psi manje aktivni, potrošnja energije drugačija, međutim, kalorijski unos može korigovati smanjenjem količine iste hrane. Nije pogrešno ni promeniti hranu, ali onda treba odabrati kvalitetnu hranu.

 

Kvalitetna i visokoiskoristiva hrana, ne samo da može da zadovolji nutritivne potrebe lovnih pasa, već može i preventivno delovati na različite zdravstvene probleme kojima su ovi psi podložni, što podrazumeva probleme sa varenjem, zglobovima i imunim sistemom. Redovno praćenje telesnog stanja i pravilno prilagođavanje ishrane prema potrebama, važni su koraci u očuvanju izdržljivosti aktivnih pasa i produženjem njihovog životnog veka.