Odeća za pse: Potreba ili ne?

29.12.2023.

U poslednjih nekoliko godina svet vlasnika pasa obuzela je svojevrsna “groznica”, i to modna groznica. Tako je, pričamo o odelcima za pse. Zapitali smo se: da li je oblačenje pasa samo hir vlasnika ili ova pojava ima utemeljenje u validnoj, dobroj praksi odgovornog vlasništva? Potrudili smo se da nađemo odgovore, koje i ovde delimo sa vama.

 

Odeća za pse - vrste i trendovi 

 

Često u medijima, ali i na ulicama, viđamo pse u odeći. Nekada su u pitanju kabanice i jakne, a nekada su ti odevni predmeti malo neobični, poput suknjica, majica i ostalih aksesoara. Kako nam je primarna briga uvek dobrobit životinja, istražili smo šta odeća za pse predstavlja današnjem vlasniku, koje su njene vrste, i koja je njena svrha.

 

Kada je reč o vrstama odeće za pse, možemo izvršiti grubu podelu na funkcionalnu i dekorativnu. Funkcionalna odeća za pse, kao što i sam naziv kaže, ima određenu ulogu i štiti psa od loših vremenskih uslova, olakšava kretanje na specifičnim terenima ili štiti od negativnih uticaja spoljašnje sredine. Primeri ovakve odeće su kabanice i jakne za pse, reflektujući prsluci, ali i zaštitna obuća i čarape za pse. 

 

Sa druge strane, postoje brojni komadi odeće koji su pretežno imaju dekorativnu svrhu i tu spadaju već pomenute suknjice, haljinice, tanke majice.

 

Ukoliko pogledamo trendove, možemo videti veliki broj poznatih ličnosti koje svojim ljubimcim oblače dizajnirane odevne predmete, bez jasno vidljive upotrebne vrednosti. Takođe, vidimo i nakit za pse čije cene idu i do cena prosečnih nekretnina. 

 

Da li je odeća za pse potrebna ljubimcu zavisi od nekoliko faktora:

  1. rase psa - ukoliko imate manju rasu pasa kao što je čivava, znajte da manji psi teže zadržavaju toplotu, pa će im biti potrebna dodatna odeća,
  2. dužine dlake - ukoliko imate dugodlakog psa kao što je pomeranac ili haski, ne postoji potreba za dodatnom odećom, ali ako pas ima kratku dlaku, odeća će mu možda biti neophodna
  3. vremenskih prilika i dužine boravka napolju - što je napolju hladnije i boravak duže traje, potrebnija je i odeća.

 

Imajte u vidu da, ukoliko psu oblačite odeću za boravak napolju, potrebno je da istu skinete po ulasku u zatvoren prostor.

 

 

 

Mišljenje veterinara: Da li odeća za pse potreba ili hir?

 

Imajući u vidu čitavu priču, pitali smo i našeg veterinara Gruju za mišljenje u vezi sa odećom za pse, odnosno šta kaže struka - da li se preporučuje oblačenje pasa?

 

Gruja nam je rekao da najpre treba uzeti u obzir vremenske prilike i karakteristike samog ljubimca. Ukoliko imamo psa koji je manje rase i/ili bez značajnog dlačnog pokrivača, a izvodimo ga po hladnijem vremenu ili kiši, svakako da je izvesna zaštita potrebna. Kada je u pitanju odeća za pse, pri odabiru treba imati na umu funkciju samog odevnog predmeta. Potrebno je obratiti pažnju na to da je veličina odeće adekvatna i da se oblačenjem ispunjava određena potreba ljubimca ili rešava neki problem, a da se ne mora se ići u krajnost.

Mišljenje vlasnika: Odeća za pse - da ili ne?

 

Želeći da sve ovo sagledamo iz još jedne perspektive, razgovarali smo i sa vlasnicima pasa. Pitali smo Marinu, vlasnicu dobermanke stare četiri godine, šta ona misli o oblačenju pasa, odnosno da i je odeća za pse trend ili ipak potreba i kakvo je njeno iskustvo.

 

Marina nam je rekla da iskreno misli da svi kratkodlaki psi treba da nose neku vrstu odela, bilo da pripadaju manjoj ili većoj rasi. Takođe, kada su vremenski uslovi baš loši, čak i dugodlaki psi treba da imaju neku vrstu zaštite - možda ne baš neku deblju jaknu, ali bar neku kabanicu. “To i ja primenjujem kod svog psa, jer su dobermani kratkodlaki i stvarno nemaju mnogo zaštite u smislu dlake, koja bi ih štitila po hladnom ili kišnom vremenu.”

 

Jovana ima mešanca Obija, starog dve godine koji do sada nije nosio odela, jer ima dužu dlaku. “Zimi ne provodimo mnogo vremena napolju “u komadu”, ali ako u šetnji zastanemo na ulici i zadržimo se duže u mestu, primećujem da mu postaje neprijatno i hladno, pa požurimo kući. Mislim da mu jakna nije neophodna, ali ove zime ćemo ipak pribaviti jednu, čisto da bismo ostajali napolju duže.” 

 

Na kraju ove priče možemo da zaključimo samo da se situacija razlikuje od psa do psa. Ono što svakako treba da bude na prvom mestu je dobrobit životinje, a ne neki modni trendovi, uticaj medija ili isticanje statusnih simbola.