Nega i briga o ljubimcima - vodič za najmlađe

29.9.2023.

Nakon što  svojoj porodici pridružite još jednog člana u vidu slatkog čupavog bića, otkrićete da ste tako i svom detetu omogućili sasvim nov odnos i posebno prijateljstvo, koje će mu pomoći da se nauči strpljenju, razvije saosećanje i  ostale vađne socijalne veštine. Udomljavanje ili kupovina prvog porodičnog kućnog ljubimca za svako dete je uzbudljiv događaj i postoji mnogo sitnica, koje treba razmotriti pre nego što dovedete ljubimca kući. Važno je dobro razmisliti o tome koja vrsta kućnog ljubimca bi najviše odgovarala vašoj porodici, koja rasa, da li ćete ga usvojiti iz azila ili kupiti od renomiranog odgajivača i kako će se ljubimac uklopiti u vašu porodičnu dinamiku i raspored. Da bismo vam olakšali ovaj kako lep i tako i težak proces donošenja odluke, napravili smo mali vodič o tome kako odabrati ljubimca i kako decu uključiti u sve ono što vas očekuje u vašem budućem zajedničkom životu. ‍

Izbor prvog kućnog ljubimca
 

Odabir savršenog kućnog ljubimca za vašu porodicu je prvo o čemu treba misliti i zato  treba uzeti u obzir to da li neko od članova porodice ima problema sa alergijama, koliko zaista imate vremena na raspolaganju za bavljenje ljubimcem, da li će će ljubimac biti dugo sam tokom dana, koliko mogu da koštaju hrana, vakcinacije i ostale usluge veterinara, da li je vaš dom adekvatan prostor za ljubimca.

Kada birate između mačke ili psa, sigurno je da mačke iziskuju manje truda i rada od pasa, a da su psi češće uključeni u svaki segment  života jedne porodice. Trebalo bi i da se upoznate i sa nekim zakonskim odredbama, koje se tiču kućnih ljubimaca, kako ne biste došli u nezgodnu situaciju sa komšilukom, ali i kako biste izbegli plaćenje kazni zbog nepropisnog držanja ljubimca.  Zapamtite da nekad ožda nije ni pošteno da u svoj život i dom dovedete mačku ili psa, a da nemate vremena da se bavite njima na pravi način, tako da je izbor manje životinje, kao što je hrčak, gušter, neka ptica ili ribica sasvim dobra alternativa.

 

Upoznavanje deteta sa novim ljubimcem
 

Dan kada dovedete novog kućnog ljubimca je poseban i uzbudljiv za celu porodicu i važno je da za njega budete spremni. Svako dete ćete lako naučiti da bude dobro i nežno prema životinjama, pa bi mu trebalo pokazati kako da priđe i mazi svog novog drugara, što je važan prvi korak ka srećnom životu  kućnog ljubimca. Novo okruženje će svaka životinja prvo istražiti, tako da bi najpre trebalo da svom novom ljubimcu  obezbedite siguran i udoban prostor u koji će se skloniti kada mu je potreban mir. Razmislite i o tome da detetu objasnite to da je psu ili maci potrebno vreme za odmor , kako biste mu od prvog dana pokazali da su zdrave granice neophodne.

Čiji je red da prošeta, okupa, nahrani ljubimca?
 

Kućni ljubimci dolaze sa bagažom  u vidu različitih poslova, kao što su hranjenje, dopunjavanje posude za vodu, čišćenje nereda, izvođenje u šetnje, trening,  kupanje. Psi su životinje koje vole rutinu i lako će  zapamtiti koje je doba dana predviđeno za obrok ili šetnju, pa tako mogu pomoći i vašem detetu u tome da se lakše nauči istrajnosti, posvećenosti, odgovornosti i važnosti u pridržavanju rasporeda. Ako uključite dete u sve ove aktivnosti, naročito u proces obuke i treninge sa psom, sigurno je da ćete tako učvrstiti njihovu vezu i pomoći detetu da razvije svoje neverbalne komunikacijske veštine.

 

Vreme za igru i opuštanje sa kućnim ljubimcima
 

Najbolji odmor od učenja najrazličitijih komandi  i domaćih zadataka je igra! Psi vole igrice koje podrazumevaju hvatanje loptica, frizbija, običnih štapova, skrivanje i svaki oblik jurnjave, a sva  ta zabava može da podstakne i vaše dete i psa na neophodnu fizičku aktivnost.

Dokazano je da maženje ljubimca naše telo osobađa stresa,  smanjuje osećaj usamljenosti i anksioznost i kod dece i kod odraslih. Zagrliti svoje toplo čupavo biće pred spavanje je divan način za završetak dana, ali i povezivanje sa svojim novim najboljim prijateljem. 

Ako nas pitate, lista fenomenalnih  razloga da nabavite ljubimca  nema kraj, ali odluka o tome u potpunosti treba da zavisi od obaveza, navika i potreba vaše porodice. Kućni ljubimci mogu da vam okrenu svakodnevicu naglavačke, ali i da postanu glavni akteri svih porodičnih dogodovština i avantura  o kojima će se pričati dugo i zbog kojih će vaša deca imate fenomenalne uspomene koje će pamtiti ceo život.