Ishrana starijih mačaka – vodič za vlasnike

29.3.2023.

Pronalaženje prave hrane za mačku u poznijem životnom dobu u velikoj meri zavisi od njenog zdravlja i individualnih nutritivnih potreba. Pored toga, određena zdravstvena stanja tipična za poznije godine, mogu zahtevati prilagođavanje ishrane kako bi se održao kvalitet života.
 

Starijim mačkama se smatraju one koje imaju više od 8 godina i tada je vreme za postepeno prilagođavanje ishrane novim okolnostima. Svaka jedinka je posebna, ali ono što važi za sve mačke u tom životnom dobu je da se ishranom može prevenirati nastanak pojedinih bolesti i usporiti njihov razvoj, i tako održavati zdravlje na zadovoljavajućem nivou.

 

Nutritivne potrebe starijih mačaka


Sa godinama se mačkama smanjuje sposobnost za apsorbciju hranljivih materija i zato je pravilna i balansirana ishrana ključ dugog i kvalitetnog života naše mace. Ona podrazumeva lako svarljive masti, kvalitetne proteine, balansiran odnos minerala i više vitamina.

 

 

 

Psima sa godinama metabolizam usporava, kada je potrebno smanjiti im kalorijski unos, što se za mačke ne preporučuje. Potrebe za energijom se kod mačaka postepeno smanjuju do oko 11. godine života, a potom se polako povećavaju. To se dešava jer upravo u tom periodu mačke počinju da teže vare masti. Hrana za starije mačake treba da sadrži umeren do visok procenat masti. Onim mačkama, koje su mršavije treba odabrati hranu bogatu mastima, kako bi maksimizirale kalorijski unos, dok mačke sa prekomernom težinom mogu jesti onu hranu koja ih ima nešto manje.
 

Bez obzira na to koliko godina ima vaša mačka, njene potrebe za proteinima su veće od onih koje imaju mnoge druge životinje. Za razliku od pasa, mačke ne mogu bez animalnih proteina, čiji nedostatak može da naruši funkciju imunog sistema. Ako vaša mačka nema neki zdravstveni problem, koji je potvrdio veterinar i koji zahteva ograničenje unosa proteina, nema razloga za uvođenje hrane sa redukovanim procentom proteina.

 

Ukoliko primetite da vaša mačka počinje naglo da gubi ili dobija na težini, obavezno posetite veterinara. U oba slučaja, to može biti posledica nekih zdravstvenih problema ili lošeg odabira hrane. Zato je važno da izaberete hranu sa dovoljno proteina , koji su visokog kvaliteta, kako bi se mišićna masa održala na neophodnom nivou.

 

Da li je suplementacija neophodna?


Ako mislite da dodate nešto od suplemenata u ishranu mačke, o tome se obavezno posavetujte sa svojim veterinarom. Ponekad suplementi mogu da donesu više štete nego koristi, pa tako visok nivo jednog vitamina ili minerala može poremetiti delikatnu ravnotežu svih ostalih u organizmu.

 

 



Pažljivo čitajte deklaracije i sastav hrane


Pošto starije životinje generalno mogu imati problema sa bubrezima, mačkama u poznom životnom dobu se preporučuje hrana koja ima niži procenat fosfora, za razliku od pasa, kojima se savetuje hrana sa nižim procentom proteina.


Za one mačke koje imaju srčane tegobe i problema sa pritiskom, preporučljivo je obratiti pažnju na sadržaj natrijuma u hrani koju birate za svoju mezimicu.

 

Uvek bi trebalo izbegavati hranu sa veštačkim sastojcima – bojama, aromama i pojačivačima ukusa, a naročito sada kada je funkcija svih sistema organa oslabljena. Ovakva hrana će malo šta dobro doneti vašem ljubimcu, pa zato birajte onu kvalitetniju koja dolazi od proverenih proizvođača.

Koliko hrane treba da pojede mačka?

 

Ionako izbirljive, mačke sa godinama znaju da postanu još teže kada je u pitanju odabir hrane. Da biste podstakli apetit svoje mace, možete učiniti nekoliko stvari. Prva i ona koju nikako ne bi trebalo preskočiti - poseta veterinaru! Ukoliko veterinar isključi sva oboljenja zbog kojih mačka može da odbija hranu, onda bi trebalo da se naoružate oprezom i strpljenjem. Pored primene preporuka veterinara, probajte da:

•       hranite ljubimca češće manjim količinama hrane,

•       servirate hranu mački na mirnom mestu u kući, jer zbog previše buke i gužve može brzo da odustane od obroka,

•       dodate malo tople domaće supe u posudu, kako bi se pojačao ukus i miris hrane.

 

 

Pratite unos vode

 
Starije mačke često ne piju dovoljne količine vode, što može pogoršati već postojeće zdravstvene probleme, a u naročitom riziku od dehidracije su one koje imaju neko bubrežno oboljenje. Mačke bi inače trebalo da piju oko 50 ml vode po kilogramu, što znači da bi mačka, koja ima 4 kg, trebalo da popije oko 2 dl vode dnevno.

 

Kako biste mačku privoleli da unosi više vode, rasporedite još nekoliko činija sa vodom po kući, koje ćete redovno prati i dopunjavati ili pribavite električnu fontanu, čije će žuborenje podstaći macu da pije vodu.  

 

Kada vaša voljena mačka stigne u pozno životno doba, malo više pažnje obratite na nju. Zapamtite da nije svaka promena u ponašanju samo posledica starosti, pa se potrudite da ih ne zanemarujete. Za sve savete u vezi sa lečenjem, negom i ishranom starije mačke obratite se svom veterinaru.