Igra i sport sa psima

22.2.2023.

U vaš život je stiglo štene, slatko i mazno, a prepuno energije i želje za igrom. Stradale su prve papuče i po neki jastuk, štene je i dalje aktivno, uprkos redovnim šetnjama. U ovakvim situacijama ne možete a da se ne zapitate šta i kako dalje. Da li je šetnja dovoljna za vašeg aktivnog psa, da li postoji „previše fizičke aktivnosti“? Gde je tu mesto za agiliti sport? Odgovore dajemo u nastavku, u saradnji sa stručnjacima iz kinološkog sportskog kluba „Agiliti Trening Centar“.

Fizička aktivnost je važna, ali u pravoj meri

Jedna od velikih zabluda jeste da je istrčavanje najbolji način da izmorite psa, da bi kod kuće bio miran. Trčanje jeste fantastično za naše četvoronožne drugare, ali samo po sebi nije čarobni štapić koji će učiniti da pas kod kuće miruje, dok sa druge strane nosi i rizike kojih vrlo često nismo ni svesni.

 

Adekvatna fizička aktivnost, primerena uzrastu i stepenu razvijenosti organizma, je neophodna za zdravlje i pravilan razvoj pasa, kao i ljudi. Prekomerna ili previše intenzivna fizička aktivnost može dovesti do ozbiljnih povreda, posebno kada su u pitanju štenci, kod kojih kosti i zglobovi nisu u potpunosti razvijeni.

 

 

 Fotografija 1: rendgenski snimak karlice šteneta, izvor: https://www.instituteofcaninebiology.org/blog/archives/12-2015

Fotografija 2: rendgenski snimak karlice steneta starosti 34 dana, izvor: https://veteriankey.com/radiographic-considerations-of-the-young-patient

 

Uz to, kao i kod dece, prekomerna fizička stimulacija može dovesti do premora koji se odražava kroz hiperaktivnost, odnosno nemogućnost da se pas umiri i odmori. Poslednjih godina aktuelan je trend da se štencima omogući dnevna šetnja u trajanju „5 minuta po mesecu starosti“, što znači da štene od 6 meseci ne bi trebalo da ima intenzivne šetnje duže od pola sata u kontinuitetu.

 

A kako onda obezbediti štenetu dovoljno igre i slobode, a smanjiti rizik od povređivanja, i pri tom ga uspešno vaspitati i navići na život u stanu ili kući?

 

 

Mentalne aktivnosti, kao zamena zamornim fizičkim aktivnostima     

Suština je da ne smemo da zapostavimo potrebe pasa za mentalnim aktivnostima – igrama koje zahtevaju od psa da razmišlja i rešava zadatke, kao i učenjem komandi kroz igru. Ovo su neophodne i nezamenljive aktivnosti za mentalni razvoj psa, kao i njegovo vaspitavanje. Sa druge strane, učenje i mentalno angažovanje iziskuju punu pažnju i fokusiranost, što prilično umori psa. Uz adekvatnu fizičku aktivnost, na ovaj način pas se pravilno razvija, a vama kao vlasniku put u vaspitavanju biva značajno olakšan.

 

Danas je dostupno mnoštvo tutorijala i literature, ali svakako je lepše i lakše ako imate pomoć iskusnih vlasnika, hendlera, odnosno trenera. Važno je voditi računa da igre ne traju predugo i da zahtevi budu postepeno prilagođeni, kako bi štene bilo motivisano da uvek rado nastavi igru.

 

 

Izvor fotografija: Privatna arhiva članova KSK ATC

 

Uz igru, razmišljanje, trčkaranje i puno pohvala i nagrada, naučite svog psa od malena, doslovno od kada kao štene stigne kod vas, da vas uvek sluša i da budete tim. Počnite sa vrlo jednostavnim zadacima, pa postepeno, kako napredujete, uvodite složenije zahteve. Obično se ovi jednostavni zadaci nazivaju „trikovi“ – da ne bude zabune, u ovom smislu „trikovi“ nisu cirkuske tačke, nego jednostavne vežbe kroz koje se pas uči da misli, bude fokusiran i sluša vlasnika, ali i da jača mišiće i razvija svesnost o svojim pokretima.

 

Prvi „trikovi“ – štene lagotto romagnolo starosti 3 meseca: https://www.facebook.com/kskagilititreningcentar/videos/1136681000193800

 

Kombinovanje igre, fizičke aktivnosti i pozitivne motivacije razvija poverenje psa u vlasnika i olakšava proces učenja. Postepeno će vaš ljubimac moći da savlada i trčanje kroz tunel i skakanje preko prepreka, ali i da poslušno hoda uz vas na opuštenom povodniku kroz grad i da se uvek radosno odazove na vaš poziv, jer mu vi pružate najbolji život, sigurnost i zabavu.

   

Agiliti sport za pse

Poslednjih nekoliko decenija, u svetu, pa polako i u Srbiji, razvija se agiliti sport za pse i stiče sve veću popularnost upravo u rekreativnom smislu. Agiliti sport se pokazao kao optimalan način da sa svojim psom provedete kvalitetno i aktivno vreme, na zabavan način, gde kroz igru poboljšavate poslušnost i efikasno fizičko angažovanje psa.

 

Profesionalni agiliti, kao i svaki drugi profesionalni sport, zahteva više posvećenosti i angažovanja u svakom smislu. U rekreativnom smislu, upravo zahvaljujući lakoći igre i jačanju veze između psa i vlasnika, agiliti pruža novu dimenziju kvaliteta života sa psom.

 

Najlepša strana agiliti sporta je to što je prikladan za različite pse, nezavisno od fizičke konstitucije, porekla i rase, a pored toga i psu i vlasniku pruža neverovatnu količinu zadovoljstva sa svakim novim naučenim trikom i zadatkom. 

 

 

U ovom sjajnom rekreativnom sportu nema nerviranja, nema ljutnje, nema kazne i grdnje, ima samo dobre volje i strpljenja, i mnogo vremena za učenje. Kada vaše štene navrši 18 meseci, možete da razmišljate i o aktivnijem učešću i takmičenjima, te će vam biti potreban zahtevniji agiliti trening.

 

Sada kada znamo osnovne smernice za održavanje adekvatne fizičke i mentalne kondicije ljubimca, važno je da ih i primenimo. Rad ne prestaje kada vaš pas više nije štene, i vaspitanje i trening kod pasa su proces koji doprinosi jačanju psa, ali i njegovog odnosa sa vama. Imajte to uvek na umu i sigurni smo da će rezultati doći.